Το αντηλιακό είναι απαραίτητο Χειμώνα-Καλοκαίρι και όσο “ανοίγει” ο καιρός θα γίνει προέκταση του χεριού! Τι δείκτη προστασίας πρέπει να έχει το αντηλιακό σου ώστε να είσαι καλυμμένος;

Έβαλες το αντηλιακό σου και νομίζεις πως είσαι ασφαλής. Είσαι, όμως, στην πραγματικότητα; Τι δείκτη προστασίας πρέπει να έχει το αντηλιακό σου ώστε να είσαι καλυμμένος; Πολλοί, ίσως δεν χρησιμοποιούν το ελάχιστο SPF που συνιστάται από τους δερματολόγους…και είναι σαν να μην έχουν βάλει αντηλιακό!

Το SPF, σημαίνει, sun protection factor και όσο πιο υψηλό είναι, τόσο πιο προστατευμένο θα είναι το δέρμα σου από τον ήλιο.

Η βρετανική ένωση δερματολόγων (BAD) εξηγεί ότι οι αντηλιακές κρέμες, τοποθετούνται σε τέσσερις κατηγορίες: χαμηλή προστασία (SPF 6 έως 14), μεσαία προστασία (SPF 15 έως 29), υψηλή προστασία (SPF 30 έως 50) και πολύ υψηλή προστασίας (SPF 50 +).

Εκτός απ’ το SPF, είναι σημαντικό να λαμβάνεις υπόψιν σου και τον δείκτη UVA! Το SPF σε προστατεύει από την UVB (υπεριώδη ακτινοβολία Β), ενώ το UVA δείχνει την έκταση στην οποία οι υπεριώδεις ακτίνες Α του ήλιου απορροφώνται απ’την αντηλιακή κρέμα.

Η διείσδυση ακτίνων UVA στο δέρμα μπορεί να οδηγήσουν την επιδερμίδα σε πρόωρη γήρανση. Απ’ την άλλη πλευρά, η έκθεση σε ακτίνες UVB σχετίζεται με τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του δέρματος.

Η BAD συμβουλεύει, λοιπόν, να επιλέγεις ένα αντηλιακό που να έχει τουλάχιστον και 4 βαθμούς προστασία UVA.

Ενώ η γενική σύσταση είναι να αγοράσεις ένα αντηλιακό με δείκτη προστασίας 30, ένας δερματολόγος είναι της άποψης ότι οι άνθρωποι θα πρέπει να επιλέγουν αντηλιακό με πιο υψηλό δείκτη προστασίας.

Ακόμη κι αν δεν είσαι επιρρεπείς σε ηλιακό έγκαυμα, αξίζει να επενδύσεις σε μια αντηλιακή με SPF 30 ή 50, ώστε να είσαι σίγουρος πως έχεις φροντίσει το δέρμα σου και δεν θα πάθεις “ζημιά”!

Εκτός από τον δείκτη προστασίας που πρέπει να έχει το αντηλιακό σου, είναι ζωτικής σημασίας να το ανανεώνεις συχνά-πυκνά κατά τη διάρκεια της ημέρας!

Παράλληλα, είναι σημαντικό να δεις αν το περσινό σου αντηλιακό έχει λήξει και πρέπει να το πετάξεις ή αν μπορείς ακόμη να το χρησιμοποιείς!

Διαβάστε επίσης:

Makeup με δείκτη προστασίας: Τελικά μήπως μας προκαλεί ζημιά;

Photo: Getty Images