Παραγγέλνετε σουβλάκια με το αμόρε και λες “ας μην βάλω κρεμμύδι, πώς θα τον φιλήσω μετά;”. Πηγαίνεις για φαγητό στη μαμά σου και σου έχει ετοιμάσει την υπέροχη πατατοσαλάτα που σε τρελαίνει, αλλά έχει πολύ κρεμμύδι… Δεν τρως γιατί σκέφτεσαι ότι θα μυρίζεις όλη μέρα… Και κάπως έτσι καταλήγεις να βγάζεις απ’ την καθημερινή διατροφή σου ένα απ’ τα πιο βασικά συστατικά της μαγειρικής!

Το κρεμμύδι και το σκόρδο είναι ίσως απ’ τα ελάχιστα υλικά που χρησιμοποιούνται σχεδόν σε κάθε κουζίνα του κόσμου! Δίνουν νοστιμιά και κάνουν καλό στην υγεία! Γι’ αυτό εμείς σήμερα θα σου δώσουμε τέσσερις καλούς λόγους να προσθέσεις λίγο παραπάνω κρεμμύδι στη διατροφή σου και να μην το φοβάσαι!

Onion Cooking GIF by Disney Pixar - Find & Share on GIPHY

Καλά βακτήρια

Προτιμάμε να μην σκεφτόμαστε πολύ τα βακτήρια, γιατί έχουμε στο μυαλό μας ότι μας αρρωσταίνουν! Όχι πάντα, όμως. Έχουμε επίσης έναν τόνο βακτηρίων που ζουν μέσα μας και βοηθούν το σώμα μας να παραμείνει υγιές.

Τα κρεμμύδια περιέχουν πρεβιοτικές ίνες, οι οποίες κάνουν πολύ στον οργανισμό μας και ειδικά στο έντερό μας. Κρατούν την εντερική χλωρίδα υγιή και ρυθμίζουν το επίπεδο των βακτηριδίων.

Τα κρεμμύδια περιέχουν επίσης μια ουσία που διεγείρει την ανάπτυξη των bifidobacteria. Αυτά τα βακτήρια καταστέλλουν άλλα βακτήρια που βλάπτουν τα έντερά μας!

Καρδιά

Έχουν γίνει αρκετές μελέτες σχετικά με την επίδραση των κρεμμυδιών στο αίμα μας. Αυτές οι μελέτες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση κρεμμυδιού σε τακτική βάση μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο για θρόμβωση.

Εκτός αυτού, δεν υπάρχει χοληστερόλη στα κρεμμύδια, αλλά παράλληλα δίνουν γεύση στο φαγητό. Επομένως, είναι πολύ καλύτερο να προσθέσουμε κρεμμύδι στο φαγητό μας παρά επιπλέον αλάτι. Το αλάτι είναι κακό για την αρτηριακή μας πίεση, αλλά ένα κρεμμύδι έχει μόνο οφέλη για την υγεία.

https://giphy.com/gifs/food-cheezburger-onionsgifs-fNtPh5RhVnANq

Σάκχαρο

Μπορεί αυτή η μελέτη να είναι ακόμα σε πρώιμο στάδιο, αλλά οι ερευνητές έχουν διαπιστώσει ότι τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα των πειραματόζωων δείχνουν να μειώνονται σημαντικά από τα κρεμμύδια.

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι το θείο στα κρεμμύδια προκαλεί αύξηση της παραγωγής ινσουλίνης, γεγονός που μειώνει το επίπεδο σακχάρου στο αίμα μας.

Κίνδυνος καρκίνου

Αυτή η μελέτη είναι επίσης αρκετά καινούρια για να έχει οριστικά συμπεράσματα, αλλά επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Guelph έχουν ερευνήσει την επίδραση του κόκκινου κρεμμυδιού στα καρκινικά κύτταρα.

Ισχυρίζονται ότι τα κρεμμύδια μπορούν να εξοντώσουν τα καρκινικά κύτταρα λόγω των ποσοτήτων της κουερσετίνης και της ανθοκυανίνης που περιέχουν.

Φυσικά, τα κρεμμύδια δεν είναι σε θέση να θεραπεύσουν τους ανθρώπους που έχουν καρκίνο, αλλά γίνεται έρευνα για το κατά πόσον θα ήταν χρήσιμο να ενσωματωθεί το κρεμμύδι στα φάρμακα.

Shrek GIF - Find & Share on GIPHY

Διάβασε ακόμα:

Δεν σου αρέσει το κρεμμύδι; Ξανασκέψου το γιατί…