Τα συμπτώματα της αφυδάτωσης που δεν πρέπει ν’ αγνοήσεις

LIKE US ON FACEBOOK

Δεν χρειάζονται και πολλά για ν’ αφυδατωθείς. Αρκεί να χάσεις το 1,5% του νερού στο σώμα σου (το ανθρώπινο σώμα έχει συνήθως περίπου 60% νερού) και τότε θα είσαι στο σημείο της αφυδάτωσης. Τα συμπτώματα της αφυδάτωσης, εκτός απ’ την έντονη δίψα, περιλαμβάνουν κόπωση, δύσοσμη αναπνοή και πολλά ακόμα που πρέπει να μάθεις.

Παρακάτω η λίστα με τα πιο σημαντικά συμπτώματα της αφυδάτωσης που πρέπει να γνωρίζουν όλοι.

Άσχημη αναπνοή

συμπτώματα της αφυδάτωσης

Παρατηρείς ξαφνικά ότι η αναπνοή σου μυρίζει άσχημα; Θα μπορούσε να είναι επειδή δεν πίνεις αρκετό νερό. Το μειωμένο σάλιο στο στόμα επιτρέπει στα βακτηρίδια να ευδοκιμήσουν, με αποτέλεσμα την κακή αναπνοή. Έτσι, κάνε μια χάρη στον εαυτό σου και στους γύρω σου και πίνε περισσότερο νερό!

Έντονη όρεξη για ζάχαρη

συμπτώματα της αφυδάτωσης

Η αφυδάτωση μπορεί να προκαλέσει πείνα και συγκεκριμένα ξαφνική λιγούρα για ζάχαρη. Αυτό μπορεί να συμβεί ιδιαίτερα εάν κάνεις έντονη γυμναστική.

Όταν κάνεις γυμναστική, αλλά είσαι στο όριο της αφυδάτωσης, χρησιμοποιείς γλυκογόνο ή αποθηκευμένους υδατάνθρακες με ταχύτερο ρυθμό, μειώνοντας τα αποθέματά σου πιο γρήγορα. Έτσι, μόλις τελειώσεις την άσκηση, πιθανότατα θα χρειαστείς υδατάνθρακες (αλλιώς ζάχαρη) για ν’ αναπληρώσεις τα επίπεδα γλυκογόνου.

Ξηρό δέρμα

συμπτώματα της αφυδάτωσης

Το δέρμα σου σε ενημερώνει με τη σειρά του ότι δεν πίνεις αρκετό νερό. Το αφυδατωμένο δέρμα είναι ξηρό και θαμπό, ενώ μειώνεται η φυσιολογική ελαστικότητά του. Ίσως παρατηρήσεις ακόμα μικρές ρυτίδες ή πιο σκούρους μαύρους κύκλους κάτω απ’ τα μάτια σου.

Για να έχεις ένα δέρμα με επαρκή υγρασία προτείνεται να χρησιμοποιείς στο ντους χλιαρό νερό, καθώς το ζεστό νερό μπορεί να στεγνώσει το δέρμα σου ακόμη περισσότερο.

Κούραση

συμπτώματα της αφυδάτωσης

Η απίστευτη κούρασή σου το απόγευμα μπορεί να έχει περισσότερη σχέση με την αφυδάτωση απ’ όσο νομίζεις! Όταν είσαι αφυδατωμένος, η αρτηριακή σου πίεση πέφτει, αυξάνεται ο ρυθμός της καρδιάς, ενώ επιβραδύνεται η ροή του αίματος στον εγκέφαλό σου. Όλα αυτά σε κάνουν να νιώθεις ακόμα μεγαλύτερη κούραση.

Πονοκέφαλοι

συμπτώματα της αφυδάτωσης

Η αφυδάτωση μπορεί να προκαλέσει πονοκεφάλους με διάφορους τρόπους. Η έλλειψη νερού επηρεάζει τα επίπεδα σεροτονίνης του σώματός σου, κάτι το οποίο μπορεί να προκαλέσει πονοκεφάλους. Επιπλέον, τα μικρά αιμοφόρα αγγεία στον εγκέφαλο ανταποκρίνονται γρήγορα στα επίπεδα ενυδάτωσης και αφυδάτωσης, οδηγώντας σε πόνους αλλά και ημικρανίες. Δοκίμασε να πίνεις περισσότερο νερό και φρούτα που έχουν επίσης πολύ νερό.

Και τελικά… πόσο νερό πρέπει να πίνουμε καθημερινά;

Το πόσο νερό πρέπει να πίνουμε είναι διαφορετικό για κάθε άνθρωπο και εξαρτάται από το φύλο, την ηλικία, τα επίπεδα δραστηριότητας κ.ά. Το θέμα είναι να συγχρονίζεσαι με τα σημάδια που σου στέλνει το σώμα σου, ώστε να αποφύγεις όλες τις δυσάρεστες καταστάσεις.

Copyright © iPop 2012 - 2017 | All rights reserved