Όταν πρόκειται να ταξιδέψεις με αεροπλάνο πάντα σκέφτεσαι να φορέσεις ό,τι πιο άνετο έχεις, ειδικά εάν η πτήση σου είναι πάνω από δύο ώρες! Μια φόρμα, το πιο άνετο τζιν σου, το αγαπημένο σου φουτεράκι… Κι όσο για το μακιγιάζ; Σίγουρα κάτι πολύ ελαφρύ! Τώρα, όμως, οι δερματολόγοι σου λένε και κάτι άλλο που πρέπει οπωσδήποτε να φοράς στο αεροπλάνο και πάμε στοίχημα ότι δεν το έχεις σκεφτεί ποτέ!

Ενώ πολλοί από εμάς υποθέτουμε ότι το αντηλιακό είναι μόνο για την παραλία, αποδεικνύεται ότι το δέρμα σου θα μπορούσε να κινδυνεύσει πριν ακόμα φτάσεις στις διακοπές σου. Γι’ αυτό και οι δερματολόγοι περιλαμβάνουν το αντηλιακό ανάμεσα στα must που πρέπει να φοράς στο αεροπλάνο!

Ένας αυξανόμενος αριθμός δερματολόγων προειδοποιούν ότι πρέπει όλοι να φοράμε αντηλιακό σε καθημερινή βάση και φυσικά αυτό ισχύει και για το αεροπλάνο!

Γιατί, όμως, το αντηλιακό είναι must να το φοράς στο αεροπλάνο;

Μπορεί ως επί το πλείστον τα παράθυρα στα αεροπλάνα να έχουν την ικανότητα ν’ αποκλείουν τις ακτίνες UVB, ωστόσο, οι ακτίνες UVA, οι οποίες μπορούν να χτυπήσουν το δέρμα σου σε μεγαλύτερο βαθμό, μπορούν να διεισδύσουν απ’ το τζάμι.

Ως αποτέλεσμα, διατρέχεις μεγαλύτερο κίνδυνο πρόκλησης βλαβών από τον ήλιο και αυτό περιλαμβάνει φυσικά και τον καρκίνο του δέρματος.

Για τους πιλότους ειδικά, η χρήση αντηλιακού είναι υψίστης σημασίας, σύμφωνα με μια πρόσφατη μελέτη στο JAMA Dermatology, η οποία αποκάλυψε πως μόνο μία ώρα στα 30.000 πόδια θα μπορούσε να εκθέσει τους πιλότους στην ίδια ποσότητα UV ακτινοβολίας με 20 λεπτά σολάριουμ.

Και ενώ ως επιβάτης σίγουρα έχεις λιγότερη έκθεση στον ήλιο από τους πιλότους, είναι εξίσου σημαντικό να φοράς στο αεροπλάνο αντηλιακό, ειδικά εάν κάθεσαι στο παράθυρο!

φοράς στο αεροπλάνο

“Το παράθυρο δίπλα σου σ’ ένα αεροπλάνο μπορεί να είναι μικρό, αλλά είσαι πιο κοντά στο στρώμα του όζοντος σε μια πτήση σε δεκάδες χιλιάδες πόδια. Οι ακτίνες του ήλιου είναι πολύ πιο επιβλαβείς σ’ αυτό το ύψος και όλοι πρέπει να φοράμε αντηλιακό όταν πετάμε”, δήλωσε η Dr Sweta Rai της Βρετανικής Ένωσης Δερματολόγων.

Την επόμενη φορά που θα πετάξεις, λοιπόν, μην ξεχάσεις το αντηλιακό σου!

Photo: Freepik