Εάν θέλεις να προστατέψεις τους πνεύμονές σου, το να κόψεις το κάπνισμα μαχαίρι δεν είναι το μόνο που πρέπει να κάνεις. Αυτό, όμως, που βάζεις στο πιάτο σου σε συνδυασμό με το κόψιμο του καπνίσματος μπορεί πραγματικά να κάνει τη διαφορά! Το να τρως κάποιες συγκεκριμένες τροφές μπορεί να σε βοηθήσει να εξασφαλίσεις την υγεία των πνευμόνων σου, όπως υποστηρίζει νέα έρευνα.

Οι ερευνητές, οι οποίοι μελέτησαν τις συνήθειες 680 πρώην καπνιστών, διαπίστωσαν πως οι ντομάτες, τα μήλα και οι μπανάνες  έδωσαν περισσότερες πιθανότητες στο να αποκατασταθεί η πνευμονική τους λειτουργία, η οποία είχε επηρεαστεί απ’ το κάπνισμα.

Οι πρώην καπνιστές που φρόντιζαν να καταναλώνουν σε τακτική βάση αυτές τις τρεις τροφές, αντιμετώπισαν μια πιο αργή φυσική μείωση της λειτουργίας των πνευμόνων τους μέσα σε δέκα χρόνια.

Όσον αφορά τις ποσότητες, η μελέτη προτείνει κατά μέσο όρο είτε δύο ντομάτες είτε περισσότερες από τρεις μερίδες φρούτων και λαχανικών σε καθημερινή βάση. Όσοι κατανάλωναν μικρότερες ποσότητες, επωφελήθηκαν αισθητά λιγότερο.

Η λειτουργία των πνευμόνων σου ξεκινάει σταδιακά να μειώνεται όταν γίνεσαι 30 ετών. Το να συνεχίσεις φυσικά να καπνίζεις, μόνο χειρότερη μπορεί να κάνει την κατάσταση.

«Μια διατροφή που είναι πλούσια σε φρούτα μπορεί να επιβραδύνει τη διαδικασία φυσικής γήρανσης του πνεύμονα ακόμα και αν δεν έχετε καπνίσει ποτέ», σχολίασε η Vanessa Garcia-Larsen, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης.

Η κατανάλωση περισσότερων φρούτων σε τακτική βάση μπορεί να βοηθήσει στην μείωση της φυσικής πτώσης της πνευμονικής λειτουργίας με το πέρασμα του χρόνου. Μπορεί να βοηθήσει ακόμη και στην αποκατάσταση των βλαβών που προκαλούνται από το κάπνισμα

Photo: Getty Images