Εάν διανύεις την δεκαετία των 20, δύσκολα θα έχεις ήδη στο μυαλό σου σοβαρές ασθένειες, όπως ο καρκίνος των ωοθηκών. Σύμφωνα, όμως, με έρευνες πρόκειται για την πιο θανατηφόρα μορφή καρκίνου του γυναικείου αναπαραγωγικού συστήματος κι ακόμα κι αν είναι σπάνιο να «χτυπήσει» μια γυναίκα σε τόσο νεαρή ηλικία, δεν είναι αδύνατο.

Υπάρχουν διάφορες μορφές καρκίνου των ωοθηκών, συμπεριλαμβανομένων των τύπων που συνδέονται με τη μετάλλαξη γονιδίων BRCA. Οι τύποι κληρονομικού καρκίνου είναι πιο πιθανό να εμφανιστούν σε νεότερες γυναίκες.

Ωστόσο, δεν υπάρχουν κανόνες σχετικά με τα είδη των καρκίνων των ωοθηκών που θα  «χτυπήσουν» τις γυναίκες ή το πώς η ηλικία της γυναίκας θα επηρεάσει την εξέλιξη του καρκίνου. Υπάρχουν πάρα πολλές μεταβλητές, όπως ο τύπος του καρκίνου και η επιθετικότητα του.

Τα συμπτώματα του καρκίνου των ωοθηκών που πρέπει να γνωρίζεις σ’ όποια ηλικία κι αν είσαι

Σε αρχικό στάδιο, ο καρκίνος των ωοθηκών ενδεχομένως να μην προκαλέσει εμφανή συμπτώματα.

Όμως, στο 75% των περιπτώσεων, όταν εκδηλωθούν τα συμπτώματα, έχουν γίνει ήδη μετάσταση του καρκίνου και στην περιοχή της κοιλιάς.

Μάλιστα, ο συγκεκριμένος τύπος καρκίνου έχει χαρακτηριστεί και ως «σιωπηλός δολοφόνος», γιατί σπάνια γίνεται διάγνωση μέχρι να εξαπλωθεί σ’ άλλες περιοχές του οργανισμού.

Μεταξύ των συμπτωμάτων που δεν πρέπει ν’ αγνοήσεις είναι κάποιο εξόγκωμα στην κοιλιακή χώρα, διαταραχές στην εκκένωση και την ούρηση και ανορεξία.

Παράλληλα, σημάδια που θα πρέπει να σε ανησυχήσουν είναι περίεργα φουσκώματα στην κοιλιά που δεν υποχωρούν, ακαθόριστος διάχυτος πόνος στην κοιλιά που επιμένει και ασυνήθιστη αιμορραγία από τον κόλπο.

Όπως τονίζει και η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία, η έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου των ωοθηκών είναι δύσκολη, γιατί δεν υπάρχουν ειδικά συμπτώματα στα αρχικά στάδια και ευαίσθητες ειδικές εξετάσεις.

Σε μεγάλες μελέτες που βρίσκονται σε εξέλιξη, γίνονται προσπάθειες  προληπτικού ελέγχου του πληθυσμού με διακολπικό υπερηχογράφημα και εξέταση του καρκινικού δείκτη CA 125  στο αίμα.

Οι εξετάσεις αυτές δεν χρησιμοποιούνται για τον έλεγχο όλων των γυναικών, αλλά γίνονται σε εκείνες που διαπιστώνεται διόγκωση στις ωοθήκες ή έχουν γενετική προδιάθεση για ανάπτυξη καρκίνου ωοθηκών.