“Να τον προσέχεις σαν τα μάτια σου” λέμε και το λέμε διότι ο καθένας προσέχει τα μάτια του -ή θέλει να πιστεύει ότι τα προσέχει- καθώς είναι απ’ τα πολυτιμότερα πράγματα που έχει! Τα μάτια σου, λοιπόν, είναι τόσο σημαντικά, αλλά δυστυχώς κάποιες φορές δεν τους δίνεις την απαραίτητη προσοχή. Για παράδειγμα, παρατηρείς αλλαγές πάνω τους κι αντί να τρέξεις στον οφθαλμίατρο, κάθεσαι και googlάρεις να διαβάσεις άρθρα, και κάπως έτσι κατέληξες και σ΄αυτό εδώ το άρθρο αντί να είσαι ήδη στον γιατρό! Αφού έφτασες, όμως, μέχρι εδώ και για να πείσουμε ακόμα περισσότερο, θα σου πούμε ποια είναι τα συμπτώματα στα μάτια που θέλουν άμεση επίσκεψη στον γιατρό!

Τα επίμονα συμπτώματα στα μάτια επιβάλλεται να ελέγχονται και να παρακολουθούνται από οφθαλμίατρο. Ποια είναι, όμως, εκείνα που θα πρέπει να σε ανησυχήσουν περισσότερο και να κλείσεις άμεσα το ραντεβού σου;

Μάθε εδώ εάν πρέπει ν’ ανησυχείς εάν βλέπεις αστεράκια όταν φτερνίζεσαι.

Τα συμπτώματα στα μάτια που δεν πρέπει ν’ αγνοήσεις

Ξαφνική εμφάνιση μαύρων στιγμάτων (μυγάκια)

Όλοι μας έχουμε δει κάποια στιγμή στη ζωή μας μαύρα στίγματα, χωρίς αυτό να σημαίνει κάτι κακό για την υγεία των ματιών μας. Αλλά, εάν ξαφνικά βλέπεις πολλές μαύρες κηλίδες ή σκιές στο οπτικό σου πεδίο, κι αυτό συνοδεύεται από λάμψεις, τότε πρέπει αμέσως να πας στον οφθαλμίατρο!

Θολή όραση ή σκοτεινό πέπλο

Εάν ξαφνικά βλέπεις τα πάντα θολά, ή ένα σκοτεινό πέπλο έχει καλύψει το οπτικό σου πεδίο, τότε πρέπει να πας αμέσως στον οφθαλμίατρο. Η θολή όραση μπορεί να έχει πολλές αιτίες, όπως απλά μυωπία ή πρεσβυωπία, ή να σημαίνει καταρράκτης, ενώ το σκοτεινό πέπλο μπορεί να σημαίνει πιο σοβαρές καταστάσεις. Εάν, το θόλωμα είναι ξαφνικό, είναι επιτακτική ανάγκη να επισκεφτείς τον γιατρό, γιατί ίσως οφείλεται σε πιο σοβαρή αιτία.

συμπτώματα στα μάτια

Unsplash/JC Gellidon

Διπλωπία

Εάν βλέπεις τα πράγματα διπλά, πήγαινε αμέσως στον οφθαλμίατρο. Πρέπει να βρεθεί ο λόγος της διπλωπίας, μια κατάσταση η οποία αντιμετωπίζεται ως επείγον περιστατικό.

Εάν η διπλωπία συνοδεύεται από πόνο, αδυναμία στο σώμα ή μπερδεμένη ομιλία και μούδιασμα, πήγαινε στα επείγοντα του νοσοκομείου που εφημερεύει.

Πόνος

Ο πόνος στο μάτι μπορεί να οφείλεται σε πολλούς παράγοντες, αλλά το σίγουρο είναι ότι τα μάτια μας δεν πρέπει ποτέ να πονάνε. Ο πόνος στο μάτι θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να μας οδηγεί στον γιατρό, καθώς θα πρέπει να βρεθεί η αιτία του, η οποία μπορεί να είναι εμφανής ή και όχι.

συμπτώματα στα μάτια

Unsplash/ Luis Galvez

Διαφορετικό μέγεθος στις κόρες των ματιών

Εάν ξαφνικά αλλάξει η διάμετρος της κόρης του ενός ματιού σου, χωρίς να έχεις χρησιμοποιήσει σταγόνες, μπορεί κάτι σοβαρό να συμβαίνει. Η αιτία της αλλαγής στο μέγεθος της κόρης θα εξεταστεί απ’ τον γιατρό, ο οποίος θα σε συμβουλεύσει για τις επόμενες κινήσεις που πρέπει να κάνετε.

Δες ακόμα:

Προσοχή! Δώσε σημασία στα σημάδια που στέλνουν τα μάτια σου για την υγεία σου

Photo: Unsplash