Τι σημαίνει το να είσαι asexual; Οι asexual δεν κάνουν καθόλου σεξ ή απλά δεν το αποζητάνε; Μήπως δεν το ξέρεις αλλά ανήκεις κι εσύ σε αυτή την κατηγορία ανθρώπων;

Ο κάθε άνθρωπος στην εφηβεία του εκδηλώνει σεξουαλικές ορμές. Υπάρχουν, όμως, και εξαιρέσεις σε αυτό τον κανόνα. Για κάποιους το να σε ελκύει σεξουαλικά κάτι είναι παράξενο και δεν τους συμβαίνει ποτέ. Εσύ μήπως είσαι asexual και δεν το ξέρεις;

Οι φίλοι σου πάντα «κολάζονται» όταν ο αγαπημένος ηθοποιός (ή ηθοποιός αντίστοιχα) εμφανίζεται στην οθόνη; Αλλά εσύ ούτε κρύο ούτε ζέστη; Θα μπορούσες να είσαι asexual;

Πώς θα το ξέρεις αν είσαι asexual;

Σύμφωνα με το Asexual Visibility and Education Network, «ένα asexual άτομο είναι ένα άτομο που δεν έχει σεξουαλική έλξη».

Ακούγεται αρκετά απλό. Αλλά η μη σεξουαλικότητα συχνά συγχέεται με χαμηλή λίμπιντο, η οποία είναι μια κλινική διάγνωση που μπορεί να προκληθεί από διάφορους ιατρικούς λόγους. (Παράδειγμα δες την κατάθλιψη που καταστρέφει πλήρως τη σεξουαλική σου ζωή για μερικούς μήνες ή και χρόνια.)

Η Kristen Lilla, πιστοποιημένη σεξουαλική θεραπευτής και εκπαιδευτής σεξουαλικότητας στη Νεμπράσκα λέει ότι« αντίθετα με την χαμηλή λίμπιντο, η μη σεξουαλικότητα δεν είναι ιατρική κατάσταση, δεν έρχεται και φεύγει και δεν είναι σε καμία περίπτωση μια «διαταραχή» που θα μπορούσε ή θα έπρεπε να αντιμετωπιστεί».

Η Lilla εξηγεί:«Συνήθως, εκδηλώνεται ταυτόχρονα σε όλους όταν αρχίζουν να συνειδητοποιούν και να αναγνωρίζουν τη σεξουαλικότητά τους, κατά τα πρώτα εφηβικά τους χρόνια. Ωστόσο, οι άνθρωποι που είναι asexual συχνά δεν μπορούν να περιγράψουν τη σεξουαλικότητά τους μέχρι την ενηλικίωση».

Μπορεί να γνωρίζεις ανθρώπους αλλά να μην σου κάνουν το «κλικ»

Η Lilla λέει πως όταν κάποιος αντιληφθεί την ασφυξία που νιώθει σε τέτοιες καταστάσεις, υπάρχει ένα τεράστιο ποσό ανακούφισης, γιατί τελικά καταλαβαίνει γιατί δεν έζησε ποτέ σεξουαλική έλξη.

Ο Eric Marlowe Garrison, κλινικός σεξολόγος και καθηγητής στο κολέγιο William και Mary, ισχυρίζεται ότι η σεξουαλική έλξη και η ρομαντική έλξη δεν είναι απαραίτητα το ίδιο πράγμα. Υπάρχουν μύθοι ότι όλοι οι asexual φοβούνται τις σχέσεις ή ότι απορρίπτονται ορμονικά. Αλλά αυτό δεν συμβαίνει.

Οι  asexual άνθρωποι μπορούν να έχουν σεξουαλική ζωή… Και οργασμούς

Το να είσαι asexual δεν σημαίνει απαραίτητα ότι είσαι άγαμος, αν και θα μπορούσε.

Η Lilla εξηγεί πως κάποιος που χαρακτηρίζεται ως asexual δεν μπορεί να βιώσει σεξουαλική έλξη. Μπορεί, όμως, ακόμα να θέλει να είναι κοντά με έναν σύντροφο ως φυσική απελευθέρωση ή να είναι σε στενή σχέση και να νιώθει οικεία με κάποιον σωματικά.

Ανάλογα με το άτομο, οι asexual μπορεί να μην θέλουν να είναι σωματική η επαφή, αλλά μπορούν να επιλέξουν να χαρούν με τον σύντροφο τους. Εν ολίγοις, εξαρτάται πραγματικά από το εκάστοτε άτομο.

Ο Garrison προσθέτει: «Και ναι, το σεξ μπορεί να είναι ακόμα ευχάριστο εάν είστε asexual. Το sex εξακολουθεί να είναι μια φυσικά ευχάριστη πράξη».

Ακόμα, λέει ο Garrison ότι κάποιος που είναι asexual μπορεί να αυνανιστεί και ο μέσος όρος το κάνει.

Μήπως σε μπέρδεψα; Μπορεί και η απάντηση να είναι καταφατική. Ο Garrison εξηγεί ότι πρέπει να θυμάσαι ότι υπάρχουν πολλά καλά πράγματα στο να έχεις έναν οργασμό εκτός από την προφανή σεξουαλική ευχαρίστηση. Μπορεί να είναι ένας τρόπος να αφήσεις την καθημερινότητα, να μειώσεις το στρες ή ακόμη και να σε βοηθήσει να απαλλαγείς από έναν πονοκέφαλο.

Το να είσαι asexual δεν σημαίνει ότι υπάρχει κάποιο σωματικό ή ψυχολογικό πρόβλημα. «Ως θεραπευτής, αν μπορώ να βοηθήσω κάποιον να καταλάβει την ταυτότητά του και τον σεξουαλικό προσανατολισμό του, αισθάνονται συχνά ανακούφιση. Αυτό εξηγεί γιατί έμειναν τόσο παρεξηγημένοι για τόσο πολύ καιρό», αναφέρει η Lilla.

Κι όμως και οι asexual ζουν μια φυσιολογική ζωή!