Έχεις ακούσει πως το αποσμητικό είναι τόσο επικίνδυνο που προκαλεί ακόμα και πρόβλημα στα νεφρά! Από αυτά που ακούς, “κράτα” τα μισά. Τελικά πόσο επικίνδυνο είναι το αποσμητικό;

Μαμάδες και γιαγιάδες μας έλεγαν να μην το παρακάνουμε, να μη βάζουμε αποσμητικό πριν πάμε για ύπνο και γενικά όσο γίνεται να το αποφεύγουμε. Και τελικά πόσο επικίνδυνο είναι το αποσμητικό;

Η αλήθεια είναι πως κανένα προϊόν δεν είναι καλό για το σώμα σου αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι μπορεί να σε σκοτώσει!

Τελικά πόσο επικίνδυνο είναι το αποσμητικό; Μύθοι και αλήθειες

Το aluminum που περιέχει προκαλεί καρκίνο

Η χρήση του aluminum για να σταματήσει ο ιδρώτας έχει προκαλέσει την ανησυχία σε πολλούς. Οι περισσότεροι ισχυρίζονται πως προκαλεί καρκίνο του μαστού, κοντά στη μασχάλη. Άλλοι θεωρούν πως “απελευθερώνει” χημικές ουσίες και βλάπτει το DNA ενώ οδηγεί στην ανάπτυξη όγκων.
Η αλήθεια είναι πως όπως συμβαίνει με πολλές μελέτες πιθανών καρκινογόνων παραγόντων, τα αποτελέσματα δεν είναι σαφή. Ορισμένοι λένε ότι είναι επιβλαβή κι άλλοι ότι δεν αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου.

Τα parabens προκαλούν καρκίνο

Τα parabens χρησιμοποιούνται εδώ και δεκαετίες ως συντηρητικά στα καλλυντικά, στα τρόφιμα και στα προϊόντα περιποίησης.
Η πραγματικότητα; Δεν υπάρχουν αρκετά στοιχεία που να δείχνουν πως προκαλούν καρκίνο. Παρ’ όλα αυτά είναι προτιμότερο να επιλέξεις ένα αποσμητικό χωρίς parabens.

Προκαλεί ασθένειες στα νεφρά

Αυτή η ανησυχία οφείλεται πιθανότατα στην προειδοποιητική ετικέτα που ο FDA απαιτεί από όλα τα αποσμητικά να γράφουν: «Πριν τη χρήση ρωτήστε το γιατρό σας αν έχετε νεφρική νόσο».  Γιατί υπάρχει αυτή η επιγραφή; Επειδή το aluminum σε μεγάλες δόσεις είναι επιβλαβές για τα άτομα που των οποίων τα νεφρά λειτουργούν στο 30% ή λιγότερο! Αλλά όταν λέμε μεγάλη ποσότητα aluminum εννοούμε τεράστια ποσότητα! Η καθημερινή χρήση του αποσμητικού έχει πολύ χαμηλότερη δόση και δεν απορροφάται όλη από το δέρμα.

Καταστρέφει το φυσικό σου “μικροβιοκτόνο”

Το προσωπικό σου μικροβιακό οικοσύστημα είναι ζωτικό μέρος της διατήρησης της υγείας. Μερικοί άνθρωποι φοβούνται ότι τα προϊόντα μπάνιου όπως το αποσμητικό θα αφαιρέσουν την ισορροπία του οικοσυστήματος και θα αρρωστήσουν πιο εύκολα. Το αποσμητικό επηρεάζει τα βακτήρια του σώματος. Γι΄αυτό και το αγοράζεις, αλλά δεν δημιουργεί τέτοιου είδους προβλήματα!

Αν πάλι θέλεις να έχεις το κεφάλι σου ήσυχο, μπορείς να φτιάξεις το δικό σου αποσμητικό. Έχουμε τη συνταγή!

Διαβάστε επίσης:

Κατά πόσο ακολουθείς τους κανόνες υγιεινής και τι μαρτυρούν για σένα;