Η αναιμία είναι η κατάσταση κατά την οποία το σώμα δεν έχει αρκετά υγιή ερυθρά αιμοσφαίρια, δηλαδή όταν δεν φέρνουν αρκετή αιμοσφαιρίνη ή όταν αυτά τα κύτταρα δεν κάνουν αυτό που πρέπει να κάνουν. Τα σημάδια της αναιμίας που πρέπει να προσέξεις.

Τα ερυθρά αιμοσφαίρια είναι υπεύθυνα για τη μεταφορά οξυγόνου στο σώμα μας και την απομάκρυνση του διοξειδίου του άνθρακα από αυτό. Αν αυτές οι διαδικασίες δεν λειτουργούν σωστά, τότε παθαίνουμε “δηλητηρίαση” από το διοξείδιο του άνθρακα. Οι αιτίες για αυτό μπορεί να διαφέρουν όπως και η θεραπεία. Τα σημάδια της αναιμίας είναι αρκετά και πρέπει να δώσεις προσοχή σε αυτά, ώστε να προχωρήσεις στην κατάλληλη θεραπεία.

Ποια είναι τα σημάδια της αναιμίας ;

Χλωμό δέρμα και χλωμό το εσωτερικό του ματιού

Όταν το σώμα μας δεν έχει αρκετό οξυγόνο ή υποφέρει από μειωμένο αριθμό ερυθρών αιμοσφαιρίων, το δέρμα μας αλλάζει χρώμα και γίνεται πιο χλωμό. Αυτό ισχύει όχι μόνο για το πρόσωπο αλλά όλο το σώμα, ειδικά στα χέρια, τη γλώσσα και το εσωτερικό του ματιού.

Ακανόνιστος καρδιακός ρυθμός

σημάδια της αναιμίας

Photo: Pixabay

Τα χαμηλά επίπεδα αιμοσφαιρίνης κάνουν την καρδιά να εργάζεται πιο σκληρά από το κανονικό για να αντλεί αίμα μέσω του συστήματός μας, πρέπει να δουλέψει σκληρά για να μας δώσει οξυγόνο και αυτό οδηγεί σε ακανόνιστο καρδιακό παλμό.

Κούραση

Αν τα όργανά μας δεν παίρνουν τη σωστή ποσότητα οξυγόνου, το σώμα μας θα πρέπει να εργαστεί πολύ σκληρά για να παράγει αρκετή ενέργεια για την καθημερινή λειτουργία και αυτό μας κάνει να αισθανόμαστε πολύ κουρασμένοι.

Προβλήματα με τη συγκέντρωση

σημάδια της αναιμίας

Photo: Getty

Όλα τα όργανά μας χρειάζονται οξυγόνο για να λειτουργούν καλά και ο εγκέφαλος δεν αποτελεί την εξαίρεση. Αν το επίπεδο του οξυγόνου είναι χαμηλότερο από αυτό που απαιτείται, δεν μπορούμε να σκεφτούμε καθαρά και δεν μπορούμε να συγκεντρωθούμε.

Ξηρά χείλη

Τα ξηρά χείλη ειδικά στις άκρες μπορεί μερικές φορές να είναι από το κρύο ή τον ήλιο αλλά μπορεί να είναι και ένα από τα σημάδια της αναιμίας. Επηρεάζει κυρίως τις γωνίες των χειλιών και μην το αγνοήσεις.

Τι μπορείς να κάνεις;

Βελτίωσε τα επίπεδα του στομαχικού οξέος

Όταν το στομάχι μας δεν παράγει αρκετό οξύ, το σώμα μπορεί να διασπάσει το φαγητό στον απαιτούμενο βαθμό και αυτό μπορεί να προκαλέσει την μη σωστή απορρόφηση των βιταμινών και όλων των θρεπτικών στοιχείων, όπως ο σίδηρος και η βιταμίνη Β12.

Πώς θα βελτιώσεις τα επίπεδα στομαχικού οξέος:

  • Το τζίντζερ βοηθά σημαντικά
  • Τα τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση βελτιώνουν την πέψη
  • Το μηλόξιδο λειτουργεί επίσης, δραστικά

Προσοχή στην υγεία των εντέρων

Τα έντερα πρέπει να λειτουργούν σωστά και ο καλύτερος τρόπος για να το πετύχεις είναι μια ισορροπημένη διατροφή. Βάλε στη διατροφή σου τα υγιή λίπη, όπως τα ψάρια και θα δεις σημαντική διαφορά.

Πρέπει να αυξήσεις την πρόσληψη φολικού οξέος

Δηλαδή; Βιταμίνη B9! Θα τη βρεις σε λαχανικά, φασόλια, εσπεριδοειδή και τρόφιμα ολικής αλέσεως.

Πρόσληψη σιδήρου

Ο σίδηρος είναι ένα σημαντικό στοιχείο για να λειτουργεί σωστά το σώμα και παίζει τον πιο σημαντικό ρόλο στην αναιμία. Υπάρχουν δύο τρόποι για να αυξήσεις την πρόσληψη σιδήρου: Μέσω συμπληρωμάτων και μέσω της διατροφής. Προτίμησε το κόκκινο κρέας, παντζάρι, συκώτι, σπανάκι, μπρόκολο, φακές και φασόλια, ξηρούς καρπούς.

Διαβάστε επίσης:

Πρέπει να ανησυχείς όταν ξυπνάς με μούδιασμα στα δάχτυλα;