Από μικρή αντιμετώπιζα προβλήματα με τα δόντια μου, άργησαν να εμφανιστούν τα παιδικά μου δόντια, όπως και να τα αντικαταστήσω με τα πλέον ”ενήλικα”. Η ανησυχία μου άρχισε να αυξάνεται στην εφηβεία, όταν έβλεπα όλους γύρω μου να έχουν αποκτήσει το μόνιμο τους χαμόγελο, άλλους να φοράνε σιδεράκια ενώ εγώ ακόμα είχα μερικά απ’ τα παιδικά μου δόντια, που δεν έλεγαν να κουνηθούν!

Γράφει η Δανάη Πάλμου

Τότε ήταν που αποφάσισα να επισκεφτώ έναν ορθοδοντικό, και έτσι αποδείχθηκε ότι έπασχα απο μια ανωμαλία των δοντιών, γνωστή ως Tooth Agenesis, που έχει ώς αποτέλεσμα την ολιγοδοντία, έλλειψη πάνω από 6 δόντια, ή hypodontia, από 1-6 δόντια, ή την anodontia, έλλειψη όλων. Μάλιστα, υπάρχουν άνθρωποι στους οποίους δεν αλλάζουν τα παιδικά δόντια ποτέ!

Έτσι και σε μένα, κάποια από τα αγαπημένα μου δόντια, κόφτες και τραπεζίτες, δεν θα άλλαζαν ποτέ και προχώρησα στην απόφαση να βάλω σιδεράκια. Το ίδιο φαινόμενο έχω παρατηρήσει σε πολλούς συνομήλικους μου, δηλαδή σε γενιές μετά το 1995, κάτι που το κάνει πλέον σύνηθες και καθόλου ανησυχητικό. Είναι ένα χαρακτηριστικό που το έχω πλέον αποδεχτεί και με κάνει να νιώθω ξεχωριστή, παρά την αρχική αντίδραση που είχα.

Πιο επιστημονικά, η Tooth agenesis αναφέρεται σε μια κατάσταση όπου τα ενήλικα δόντια μπορεί να μην εμφανιστούν λόγω αδυναμίας ανάπτυξης τους. Σύμφωνα με έρευνες, έχει συχνότητα 3-11% και έτσι αποτελεί μια από τις πιο συνηθισμένες οδοντικές δυσπλασίες, χωρίς να επηρεάζει απαραίτητα όλα τα δόντια της στοματικης κοιλότητας.

Ακόμα, η ολιγοδοντία να σημειώσουμε ότι αναφέρεται στις μεταλλάξεις στα ανθρώπινα γονίδια που ρυθμίζουν τα αρχικά στάδια του σχηματισμού των δοντιών προκαλόντας αγενέση πολλών δοντιών. Οι παραλλαγές της αλληλουχίας DNA, που έχουν λιγότερο σοβαρές συνέπειες για τα γονιδιακά προϊόντα, είναι επίσης πιθανό να συνεισφέρουν σε ήπιες μορφές Tooth agenesis, όπου μόνο λίγα δόντια απουσιάζουν.

Αν εμφανίζεις κάποιο από τα συμπτώματα, καλό θα ήταν να επισκεφτείς έναν ορθοδοντικό, ο οποίος θα σε συμβουλέψει αν χρειάζεσαι θεραπεία και κατά πόσο μπορείς να κρατήσεις ή να αφαιρέσεις τα νεογιλά σου δόντια.

Ένα καλά ευθυγραμμισμένο δόντι διατηρεί τη δομή των οστών και των ιστών στο στόμα, και δεν υπάρχουν σοβαροί λόγοι για θεραπεία, εφόσον δεν προκαλεί κανένα πρόβλημα.

Από την άλλη πλευρά εάν αντιμετωπίζεις πρόβλημα με ένα ”παλιό δόντι”, ο ορθοδοντικός σου  μπορεί να το αναμορφώσει ή να το αφαιρέσει και να το αντικαταστήσει με ένα προσθετικό. Τα παιδικά δόντια μπορούν να διατηρηθούν για δεκαετίες και σε κάποιες περιπτώσεις να μην ”πέσουν” ποτέ, δημιουργώντας ένα όμορφο και λαμπερό χαμόγελο!

Διάβασε ακόμα:

9 πράγματα που ο οδοντίατρος σου θέλει να σταματήσεις να κάνεις!

Photo: Pixabay