Με τους έντονους ρυθμούς της απαιτητικής καθημερινότητας που ζούμε άντρες -γυναίκες περνάμε αρκετές ώρες μπροστά από έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή. Όπως, καταλαβαίνουμε αλλά και βιώνουμε, ο υπολογιστής μπορεί να κάνει μεγάλη ζημιά στην όραση μας αλλά και στα μάτια μας γενικότερα.

Όμως, τι πραγματικά μπορεί να πάθουν τα μάτια απ’ τον υπολογιστή και τελικά πώς μπορείς να τα προστατέψεις;

Τι παθαίνουν τα μάτια απ’ τις ατέλειωτες ώρες έκθεσής τους στον υπολογιστή;

  • Ο υπολογιστής  σε κάνει να αντιμετωπίζεις το σύνδρομο που πλέον έχει πάρει και επίσημη ιατρική ονομασία και λέγεται Σύνδρομο Όρασης Υπολογιστή (CVS). Για να σε κάνουμε να το καταλάβεις με πιο απλό τρόπο και όχι με ιατρικό, τα μάτια επειδή εστιάζουν στον υπολογιστή δεν ανοιγοκλείνουν όσο συχνά πρέπει και έτσι ξεραίνονται με αποτέλεσμα να θέλουν τεχνική υγρασία.
  • Τα μάτια θαμπώνουν και  βλέπεις μικρά μυγάκια. Αυτό συμβαίνει συχνότερα όταν ο υπολογιστής είναι φορητός γιατί βρίσκεται πιο κοντά από τον σταθερό με αποτέλεσμα να κουράζονται πιο πολύ τα μάτια.
  • Μπορεί να ανεβάσει την μυωπία. Αν έχεις ήδη μυωπία, μη σου φανεί περίεργο ότι στην επόμενη μέτρηση σου στο γιατρό μπορεί να έχει ανέβει ελάχιστα, δηλαδή, περίπου μισό βαθμό.

Απλές συμβουλές για να προστατέψεις τα μάτια σου απ’ τον υπολογιστή!

  1. Κάτσε όσο πιο μακριά μπορείς από την οθόνη: Όσο μεγαλύτερη απόσταση έχετε μεταξύ σας, τόσο λιγότερο κακό μπορεί να σου κάνει.
  2. Κάνε μικρά διαλείμματα: Δεν χρειάζεται να σηκώνεσαι συνεχώς μπορείς απλά να κοιτάς σε διαφορετικά μέρη. Με το που νιώθεις ότι οι κόρες των ματιών σου παίζουν, απομάκρυνε για λίγο το βλέμμα σου από τον υπολογιστή και μετά από λίγο ξεκίνα ξανά τη δουλειά.
  3. Δώσε υγρασία στα μάτια σου: Επειδή τα μάτια σου ξεραίνονται χωρίς να το καταλαβαίνεις, ανά δύο ώρες ρίξε λίγες σταγόνες φυσικά δάκρυα ή ακόμα και νερό.
  4. Φόρα τα γυαλιά σου: Αν έχεις ήδη μυωπία, μην ξεχνάς να φοράς τα γυαλιά σου που καλό θα ήταν να έχουν φακούς με ειδική επίστρωση για υπολογιστή.
Tip!

Εκτός από την απόσταση που θα έχεις με τον υπολογιστή, πρόσεχε και την αντανάκλαση του φωτός. Δεν πρέπει να πράγματα που βρίσκονται πίσω σου να τα βλέπεις στην οθόνη του, αυτό ρυθμίζεται με αλλαγή της θέσης της.

Διάβασε ακόμα:

Κάθεσαι για ώρες μπροστά από μια οθόνη; Πρόσεξε τα μάτια σου!