Τι είναι το φολικό οξύ και γιατί είναι απαραίτητο για την υγεία σου; Τα σημάδια που μαρτυρούν πως δεν λαμβάνεις τόσο φολικό οξύ, όσο θα έπρεπε.

Τι είναι το φολικό οξύ; Το φυλλικό οξύ, γνωστό και ως φολικό οξύ, φολασίνη, βιταμίνη Β9 ή πτεροϋλο-L-γλουταμικό οξύ είναι μια οργανική ένωση που ανήκει στο σύμπλεγμα υδατοδιαλυτών βιταμινών Β. Αποτελείται από το υδροξυ-αμινο-παράγωγο της πτεριδίνης, το π-αμινοβενζοϊκό οξύ και το L-γλουταμικό οξύ. Το φυλλικό οξύ καθ’εαυτό δεν είναι βιολογικά ενεργό, αλλά τα παράγωγά του, όπως το τετραϋδροφυλλικό οξύ, είναι.

Καθώς οι άνθρωποι δεν μπορούν να συνθέσουν de novo το φυλλικό, και γι’αυτό το λόγο το λαμβάνουν μέσω της διατροφής. Σε ποιες τροφές μπορείς να το βρεις; Σε φυλλώδη λαχανικά, φασόλια, το συκώτι και στις τροφές που είναι ενισχυμένες με φυλλικό οξύ, συνήθως δημητριακά και ψωμί.

Κι αφού μάθαμε τι είναι το φολικό οξύ, ας δούμε γιατί είναι απαραίτητο για την υγεία σου και τα σημάδια που μαρτυρούν πως έχεις έλλειψη.

Γνωστικά προβλήματα

Το φολικό οξύ είναι εξαιρετικά σημαντικό για το κεντρικό νευρικό σύστημα. Εάν το σώμα σου έχει έλλειψη από αυτή τη  βιταμίνη, τότε μπορεί να αντιμετωπίζεις προβλήματα με τη συγκέντρωση ακόμα και να έχεις κατάθλιψη. Αν δεν αντιμετωπιστεί σωστά, η ανεπαρκής πρόσληψη φυλλικού οξέος μπορεί επίσης, να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης σοβαρών διαταραχών όπως η άνοια ή η νόσος του Alzheimer.

Πόνος στο σώμα

Σε σοβαρές περιπτώσεις αναιμίας που προκαλείται από ανεπάρκεια φυλλικού οξέος, ο εγκέφαλος οξυγονώνεται λιγότερο. Έτσι, οι αρτηρίες του εγκεφάλου αρχίζουν να διογκώνονται και αυτό προκαλεί πονοκέφαλο. Ωστόσο, επειδή ο εγκέφαλος μπορεί να μην είναι το μοναδικό όργανο με έλλειψη οξυγόνου, ίσως αισθανθείς πόνο και σε άλλα μέρη του σώματος, ειδικά στα πόδια και στο στήθος.

Τι είναι το φολικό οξύ

Χλωμή επιδερμίδα

Η αιμοσφαιρίνη, μια πρωτεΐνη που περιέχεται στα ερυθρά αιμοσφαίρια, είναι υπεύθυνη για τη μεταφορά οξυγόνου από τους πνεύμονες σε όλους τους ιστούς του σώματος. Όταν το σώμα σου στερείται φυλλικού οξέος, δεν έχεις αρκετή αιμοσφαιρίνη για να παρέχεις στο σώμα σου το οξυγόνο που χρειάζεται. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αισθήματα μυϊκής αδυναμίας, κόπωσης, μούδιασμα στα χέρια και στα πόδια και χλωμή επιδερμίδα.

Προβλήματα πέψης

Γαστρεντερικά συμπτώματα όπως ναυτία, εμετός, πόνος στο στομάχι και διάρροια μετά την κατανάλωση φαγητού, μπορεί να είναι τα πρώτα σημάδια που δεν πρέπει να αγνοήσεις!

Τι είναι το φολικό οξύ

Μειωμένη γεύση

Σύμφωνα με ορισμένες έρευνες, η ανεπάρκεια του φολικού οξέος μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα την μειωμένη γεύση. Αυτό συμβαίνει επειδή οι υποδοχείς της γεύσης δεν μπορούν να στείλουν μηνύματα στον εγκέφαλο μέσω του νευρικού συστήματος λόγω των υφιστάμενων προβλημάτων της γλώσσας!

Διαβάστε επίσης:

Νιώθεις συνέχεια κούραση; Μάλλον έχεις έλλειψη σε αυτή την βιταμίνη

Με πληροφορίες απ’ τη Βικιπαίδεια, Photo: Unsplash/Brooke Cagle