Ποια είναι τα σημάδια έλλειψης σιδήρου; Είναι πολλά και το σώμα σου τα εκφράζει με την πρώτη ευκαιρία. Εσύ πόση προσοχή δίνεις;

Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να αγνοείς τα σημάδια έλλειψης σιδήρου και είναι πολλοί οι άνθρωποι εκεί έξω που υποφέρουν από αυτά. Είναι σημαντικό να εντοπίσεις την έλλειψη σιδήρου και να την αντιμετωπίσεις.

Η έλλειψη σιδήρου συμβαίνει όταν το σώμα δεν έχει αρκετό σίδηρο (Mineral iron), το οποίο είναι υπεύθυνο για την παραγωγή αιμοσφαιρίνης -πρωτεΐνης στα ερυθρά αιμοσφαίρια που επιτρέπουν την μεταφορά οξυγόνου στο σώμα. Η απουσία αιμοσφαιρίνης αναγκάζει τους μύες και τους ιστούς σου να λειτουργήσουν αναποτελεσματικά, γεγονός που έχει ως αποτέλεσμα την αναιμία.

Αυτά είναι τα σημάδια έλλειψη σιδήρου που δεν πρέπει να αγνοείς!

Ασυνήθιστη κούραση

σημάδια έλλειψης σιδήρουSTOCKSY/THAIS RAMOS VARELA

Η κούραση είναι ένα κοινό σημάδι έλλειψης σιδήρου. Και αυτό γιατί το σώμα σου έχει έλλειψη από σίδηρο ώστε να παράγει την αιμοσφαιρίνη. Όταν το σώμα μας στερείται αιμοσφαιρίνης, τότε στέλνει λιγότερο οξυγόνο στους μύες και στους ιστούς μας, με αποτέλεσμα την κόπωση. Η κούραση θεωρείται πολύ φυσιολογική στην καθημερινή μας ζωή, έτσι μερικές φορές είναι δύσκολο να διακρίνουμε αν πρόκειται για έλλειψη σιδήρου ή απλή κούραση.

Οι άνθρωποι με έλλειψη σιδήρου βιώνουν και:

  • Αδυναμία
  • Χαμηλότερα επίπεδα ενέργειας
  • Δυσκολία στη συγκέντρωση
  • Είναι λιγότερο παραγωγικοί

Χλωμό δέρμα

Η αιμοσφαιρίνη είναι αυτή που δίνει στο δέρμα μας την υγιή όψη, το ροζ χρώμα. Λόγω της έλλειψης σιδήρου, το ανθρώπινο σώμα δεν μπορεί να παράγει αρκετή αιμοσφαιρίνη ώστε τα ερυθροκύτταρα να συμβάλλουν στο υπόλοιπο σώμα, με αποτέλεσμα το χλωμό δέρμα. Ανεξάρτητα από τον τόνο του δέρματός του αν το εσωτερικό των χειλιών, ούλων, νυχιών και το εσωτερικό στο κάτω βλέφαρο είναι λιγότερο κόκκινα απ’ το συνηθισμένο, μπορεί να φταίει ο χαμηλός σίδηρος.

Πόνος στο στήθος

σημάδια έλλειψης σιδήρου

Η δυσκολία στην αναπνοή ή πόνος στο στήθος είναι άλλα δύο σημάδια έλλειψης σιδήρου. Λόγω του ότι η αιμοσφαιρίνη είναι περιορισμένη στα ερυθρά αιμοσφαίρια, το οξυγόνο που κατανέμεται σε όλο το υπόλοιπο σώμα είναι περιορισμένο, έτσι το σώμα μας προσπαθεί να αντισταθμίσει και να παράγει περισσότερο οξυγόνο για να λειτουργήσουν σωστά τα όργανα μας, της αναπνοής.

Ζαλάδα και πονοκέφαλοι

Ο χαμηλός σίδηρος οδηγεί σε ζαλάδες και πονοκεφάλους. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι δεν περνάει αρκετό οξυγόνο στον εγκέφαλο, με αποτέλεσμα το πρήξιμο των αιμοφόρων αγγείων και την πίεση να προκαλούν ημικρανίες ή πονοκεφάλους. Παράλληλα, αν έχεις έλλειψη σιδήρου είναι πιθανό να ζαλίζεσαι για τους ίδιους λόγους.

Προβλήματα στα μαλλιά και το δέρμα

σημάδια έλλειψης σιδήρου

freepik

Τα μαλλιά και το δέρμα θεωρούνται δευτερεύουσες λειτουργίες για το σώμα και αυτό συμβαίνει επειδή δίνεται προτεραιότητα στην περιορισμένη κατανομή οξυγόνου στις πιο σημαντικές λειτουργίες, όπως τα όργανα.

Όταν το δέρμα και τα μαλλιά στερούνται σιδήρου γίνονται ξηρά και πιο εύθραυστα. Μια έλλειψη πρωτεΐνης που ονομάζεται φεριτίνη είναι γνωστό ότι προκαλεί αυτά τα προβλήματα επειδή είναι απαραίτητη για τη διαδικασία αποθήκευσης και απελευθέρωσης σιδήρου σε όλα τα μέρη του σώματος με την πάροδο του χρόνου.

Η γλώσσα είναι ένα ακόμη σημάδι

Η γλώσσα είναι ακόμα ένα σημάδι έλλειψης σιδήρου. Για παράδειγμα, αν η γλώσσα είναι πρησμένη, έχει κάποια φλεγμονή, έχει διαφορετικό χρώμα από το συνηθισμένο, αυτά σημαίνουν ότι έχεις χαμηλό σίδηρο.

Στο σώμα μας, έχουμε μια πρωτεΐνη που ονομάζεται μυοσφαιρίνη η οποία είναι πρωτεΐνη δέσμευσης σιδήρου και οξυγόνου που βρίσκεται στον μυϊκό ιστό της γλώσσας.

Τα εύθραυστα νύχια, το αίμα κατά την ούρηση, οι ασυνήθιστες λιγούρες, το άγχος, τα κρύα χέρια και πόδια αποτελούν μερικές ακόμη ενδείξεις.

Διαβάστε επίσης:

Ξέχνα όσα πίστευες για την υγεία και το σώμα σου! | Photos