Ο θυρεοειδής είναι ένας μικρός αδένας γύρω απ’ τον σωλήνα κάτω απ’ τον λάρυγγα. Οι ορμόνες που εκκρίνει ελέγχουν τον μεταβολισμό του σώματος. Ποια είναι τα σημάδια ότι ο θυρεοειδής σου δεν λειτουργεί σωστά;

Ορισμένες φορές, λοιπόν, αυτή η “μητέρα των αδένων” είναι ευαίσθητη και δεν λειτουργεί σωστά και όταν συμβαίνει αυτό ενεργεί με διάφορους τρόπους ανάλογα με το αν παράγει υπερβολική ορμόνη (υπερθυρεοειδισμός) ή δεν παράγει αρκετή (υποθυρεοειδισμός). Ποια είναι τα σημάδια ότι ο θυρεοειδής σου δεν λειτουργεί σωστά;

Υποθυρεοειδισμός

Ο υποθυρεοειδισμός είναι μια κατάσταση κατά την οποία ο θυρεοειδής αδένας δεν παράγει αρκετή ορμόνη. Η ανεπάρκεια ιωδίου είναι μια απ’ τις πιο κοινές αιτίες του υποθυρεοειδισμού. Ο υποθυρεοειδισμός είναι πιο συνηθισμένος στις γυναίκες απ’ ό,τι στους άνδρες, ενώ οι γυναίκες ηλικίας άνω των 60 ετών είναι πιο ευαίσθητες.

Ποια είναι τα σημάδια;

Λήθαργος

Ο θυρεοειδής αδένας παράγει ορμόνες που ελέγχουν τον τρόπο με τον οποίο το σώμα χρησιμοποιεί την ενέργεια. Όταν δεν παράγεται αρκετή ορμόνη νιώθεις καταθλιπτικά, υποτονικά σαν να είσαι σε λήθαργο.

Αλλαγή στη φωνή

Ο θυρεοειδής αδένας και ο λάρυγγας βρίσκονται πολύ κοντά. Έτσι, οποιαδήποτε δυσλειτουργία μπορεί να επηρεάσει τον λάρυγγα και να προκαλέσει προβλήματα στη φωνή σου.

Το δέρμα σου ξεφλουδίζει και τα φρύδια σου αραιώνουν

Ο υποθυρεοειδισμός οδηγεί στην ασβεστοποίηση του δέρματος. Αυτό το κάνει να είναι πιο λεπτό, ξηρό και να ξεφλουδίζει. Μπορεί επίσης, να οδηγήσει σε αραίωση των φρυδιών.

Πόνος στις αρθρώσεις και τους μύες
Η κατακράτηση υγρών είναι ένα κοινό σύμπτωμα του υποθυρεοειδισμού και μπορεί να προκαλέσει πόνο στους μύες και στις αρθρώσεις.

Μειωμένη λίμπιντο
Ο υποθυρεοειδισμός προκαλεί επιβράδυνση του μεταβολισμού, πράγμα που σημαίνει ότι τα αναπαραγωγικά όργανα παρουσιάζουν επίσης μια επιβράδυνση. Κι αυτό επηρεάζει τη λίμπιντο η οποία πέφτει!

Υπερθυρεοειδισμός

Ο υπερθυρεοειδισμός είναι μια κατάσταση που προκαλείται από την υπερβολική παραγωγή της θυρεοειδούς ορμόνης στο σώμα.  Το περιστατικό της είναι περίπου 2 έως 10 φορές πιο συχνό στις γυναίκες.

Αυξημένη όρεξη

Μια αυξημένη όρεξη μπορεί να είναι ένα σημάδι καθώς η υπερβολική έκκριση της ορμόνης μπορεί να σε κάνει να νιώθεις μονίμως πεινασμένος. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα πως θα πάρεις βάρος, καθώς ο αυξημένος μεταβολισμός του σώματος το αντισταθμίζει.

Υπερβολική ούρηση

Ένας ταχύτερος μεταβολισμός σημαίνει και αυξημένη ροή αίματος. Αυτό κάνει τα νεφρά σου να φιλτράρουν περισσότερο κι έτσι παράγονται περισσότερα ούρα.

Υπερβολική δίψα

Δεδομένου ότι ο υπερθυρεοειδισμός προκαλεί υπερβολική ούρηση, το σώμα σου χρειάζεται να αναπληρώσει τα επίπεδα του νερού. Αυτό σε κάνει να θέλεις περισσότερο νερό.

Τρέμουν τα χέρια σου
Ο καθένας μπορεί να βιώσει τρέμουλο στα χέρια. Δεδομένου ότι ο υπερθυρεοειδισμός επιταχύνει σχεδόν όλες τις μεταβολικές λειτουργίες και τοποθετεί το σώμα σε κατάσταση”εγρήγορσης”, με αποτέλεσμα να νιώθεις συχνά πως τα χέρια σου τρέμουν!

Διαβάστε επίσης:

Ξέρεις πότε θα πρέπει να αφαιρέσεις το θυρεοειδή αδένα;