Πραγματικά το χρώμα που έχουν τα νύχια των ποδιών σου μπορεί να σου πει πολλά για την υγεία σου! Συνέχισε να διαβάζεις για να μάθεις τι σημαίνει το χρώμα που έχουν τα δικά σου νύχια.

Τα νύχια των ποδιών μας δεν βρίσκονται συνέχεια σε κοινή θεά… Όλο τον χειμώνα είναι κρυμμένα μέσα σε παπούτσια και κάλτσες και μόνο το Καλοκαίρι εμφανίζονται πραγματικά. Στις γυναίκες μάλιστα, είναι ακόμα πιο δύσκολο να δεις το πραγματικό χρώμα των νυχιών των ποδιών καθώς κατά πάσα πιθανότητα είναι βαμμένα! Όμως, το χρώμα των νυχιών των ποδιών κρύβει πολλά για την υγεία μας και δεν μπορούμε να το παραβλέψουμε!

Μωβ χρώμα

Τα νύχια των ποδιών σου έχουν μια μωβ απόχρωση; Αυτό μάλλον είναι δείγμα ότι υπάρχει κάποιο υπονύχιο αιμάτωμα, δηλαδή μια μελανιά κάτω απ’ το νύχι. Αυτό μπορεί να προκληθεί από τραυματισμό επειδή, για παράδειγμα, έπεσε ένα βαρύ αντικείμενο πάνω στο πόδι σου.

Συνήθως δεν χρειάζεται θεραπεία εάν πάθεις κάτι τέτοιο, αφού το νύχι μεγαλώνει και σε λίγο καιρό θα έχει και πάλι φυσιολογική όψη! Όμως, εάν πονάς έντονα, θα πρέπει σίγουρα να επισκεφτείς τον γιατρό σου.

Το μωβ χρώμα μπορεί επίσης να είναι ένα δείγμα διαταραχής της κυκλοφορίας του αίματος κι ελλιπούς οξυγόνωσης των νυχιών. Όμως, σ’ αυτή την περίπτωση θα βιώνεις κατά πάσα πιθανότητα και πόνο στο δάκτυλο ή το νύχι.

Κιτρινωπό ή καφέ χρώμα

Τις πιο πολλές φορές τα νύχια με τέτοια απόχρωση αποτελούν μια ένδειξη για διαταραχές στην αναπνευστική λειτουργία ή στο λεμφικό σύστημα, διαβήτη και μύκητες των νυχιών.

Λευκά σημάδια στα νύχια

Όταν το νύχι σου έχει λευκά σημάδια, θα πρέπει να εξετάσεις τι φταίει. Τα λευκά σημάδια μπορεί να εμφανιστούν μετά από μεγάλη, επαναλαμβανόμενη πίεση στο νύχι, π.χ. απ’ τα παπούτσια, αλλά μπορεί επίσης να είναι αποτέλεσμα της έλλειψης ψευδαργύρου, σιδήρου ή πρωτεϊνών στον οργανισμό.

Μαύρο χρώμα

Εάν το νύχι σου είναι μαύρο, τότε μάλλον φταίει η έλλειψη βιταμίνης Β12, κάποιο πρόβλημα στα νεφρά ή κάποια πάθηση στο συκώτι.

Απ’ την άλλη, μια μαύρη γραμμή στο νύχι (μελανωνυχία), τις περισσότερες φορές σημαίνει υπερβολική παραγωγή χρωστικών ουσιών (μελανοκύτταρα), κάτι το οποίο δεν θεωρείται επικίνδυνο.

Διάβασε κι αυτό:

Ο καθρέφτης του εαυτού σου είναι τα νύχια σου!

Photo: Getty Images