5 συμβουλές για υγιή καρδιά γιατί η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία

LIKE US ON FACEBOOK

Δεν έχεις κάποια ενόχληση ή συμπτώματα που θα έπρεπε να σε θορυβήσουν, επομένως η υγεία σου είναι καλά, έτσι; Πολλές φορές χρησιμοποιούμε αυτή τη δικαιολογία για να γλιτώσουμε κάποιες εξετάσεις, ενώ την ίδια στιγμή δεν προσέχουμε καθόλου τον οργανισμό μας. Η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία κι εσύ πρέπει να είσαι ευγενική με την καρδιά σου και ν’ ακούς τις συμβουλές για υγιή καρδιά που δίνουν οι καρδιολόγοι.

Γιατί είναι σημαντικό να κρατάς υγιή την καρδιά σου;

Η καρδιά σου συνδέεται με τα πάντα και ως εκ τούτου επηρεάζει τα πάντα! Οι γιατροί εξηγούν πως η καρδιά είναι ένας μυς που χρειάζεται κι εκείνος άσκηση για να διατηρηθεί σε καλή φυσική κατάσταση, όπως χρειάζονται και οι υπόλοιπες μύες του σώματός σου.

Η καρδιά σου συνδέεται επίσης με το νευρολογικό σου σύστημα, έτσι όταν δεν αισθάνεσαι καλά ή έχεις πολύ άγχος, επηρεάζεται και η καρδιά σου.

συμβουλές για υγιή καρδιά

Ποιες είναι οι συμβουλές για υγιή καρδιά που δίνουν οι καρδιολόγοι;

#1 Όρισε στόχους γυμναστικής

Μπορείς να προσπαθήσεις να λάβεις μέρος σε Μαραθώνιο ή μίνι Μαραθώνιο και να προετοιμαστείς κατάλληλα γι’ αυτό. Όταν έχεις βάλει έναν τέτοιο στόχο, έχεις ένα κίνητρο για να γυμναστείς. Τρεις- τέσσερις φορές την εβδομάδα θα ξοδεύεις περίπου 45 λεπτά σε καρδιαγγειακές ασκήσεις για να μπορέσεις να επιτεύξεις τον στόχο σου.

Το κολύμπι και το τρέξιμο είναι παραδείγματα τέτοιων ασκήσεων. Δεν χρειάζεται να περνάς κάθε μέρα όλη μέρα στο πάρκο, περίπου 150 λεπτά χαλαρής άσκησης την εβδομάδα ή 75 λεπτά εντατικής άσκησης για ενήλικες είναι ό,τι πρέπει.

#2 Μεσογειακή διατροφή

Δεν είναι εύκολο να πεις όχι σε ορισμένα τρόφιμα, αλλά μπορείς να επιδιώξεις να βάλεις στη διατροφή σου κάποια συγκεκριμένα συστατικά. Όλα αυτά τα συστατικά που χρειάζεσαι βρίσκονται στη μεσογειακή διατροφή. Κόκκινο κρέας μια φορά στις δύο εβδομάδες, κοτόπουλο, ψάρια, πολλά όσπρια, ξηροί καρποί, φρούτα και ελαιόλαδο είναι αρκετά για την υγεία της καρδιάς σου.

συμβουλές για υγιή καρδιά

#3 Κοιμήσου αρκετά

Οι συμβουλές για υγιή καρδιά δεν σταματούν στην άσκηση και στη διατροφή. Ο πολύ λίγος ή υπερβολικός ύπνος μπορεί να αυξήσει την πιθανότητα καρδιακής προσβολής, γι’ αυτό πρέπει να φροντίζεις να κοιμάσαι αρκετά κάθε μέρα και να μην αναπληρώνεις απλά όλο τον χαμένο ύπνο της εβδομάδας το Σαββατοκύριακο. 7-8 ώρες ύπνου κάθε βράδυ είναι ακριβώς αυτό που χρειάζεται η καρδιά σου. Όταν κοιμάσαι, οι παλμοί σου και η πίεσή σου πέφτουν, με αποτέλεσμα να ξεκουράζεται η καρδιά σου.

#4 Κάνε διαλογισμό

Πολλοί άνθρωποι δεν βλέπουν το διαλογισμό με καλό μάτι, αλλά είναι πραγματικά βοηθητικός. Ο διαλογισμός επιβραδύνει τους παλμούς της καρδιάς σου ενώ μειώνει επίσης το σάκχαρο του αίματος.

συμβουλές για υγιή καρδιά

Pexels/Nathan Cowley

#5 Πρόσεχε τα δόντια σου

Η καρδιά σου συνδέεται και με τα δόντια σου! Για την ακρίβεια, τα δόντια σου συνδέονται επίσης με όλα, γι’ αυτό πολλές φορές οι παθολόγοι σε συμπτώματα που δεν μπορούν να καταλάβουν κατευθείαν πού οφείλονται, λένε στον ασθενή να επισκεφτεί, μεταξύ άλλων, και τον οδοντίατρό του. Η κακή στοματική υγιεινή συνδέεται με καρδιακές παθήσεις. Γι’ αυτό φρόντισε να κάνεις καθαρισμό δοντιών δύο φορές τον χρόνο και να μην αμελείς το καλό βούρτσισμά τους κάθε μέρα.

Δες ακόμα:

Οι επιστήμονες λένε ότι οι διακοπές κάνουν καλό στην υγεία της καρδιάς!

Photo: Pixabay
Copyright © iPop 2012 - 2020 | All rights reserved