Όσοι βλέπουν MasterChef, θα άκουσαν για την εξομολόγηση του Σταμάτη την κολπική μαρμαρυγή και το χειρουργείο που έχει σκοπό να κάνει για να βοηθήσει την υγεία του.

Χρειάζομαι λεφτά για ένα χειρουργείο το οποίο πρέπει να κάνω. Έχω κολπική μαρμαρυγή. Έχω ένα θέμα υγείας το οποίο με ταλαιπωρεί δυο-τρία  χρόνια τώρα. Γι΄ αυτό το λόγο μπήκα στο παιχνίδι, για τα λεφτά. Εντάξει δεν είναι 100% σίγουρο ότι θα γλιτώσω από αυτό το πρόβλημα, αλλά έχω πάρα πολλές πιθανότητες να βγω νικητής

Ήρθε η ώρα να ενημερώσουμε περί τίνος πρόκειται, τι είναι η ασθένεια και ποια τα συμπτώματα της. Με τον όρο κολπική μαρμαρυγή εννοείται ένας ακανόνιστος και συχνά γρήγορος καρδιακός ρυθμός που μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου, καρδιακής ανεπάρκειας και άλλων καρδιακών επιπλοκών.

Αν και η κολπική μαρμαρυγή συνήθως δεν είναι απειλητική για τη ζωή, δεν σημαίνει ότι δεν πρόκειται για μια σοβαρή πάθηση, και ότι δεν μπορεί να οδηγήσει σε επιπλοκές.

Κατά τη διάρκεια της κολπικής μαρμαρυγής, τα δύο άνω τμήματα της καρδιάς, οι κόλποι, χτυπάνε χαοτικά και ακανόνιστα , χωρίς συντονισμό με τα δύο κατώτερα τμήματα, τις κοιλίες, της καρδιάς και ο ρυθμός της μπορεί να αγγίξει τους 140 παλμούς το λεπτό. Τα συμπτώματα κολπικής μαρμαρυγής συχνά περιλαμβάνουν αύξηση των καρδιακών παλμών, δύσπνοια και αδυναμία.

Η εν λόγω ασθένεια μπορεί να προκαλέσει τον σχηματισμό θρόμβων στην καρδιά, που στη συνέχεια, μπορεί να φτάσουν μέσω των αρτηριών σε άλλα όργανα, παρεμποδίζοντας τη φυσιολογική ροή αίματος, δηλαδή να προκαλέσουν ισχαιμία.

Εάν ένας θρόμβος ξεσπάσει, και εισέλθει στην κυκλοφορία του αίματος και στη συνέχεια περάσει σε μια αρτηρία που οδηγεί στον εγκέφαλο, τότε προκύπτει εγκεφαλικό επεισόδιο. Περίπου το 15-20% των ανθρώπων που έχουν εμφανίσει κάποιο εγκεφαλικό επεισόδιο, έχουν αυτή την καρδιακή αρρυθμία.

Η βασική διαφορά μεταξύ ενός κανονικού ρυθμού και αυτού της κολπικής μαρμαρυγής είναι ότι καθίσταται δύσκολη η πρόβλεψη του επόμενου καρδιακού παλμού, κάτι που είναι αρκετά επικίνδυνο. Αυτό εξηγείται από το γεγονός ότι υπάρχει ταυτόχρονα και αρρυθμία, που παρεμποδίζει την εν λόγω πρόβλεψη.

κολπική μαρμαρυγή

Μια καρδιά με κολπική μαρμαρυγή δεν μπορεί να παρέχει αρκετό αίμα στο σώμα. Να τονίσουμε ότι μερικοί άνθρωποι με κολπική μαρμαρυγή δεν εκδηλώνουν συμπτώματα και δεν γνωρίζουν ότι πάσχουν, έως ότου αποκαλυφθεί με εξετάσεις.

Η κολπική μαρμαρυγή είναι η πιο συχνή μορφή αρρυθμίας, αφού αποτελεί περίπου το 1/3 όλων των αρρυθμιών. Σχετίζεται επίσης και με την ηλικία του ατόμου, αφού όσο αυξάνεται αυτή, αυξάνεται και η πιθανότητα να εμφανίσει. Έχει υπολογιστεί ότι μετά τα 55 έτη σχεδόν 1 στους 4 ανθρώπους θα εμφανίσει συμπτώματα.

Τα συμπτώματα της νόσου συνήθως περιλαμβάνουν φτερουγίσματα στην καρδιά, αρρυθμία, δύσπνοια και αδυναμία. Τα επεισόδια κολπικής μαρμαρυγής εμφανίζονται ανά περιόδους ή μπορεί να βιώνονται επαναλαμβανόμενα και συνεχώς, κάτι που απαιτεί άμεση θεραπεία.

Η θεραπεία περιλαμβάνει φαρμακευτική αγωγή και επεμβάσεις που στοχεύουν στην αλλαγή της ηλεκτρικής λειτουργίας της καρδιάς, ενώ η πρόληψη είναι κάτι το πρέπον.

Για πρόληψη επιβάλλεται ένας υγιής τρόπος ζωής, μη καθιστικής και χωρίς κάπνισμα τσιγάρου και κατανάλωσης αλκοόλ. Ακόμα πέρα από τη φυσική κατάσταση, σημαντικό ρόλο παίζει και η ψυχολογική, αφού το άγχος και τα παραγόμενα του, αυξάνουν τους καρδιακούς παλμούς.

Δες και αυτό:

https://ipop.gr/themata/eimai/%CE%BC%CF%80%CE%BF%CF%81%CE%B5%CE%AF-%CF%84%CE%BF-%CF%81%CE%BF%CF%87%CE%B1%CE%BB%CE%B7%CF%84%CF%8C-%CE%BD%CE%B1-%CF%80%CF%81%CE%BF%CE%BA%CE%B1%CE%BB%CE%AD%CF%83%CE%B5%CE%B9-%CF%80%CF%81%CE%BF%CE%B2/