Υπάρχουν ασθένειες όπως η ηλικία που καθορίζουν σε σημαντικό βαθμό αν κάποιος θα προσβληθεί από γρίπη και πόσο σοβαρή μπορεί να είναι. Βάρος και γρίπη συνδέοντα σημαντικά.

Αυτό που δεν γνωρίζουν πολλοί άνθρωποι είναι ότι βάρος και γρίπη συνδέονται και συσχετίζονται σε μεγάλο βαθμό. Δεν γνωρίζουν δηλαδή, πως είναι το βάρος που παίζει ρόλο και στην ανάπτυξη της γρίπης και με περισσότερους από έναν τρόπο.

Βάρος και γρίπη συνδέονται με τρεις τρόπους

Ανάλογα με το βάρος είσαι περισσότερο ευαίσθητος

Το 2011 μια μελέτη ορόσημο αποκάλυψε για πρώτη φορά ότι οι ενήλικες που ήταν υπέρβαροι ή παχύσαρκοι ήταν επίσης ένας ιδιαίτερα ευάλωτος πληθυσμός, όπως οι ηλικιωμένοι.

Η μελέτη αποκάλυψε ότι μεταξύ των κατοίκων στην Καλιφόρνια κατά τη διάρκεια της επιδημίας γρίπης H1N1 του 2009, η μεγάλη πλειοψηφία των νοσηλευομένων ήταν υπέρβαροι ή παχύσαρκοι με δείκτη μάζας σώματος 30 ή μεγαλύτερο.

Μια άλλη έρευνα το 2017 έδειξε ότι τα άτομα με υψηλό ΔΜΣ έχουν διπλάσια πιθανότητα να αναπτύξουν τη γρίπη σε σύγκριση με εκείνα με υγιές βάρος.

βάρος και γρίπη

Ο ιός της γρίπης εισέρχεται πρώτα μέσω της μύτης και της ανώτερης αναπνευστικής οδού.  Τα κύτταρα μας τότε κάνουν πολύ ισχυρές αντι-ιικές και αντι-παθογόνες αντιδράσεις που πρέπει να έρθουν γρήγορα για να βοηθήσουν στην καταπολέμηση της λοίμωξης. Ωστόσο, μια έρευνα αναφέρει πως τα κύτταρα που βρίσκονται στους πνεύμονες των ανθρώπων με παχυσαρκία ενδέχεται να μην αντιδρούν τόσο γρήγορα όσο σε πληθυσμούς με χαμηλότερο Δείκτη Μάζας Σώματος. Τα κύτταρα δεν αναγνωρίζουν ότι υπάρχει ένας ιός εκεί κι αυτό καθυστερεί τις άλλες ανοσολογικές αντιδράσεις που είναι απαραίτητες για την εκκαθάριση της λοίμωξης και την αποκατάσταση των πνευμόνων.

Μπορεί να είναι περισσότερο μεταδοτικό

Όχι μόνο είναι πιο πιθανό, λένε οι ειδικοί, να κολλήσεις τη γρίπη αλλά είναι και πιο πιθανό να τη μεταδώσεις στους άλλους.

Τον Νοέμβριο του 2018, μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Journal of Infectious Diseases έδειξε ότι η ηλικία και η παχυσαρκία επηρεάζουν το πόσο εύκολο είναι να μεταδοθεί ο ιός σε άλλους ανθρώπους.

Ωστόσο, οι ερευνητές δεν μπορούν να εξηγήσουν τον λόγο που αυτό συμβαίνει.

Εάν ο ΔΜΣ σας είναι υψηλός, ο κίνδυνος για επιπλοκές της γρίπης αυξάνεται

Αν και η γρίπη είναι δυνητικά σοβαρή, ανεξάρτητα απ’ το ποιος την έχει, οι άνθρωποι που είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να υποφέρουν από απειλητικές για τη ζωή τους επιπλοκές, σύμφωνα με το American Lung Association.

βάρος και γρίπη

Μάλιστα, έχουν περισσότερες πιθανότητες να γίνει η εισαγωγή τους στο νοσοκομείο από τα υγιή άτομα,λόγω των επιπλοκών που θα προκληθούν.

Την ίδια στιγμή, οι άνθρωποι που είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι τείνουν να έχουν μια χρόνια, χαμηλού επιπέδου φλεγμονή που μπορεί να εμποδίσει το ανοσοποιητικό σύστημα.

Το ζήτημα είναι πως καθώς ο ΔΜΣ ανεβαίνει, οι κίνδυνοι που σχετίζονται με την γρίπη, επίσης αυξάνονται. Τα άτομα με ΔΜΣ 40 ετών και άνω έχουν τις μεγαλύτερες πιθανότητες εμφάνισης επιπλοκών από τη γρίπη.

Διαβάστε επίσης:

Έτσι θα σταματήσεις το κρυολόγημα στις… αρχές του!

Credits: Kelly Sikkema/ Unsplash