Αν υποφέρεις απο ημικρανίες, τότε ξέρεις πόσο ενοχλητικές μπορούν να γίνουν και δυσχεράνουν την καθημερινότητα σου.

Όταν αναρωτιέσαι «γιατί υποφέρω από ημικρανίες;» δεν είναι μόνο ο πονοκέφαλος που θα κάνει τη μέρα σου πιο δύσκολη. Ο πονοκέφαλος στην περίπτωση που σε βασανίζουν οι ημικρανίες μπορεί να συνοδεύεται από συμπτώματα, όπως η ναυτία και υπερευαισθησία στο φως και στον θόρυβο.

Όταν ο πονοκέφαλος γίνεται καθημερινότητα είναι από μόνο του αυτό το γεγονός ένα βάρος. Αυτό ισχύει, ειδικά για τις γυναίκες που είναι πιο επιρρεπείς στις ημικρανίες απ’ τους άντρες.

Έρευνα προσπάθησε να διερευνήσει τους λόγους που τόσες πολλές γυναίκες υποφέρουν από ημικρανίες με αποτέλεσμα κάθε απλή δραστηριότητα να γίνεται «μαρτύριο».

Επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Αριζόνα, μετά από πειράματα, κατέληξαν στο συμπέρασμα πως ίσως τα οιστρογόνα είναι υπεύθυνα για τις ημικρανίες που βασανίζουν ένα μεγάλος μέρος του γυναικείου πληθυσμού.

Η έρευνα έδειξε πως κατά πάσα πιθανότητα υπάρχει σύνδεση ανάμεσα στα υψηλά επίπεδα οιστρογόνων και στα χαμηλά επίπεδα ενός εγκεφαλικού κυττάρου που ρυθμίζει τα ιόντα νατρίου, το οποίο λέγεται NHE1.

Το έυρημα, ουσιαστικά της έρευνας είναι πως όταν τα επίπεδα του NHE1 είναι χαμηλότερα, τότε αυξάνονται οι πιθανότητες πονοκεφάλου και ημικρανιών, ενώ μπορεί αυτός να είναι ένας παράγοντας που παρεμποδίζει την απορρόφηση των παυσίπονων.

Βέβαια, οι επιστήμονες γνωρίζουν ήδη πως υπάρχει σύνδεση ανάμεσα στον εμμηνορρυσιακό κύκλο των γυναικών και στις ημικρανίες.

Η «πλημμύρα» ορμονών που χαρακτηρίζει τις γυναίκες κατά τη διάρκεια της περιόδου, μπορεί να πυροδοτήσει αυτή την κατάσταση. Μάλιστα, ένα 10% των γυναικών, περίπου, βιώνουν και μία ξεχωριστή κατάσταση που ονομάζεται και εμμηνορρυσιακές ημικρανίες.

Αν και οι επιστήμονες δεν έχουν καταλήξει σε κάποια θεραπεία για το συγκεκριμένο πρόβλημα, είναι σημαντικό που γίνονται κινήσεις για τη διερεύνηση του προβλήματος και την εξεύρεση των παραγόντων που οδηγούν τις γυναίκες να «βασανίζονται» απ’ τις ημικρανίες και τα συμπτώματα που τις συνοδεύουν, σε αρκετά μεγαλύτερο βαθμό απ’ τους άντρες.

Διαβάστε επίσης:

Πονοκέφαλος; Πάρε μια αγκαλιά!