Όχι ότι χρειάζεσαι λόγους για να πιεις κόκκινο κρασί, αλλά επειδή κάποιες φορές πας να βάλεις ένα ποτηράκι και σε πιάνουν οι τύψεις σου, μάθε ποια είναι τα οφέλη του κόκκινου κρασιού για τον οργανισμό σου για να μην βασανίζεις το μυαλό σου με σκέψεις κάθε φορά που θέλεις να πιεις!

Το κόκκινο κρασί περιέχει αντιοξειδωτικά, και πιο συγκεκριμένα πολυφαινόλες, οι οποίες προέρχονται απ’ τα σταφύλια. Οι πολυφαινόλες έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνουν την καρδιακή λειτουργία και την αρτηριακή πίεση, μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων.

Τα οφέλη του κόκκινου κρασιού δεν σταματούν εκεί. Πριν συνεχίσεις, όμως, να διαβάζεις πρέπει να ξεκαθαρίσουμε κάτι: Εάν πιεις 8 ποτήρια, όχι δεν θα επωφεληθείς από κάτι! Οι ευεργετικές ιδιότητες του κρασιού στον οργανισμό σου σταματούν εκεί που ξεκινάει η υπερκατανάλωση, οπότε μην το παρακάνεις!

Τα 5 οφέλη του κόκκινου κρασιού για τον οργανισμό σου

Στοματική υγιεινή

Σε μια μελέτη του 2014 που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Journal of Agricultural and Food Chemistry, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το κόκκινο κρασί σκότωσε περισσότερα βακτήρια που προκαλούν τρύπες στα δόντια απ’ ό,τι το νερό που είχε αναμειχθεί με αλκοόλ. Ένα ποτηράκι κρασί για την υγεία των δοντιών σου λοιπόν!

Red Wine Scandal GIF by ABC Network - Find & Share on GIPHY

Βοηθάει στις αλλεργίες

Ακούγεται περίεργο, αλλά είναι αλήθεια. Σε μια πρόσφατη ανασκόπηση περίπου 80 μελετών, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα φλαβονοειδή, ένα αντιοξειδωτικό που βρίσκεται στο κόκκινο κρασί, θα μπορούσαν να μειώσουν τα συμπτώματα αλλεργίας και άσθματος. Απαιτείται περισσότερη έρευνα για να επιβεβαιωθούν αυτά τα ευρήματα, αλλά φυσικά είναι μια διαπίστωση πολλά υποσχόμενη!

Μπορεί να καθυστερήσει την εμφάνιση Αλτσχάιμερ και Πάρκινσον

Σε μελέτες που έχουν γίνει έχει αποδειχθεί ότι το ταννικό οξύ, που βρίσκεται στο κόκκινο κρασί, εμποδίζει τον σχηματισμό δομών τοξικού αμυλοειδούς που προκαλούν νευροεκφυλιστικές διαταραχές, όπως η νόσος του Αλτσχάιμερ και η νόσος του Πάρκινσον.

Μειώνει τον κίνδυνο κατάθλιψης

Ενώ η βαριά κατανάλωση αλκοόλ έχει συσχετιστεί με προβλήματα ψυχικής υγείας, η διατήρηση κατανάλωσης μιας νορμάλ ποσότητας αλκοόλ σε εβδομαδιαία βάση, μπορεί να μειώσει τις πιθανότητές σου να εμφανίσεις κατάθλιψη, σύμφωνα με μελέτη του 2013 που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό BMC Medicine.

Sassy Red Wine GIF by Married At First Sight Australia - Find & Share on GIPHY

Οφέλη για όσους έχουν διαβήτη τύπου 2

Σε μια μελέτη του 2015 που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Annals of Internal Medicine, οι επιστήμονες ταξινόμησαν 224 ασθενείς με διαβήτη τύπου 2 σε τρεις ομάδες. Η πρώτη (και πιο ευτυχισμένη) ομάδα έλαβε οδηγίες να πίνει λίγο κόκκινο κρασί με το δείπνο της, κάθε βράδυ για δύο χρόνια. Η δεύτερη ομάδα έπρεπε να πίνει λευκό κρασί. Η τελευταία ομάδα έπινε μεταλλικό νερό.

Μέχρι το τέλος της μελέτης, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι εκείνοι που έπιναν κρασί είχαν καλύτερο έλεγχο του σακχάρου από εκείνους που έπιναν απλά νερό. Επιπλέον, η ομάδα του κόκκινου κρασιού βελτίωσε τα επίπεδα της χοληστερόλης της!

Θέλεις κι άλλους λόγους για να πειστείς να πίνεις μερικά ποτηράκια κόκκινο κρασί κάθε εβδομάδα;

Photo: Serge Esteve/ Unsplash