Τα αυτοάνοσα νοσήματα γίνονται όλο και πιο συχνό φαινόμενο. Αν και πρόκειται για καταστάσεις που βιώνει πάρα πολύς κόσμος, θέλει πολλή προσοχή γιατί εάν η διάγνωσή της δεν γίνει έγκαιρα μπορούν να εξελιχθούν σε σοβαρά προβλήματα υγείας.

Υπάρχουν περί τους 80 τύπους αυτοάνοσων νοσημάτων, ανάμεσα στους οποίους συμπεριλαμβάνονται ο διαβήτης τύπου 1, η ρευματοειδής αρθρίτιδα και η θυρεοειδίτιδα Χασιμότο. Το παν είναι να μπορείς ν’ αναγνωρίζεις τα σημάδια ώστε να απευθυνθείς σ’ έναν γιατρό γι’ αυτό ετοιμάσαμε μια λίστα με τα SOS σημάδια ότι έχεις αυτοάνοσο νόσημα.

Θα πρέπει να θυμάσαι ότι κανένα απ’ αυτά τα σημάδια δεν μπορεί από μόνο του ν’ αποτελέσει μια ασφαλή ένδειξη για την ύπαρξη κάποιου αυτοάνοσου νοσήματος. Είναι απλά τα «καμπανάκια» του οργανισμού σου για να συμβουλευτείς έναν εξειδικευμένο γιατρό.

Τροφικές αλλεργίες

Οι τροφικές αλλεργίες μπορούν ν’ αποτελέσουν σημάδια αυτοάνοσων. Μπορεί οι περισσότεροι να θεωρούν πως μια τροφική αλλεργία αντιμετωπίζεται εύκολα με αντιισταμινικά χάπια, όμως, τελικά μπορεί να κρύβει αυτοάνοσες ασθένειες, όπως η κοιλιοκάκη και το Χασιμότο.

Έντονος πυρετός που επανεμφανίζεται

Ορισμένα αυτοάνοσα νοσήματα αρχίζουν με ιό, ο οποίος κάνει επίθεση στο σώμα. Ο πυρετός που θα εμφανιστεί απ’ αυτό μπορεί να εξαφανιστεί μέσα σε λίγες μέρες ή να επανεμφανιστεί. Φυσικά, μπορεί να εκδηλώσεις πυρετό για 1.500 άλλους λόγους οπότε μην φέρεις την καταστροφή εάν ανεβάσεις πυρετό!

δεν πρέπει να φας αν έχεις πυρετό

Προβλήματα με το έντερο

Οι μη φυσιολογικές κινήσεις του εντέρου είναι ένα κοινό σύμπτωμα των αυτοάνοσων ασθενειών. Για παράδειγμα, η νόσος του Κρον, η κοιλιοκάκη, ο υποθυρεοειδισμός κ.ά. έχουν συχνά συμπτώματα όπως η δυσκοιλιότητα ή η διάρροια.

Διάφορες φλεγμονές

Μπορεί οι περισσότερες φλεγμονές των αυτοάνοσων να μην είναι ορατές, όμως, εμφανίζουν τα σημάδια τους στο σώμα σου. Για παράδειγμα η βρογχοκήλη, η οποία είναι πρήξιμο στο λαιμό, προκύπτει από τον μεγεθυμένο θυρεοειδή αδένα. Οποιαδήποτε διόγκωση είναι εν δυνάμει σημάδια κάποιου αυτοάνοσου.

αυτοάνοσο νόσημα

Πρήξιμο στους αδένες

Οι διογκωμένοι αδένες είναι κοινό σημάδι της ρευματοειδούς αρθρίτιδας, ειδικά εάν έχεις τη νόσο για μεγάλο διάστημα. Επίσης, ο λύκος και η σαρκοείδωση μπορεί να προκαλέσουν πρήξιμο στους αδένες σου.

Εξανθήματα

Εάν έχεις έντονη φαγούρα στο δέρμα ή εξανθήματα, πολύ πιθανό να έχεις κάποιο αυτοάνοσο νόσημα, καθώς το ανοσοποιητικό σου σύστημα δεν λειτουργεί καλά. Επίδραση στο δέρμα μπορεί να έχουν ο διαβήτης τύπου 1, η νόσος Χασιμότο, η ψηρίαση κ.ά.

φαγούρα

Διαβάστε ακόμα:

Προσοχή! Δώσε σημασία στα σημάδια που στέλνουν τα μάτια σου για την υγεία σου