Ο νέος αλγόριθμος από την Google θα μπορούσε ν’ αλλάξει τον τρόπο διάγνωσης των πιθανών καρδιακών παθήσεων σου. Πλέον με τη νέα αυτή τεχνολογία είναι δυνατό να προβλεφθεί αν πρόκειται να σου συμβεί ένα καρδιακό επεισόδιο. Μια φωτογραφία και μόνο μπορεί να σε προστατεύσει από καρδιακό επεισόδιο!

Ο νέος αλγόριθμος από τους ερευνητές της Google και της Verily, θυγατρικής της πρώτης, χρησιμοποιεί μια βάση συλλογής δεδομένων και τεχνολογίας από την Alphabet της Google. Σκοπός της είναι η δημιουργία ενός προγράμματος που με μια φωτογραφία και μόνο θα μπορεί να σε προστατεύσει από καρδιακό επεισόδιο.

Ο αλγόριθμος μπορεί να προβλέψει τους καρδιακούς παράγοντες κινδύνου των ασθενών με μια φωτογραφία υψηλής ανάλυσης του βολβού του ματιού τους. Τέτοιοι μπορεί να είναι το κάπνισμα και η αρτηριακή πίεση.

Επίσης μπορεί να προβλέψει τις πιθανότητες μιας μελλοντικής καρδιακής προσβολής στο ίδιο επίπεδο ακρίβειας με τις παραδοσιακές εξετάσεις.

Η τεχνολογία δοκιμάστηκε σε δεδομένα από περίπου 300.000 ασθενείς, και τα αποτελέσματα δημοσιεύθηκαν στις 19 Φεβρουαρίου στο περιοδικό Nature. Περιττό να πούμε ότι ο αλγόριθμος της Verily θέλει να κάνει τις καρδιαγγειακές εξετάσεις πολύ πιο προσιτές και λιγότερο επεμβατικές. Κατ’ αυτό τον τρόπο, θα μαθαίνει σε τι κατάσταση βρίσκεται η καρδιά σου πολύ πριν σε προδώσει, αν σκοπεύει να το κάνει.

Πώς, όμως, δουλεύει;

Αρχικά πρόκειται για ένα εργαλείο που απαιτεί μια φωτογραφία υψηλής ευκρίνειας των αιμοφόρων αγγείων στην εσωτερική επένδυση του βολβού του ματιού, η οποία είναι γνωστή ως χιτώνας του αμφιβληστροειδούς.

Είτε το πιστεύεις είτε όχι, τα μάτια σου έχουν έναν μεγάλο αριθμό πληροφοριών σχετικά με τη γενική υγεία σου!

Το εργαλείο χρησιμοποιεί έναν αλγόριθμο βαθιάς μάθησης, που σημαίνει ότι μαθαίνει από εικόνες που έχει δει στο παρελθόν και χρησιμοποιεί αυτή τη γνώση σαν βάση δεδομένων για το μέλλον ώστε να διορθώνεται και να εμπλουτίζεται.

Ο μηχανισμός αυτός έχει τη δυνατότητα να ψάχνει στα αιμοφόρα αγγεία του αμφιβληστροειδούς και στη συνέχεια να κρίνει τα δεδομένα για να εξάγει συμπεράσματα σχετικά με την καρδιαγγειακή υγεία του ασθενούς.

Γιατί είναι τόσο σπουδαίο επίτευγμα;

Αν και στη τωρινή του μορφή ο αλγόριθμος είναι σε πρώιμη φάση σε σύγκριση πάντα με τις παρούσες μεθόδους για τη διάγνωση των καρδιακών επεισοδίων, εντούτοις μπορεί ν’ αναπτυχθεί με γρήγορους ρυθμούς και να έχει θεαματικά αποτελέσματα στο σχετικά άμεσο μέλλον.

Όσο πιο πολλά δεδομένα λαμβάνει τόσο περισσότερο αναπτύσσεται και άρα μπορεί να διαγνώσει μεγαλύτερο αριθμό ασθενών με πιθανά μελλοντικά καρδιακά προβλήματα.

Η ικανότητα του αλγορίθμου εστιάζει στο να δημιουργεί συγκεκριμένα κέντρα προσοχής πάνω στα οποία δεν είχαν δώσει βάση οι γιατροί στο παρελθόν και έτσι δεν είχαν σκεφτεί ν’ αναλύσουν μέχρι πρότινος. Αυτό επιτρέπει στους γιατρούς να μάθουν περισσότερα για το πώς λειτουργεί ο αλγόριθμος, έτσι ώστε ο άνθρωπος και η μηχανή να μπορούν να αλληλοβοηθούνται.

Τι σημαίνει αυτό για τις μελλοντικές σου επισκέψεις  στο γιατρό;

Ανάλογα με το πόσο γρήγορα μπορεί να φτάσει η τεχνολογία στην αγορά, οι καρδιακές διαγνώσεις θα μπορούσαν να πάρουν μια πολύ πιο εύκολη και ακριβέστερη μορφή.

Η νούμερο ένα αιτία θανάτου θα μπορούσε δηλαδή αν όχι να εξαλειφθεί, σίγουρα να προβλεφθεί και να αντιμετωπιστεί!

Photo: Unsplash/Allef Vinicius