Στατιστικά στοιχεία για τον καρκίνο του μαστού που όλες και όλοι πρέπει να ξέρουμε, τη στιγμή που εκατοντάδες χιλιάδες γυναίκες κάθε χρόνο, δίνουν τη δική τους μάχη με την ασθένεια. 

Ο Οκτώβριος είναι ο Μήνας Πρόληψης και Ενημέρωσης για τον Καρκίνο του Μαστού κι όσα κι εάν νομίζεις ότι γνωρίζεις γι’ αυτόν, αλλά και τις προσπάθειες που γίνονται να βρεθεί θεραπεία, μερικά στατιστικά στοιχεία που συλλέξαμε θα σε εκπλήξουν και το κυριότερο θα σε ενημερώσουν λίγο παραπάνω.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα cancer-society.gr, ο καρκίνος του μαστού είναι η συχνότερη κακοήθεια που εμφανίζεται στις γυναίκες της χώρας μας, με τον αριθμό νέων περιστατικών κάθε χρόνο να υπολογίζεται σε 4.500.

Στατιστικά στοιχεία για τον καρκίνο του μαστού

1 στις 8 γυναίκες θα διαγνωστούν στη ζωή τους

Σύμφωνα με τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό για τον καρκίνο του μαστού Susan G. Komen, 1 στις 8 γυναίκες στις ΗΠΑ θα διαγνωστούν με καρκίνου του μαστού κατά τη διάρκεια της ζωής τους. Αυτό σημαίνει ότι το 12.5% των γυναικών που ζουν στις ΗΠΑ θα διαγνωστούν με καρκίνο.

Η έγκαιρη διάγνωση σώζει ζωές

Το 62% των ασθενών με καρκίνου του μαστού μπορούν να διαγνωσθούν πριν η κακοήθεια εξαπλωθεί, σύμφωνα με το American Cancer Society, ενώ το ίδιο αναφέρει ότι οι μαστογραφίες μπορούν να ανιχνεύσουν όγκο στην περιοχή του μαστού, πολύ πριν νιώσεις ή αντιληφθείς κάποια αλλαγή. Κι αυτός είναι ο λόγος που πρέπει να κάνεις συχνά εξετάσεις!

Ο καρκίνος του μαστού είναι ο πιο κοινός τύπος καρκίνου στις εγκύους

Σύμφωνα με το American Society of Clinical Oncology, ο καρκίνος του μαστού είναι ο πιο κοινός τύπου καρκίνου μεταξύ των εγκύων και είναι μάλιστα δύσκολο να διαγνωστεί, λόγω των αλλαγών που συμβαίνουν στο στήθος κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Ο καρκίνος του μαστού στις εγκύους θεραπεύεται ορισμένες φορές αποτελεσματικά και χωρίς να βλάψει το έμβρυο, όμως αυτό εξαρτάται απ’ το πόσο επιθετικός είναι ο καρκίνος.

Οι γυναίκες άνω των 50 έχουν υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού

Οι γυναίκες άνω των 50 είναι πιθανότερο να διαγνωστούν με καρκίνο του μαστού. Σύμφωνα με τη Susan G. Komen, περισσότερο του 95% των ασθενών με καρκίνο του μαστού είναι άνω των 40 ετών. Παρόλο που είναι πιο κοινός στις γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας, ο καρκίνος του μαστού προσβάλλει γυναίκες όλων των ηλικιών. Γι’ αυτό θα πρέπει όλες να εξετάζουμε συχνά το στήθος μας και να ενημερώνουμε τον γιατρό μας για οποιεσδήποτε αλλαγές παρατηρούμε.

Τα ποσοστά θανάτου από καρκίνο του μαστού μειώνονται

Κλείνουμε με ένα αισιόδοξο στοιχείο: Τα ποσοστά θνησιμότητας από καρκίνο του μαστού μειώνονται! Ενώ ολοένα και περισσότερες γυναίκες αναμένεται να διαγνωσθούν με καρκίνο του μαστού, σύμφωνα με το American Cancer Society, τα ποσοστά θανάτου μειώθηκαν κατά 40% απ’ το 1989 έως το 2017.

Διάβασε ακόμη:

Το σημάδι για τον καρκίνο του μαστού που όλες οι γυναίκες αγνοούν

Photo: Unsplash/Priscilla Du Preez