Τι ακριβώς συμβαίνει στο σώμα σου όταν φτερνίζεσαι;

LIKE US ON FACEBOOK

Τι συμβαίνει όταν φτερνίζεσαι; Λένε πως σταματάει η καρδιά σου αλλά κατά πόσο αυτό ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα; Και γιατί σου λένε «γείτσες» ;

Εκτός κι αν δεν έχεις τρόπους… θα πεις σε κάποιον «γείτσες» όταν φτερνιστεί αλλά γιατί; Τι συμβαίνει όταν φτερνίζεσαι; Οι περισσότεροι θεωρούν πως λέμε σε κάποιον «γείτσες» του ευχόμαστε δηλαδή, υγεία για να τον αποτρέψουμε από τον θάνατο, αφού σταματήσει η καρδιά του.

Σταματάει η καρδιά όταν φτερνίζεσαι; Και αυτό είναι πραγματικά τρομακτικό!

Τι συμβαίνει όταν φτερνίζεσαι;

Σκέψου ότι το φτέρνισμα είναι ένας μηχανισμός άμυνας. Είναι μια ενστικτώδης συμπεριφορά για να καθαρίσει η μύτη σου! Κι όμως!

Βασικά, όταν το εσωτερικό της μύτης σου ερεθίζεται, τότε παίρνεις μια βαθιά αναπνοή και οι θωρακικοί μυς βγάζουν τον αέρα από τους πνεύμονες με υψηλές ταχύτητες, φυσώντας μέσα από τη μύτη και καθαρίζοντας οτιδήποτε το σώμα σου θεωρεί πως δεν πρέπει να βρίσκεται εκεί!

Και τελικά σταματά η καρδιά σου όταν φτερνίζεσαι;

Πρόκειται για έναν μύθο που έχει και μια μικρή δόση αλήθειας. Σκέψου τη θέση της καρδιάς σου στο σώμα, βρίσκεσαι πολύ κοντά στους πνεύμονες και στο στήθος.

Και παίρνοντας μια βαθιά αναπνοή (που ακριβώς αυτό κάνεις όταν φτερνίζεσαι), μπορεί να ενεργοποιηθεί ένα μακρύ νεύρο, το οποίο ονομάζεται «vagus nerve», το οποίο κυριολεκτικά τρέχει από τον εγκέφαλο μέχρι μέρους του παχέος εντέρου.

Μεταξύ των πολλών αρμοδιοτήτων του, αυτό το νεύρο στέλνει το μήνυμα στην καρδιά σου να επιβραδύνει. Ως εκ τούτου μερικές βαθιές αναπνοές μπορεί να επιβραδύνουν τον καρδιακό ρυθμό και να σε χαλαρώσουν όταν είσαι αγχωμένος. Σε μερικούς ανθρώπους, η βαθιά αναπνοή που συμβαίνει στην αρχή ενός φτερνίσματος μπορεί να ενεργοποιήσει το νεύρο αυτό τόσο πολύ ώστε η καρδιά να επιβραδύνει απότομα ή και να παραλείψει έναν ρυθμό, έναν χτύπο!

Αλλά για τους περισσότερους ανθρώπους, η καρδιά θα συνεχίσει να χτυπά στον κανονικό της ρυθμό, κατά τη διάρκεια ενός φτερνίσματος και δεν θα καταλάβει καν τη διαφορά!

Αλλά ακόμη κι αν η καρδιά σου ξεπεράσει έναν ρυθμό ή επιβραδύνει δεν είναι κάτι που πρέπει να σε ανησυχεί.  Η καρδιά χτυπά, κατά μέσο όρο, περίπου 70 με 90 φορές λεπτό κι αν σταματήσει για μερικά δευτερόλεπτα, τότε πραγματικά υπάρχει πρόβλημα, αλλά αν επιβραδύνει ή «χάσει» έναν ρυθμό λόγω φτερνίσματος, τότε δεν πρέπει να ανησυχείς.

Διαβάστε επίσης:

Φτερνίζεσαι κάθε φορά που κοιτάς τον ήλιο; Υπάρχει εξήγηση!

Copyright © iPop 2012 - 2017 | All rights reserved