Λένε ότι η γλουτένη μπορεί να σε σκοτώσει σιωπηλά καθώς προκαλεί χρόνια προβλήματα σε όλο σου το σώμα. Τα σημάδια ότι έχεις δυσανεξία στη γλουτένη και τα αγνοείς!

Πολλοί είναι οι ασθενείς που δεν γνωρίζουν ότι έχουν μια ευαισθησία ακόμα και δυσανεξία στη γλουτένη. Και είναι σημαντικό να δοκιμάσεις τις αντοχές σου σε αυτήν. Τα σημάδια ότι έχεις δυσανεξία στη γλουτένη μπορείς να τα αναγνωρίσεις αλλά πολλές φορές τα συγχέεις με άλλες ασθένειες.

Ποια είναι τα σημάδια ότι έχεις δυσανεξία στη γλουτένη;

Προβλήματα με το γαστρεντερικό σωλήνα

Τα συμπτώματα σχετίζονται κυρίως με τα έντερα: Ναυτία, φούσκωμα, διάρροια, κοιλιακό άλγος, ακόμα και δυσκοιλιότητα. Και οι περισσότεροι άνθρωποι μπερδεύουν αυτά τα συμπτώματα με άλλες ασθένειες.

Ανεξήγητες αλλαγές στο βάρος

Η δυσανεξία στη γλουτένη μπορεί να οδηγήσει τόσο σε απώλεια όσο και σε αύξηση βάρους, χωρίς εμφανή λόγο. Αυτό συμβαίνει λόγω των φλεγμονωδών διεργασιών σε κυτταρικό επίπεδο αλλά και διαταραχών του μεταβολισμού.

Ανισορροπία στις ορμόνες

Υπάρχει μια άμεση σχέση μεταξύ της δυσανεξίας στη γλουτένη και των ορμονικών διαταραχών. Και αυτό μπορεί να σημαίνει ακανόνιστο εμμηνορροϊκό κύκλο, διακυμάνσεις στο βάρος, διαταραχές στον ύπνο.

Πρόβλημα με το νευρικό σύστημα

Η γλουτένη αυξάνει τη φλεγμονή στο έντερο. Ως αποτέλεσμα της ευαισθησίας στη γλουτένη μπορεί να είναι η κατάθλιψη, το άγχος, αϋπνίες και κόπωση. Μερικοί άνθρωποι με δυσανεξία στη γλουτένη αντιμετωπίζουν ευερεθιστότητα και έλλειψη συγκέντρωσης. Παράλληλα, έρευνες έχουν δείξει πως είναι πιο επιρρεπείς σε ημικρανίες.

Προβλήματα με το δέρμα και τα νύχια

σημάδια ότι έχεις δυσανεξία στη γλουτένη

Η ερπητοειδής δερματίτιδα σχετίζεται άμεσα με τη δυσανεξία στη γλουτένη. Τα συμπτώματα είναι φαγούρα και εξανθήματα που μπορεί να εμφανιστούν στα χέρια, στο πρόσωπο, στους γλουτούς, στους αγκώνες. Ένα άλλο σύμπτωμα είναι και τα αδύναμα και εύθραυστα νύχια.

Πρόβλημα με τα δόντια

Σε περίπτωση δυσανεξίας στη γλουτένη, η απορρόφηση των απαραίτητων στοιχείων στο έντερο έχει υποστεί βλάβη. Αυτό ισχύει και για το ασβέστιο. Το αποτέλεσμα μπορεί να είναι προβλήματα με τα δόντια και γενικά τη στοματική κοιλότητα: Υπερευαισθησία του σμάλτου, φθορά των δοντιών κλπ.

Διαβάστε επίσης:

Τι να αποφύγεις όταν έχεις δυσανεξία στη γλουτένη