Η πρωτεΐνη παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στη λειτουργία του σώματός μας και είναι απαραίτητη. Όταν έχεις έλλειψη πρωτεΐνης, το σώμα σου μπορεί να υποφέρει και να μην καταλαβαίνεις τι φταίει.

Πολλά είναι τα σημάδια ότι σου λείπει πρωτεΐνη ωστόσο δεν το αντιλαμβάνεσαι και ρίχνεις κάπου αλλού την ευθύνη. Τα συμπτώματα, όμως, είναι αυτά που θα σε βοηθήσουν να βρεις το πρόβλημα και να το αντιμετωπίσεις.

Ποια είναι τα σημάδια ότι σου λείπει πρωτεΐνη;

Έχεις λιγούρες

σημάδια ότι σου λείπει πρωτεΐνη

sutteerug / Freepik

Αν νιώθεις ότι μονίμως πεινάς και λιγουρεύεσαι φαγητό ή σνακς, τότε αυτό μπορεί να οφείλεται στην έλλειψη πρωτεΐνης και μιας δίαιτας υψηλών υδατανθράκων. Το πρόβλημα μπορεί να είναι ότι έχεις απεριόριστη πρόσβαση σε φαγητά υψηλών θερμίδων, στα οποία η ποσότητα της πρωτεΐνης είναι χαμηλή συγκριτικά με τις θερμίδες.

Απώλεια μυϊκής μάζας και πόνος στις αρθρώσεις

Η αδυναμία στους μυς, ο πόνος και η απώλεια μυϊκής μάζας είναι αποτέλεσμα της έλλειψης πρωτεΐνης. Σύμφωνα με μια έρευνα αυτό είναι περισσότερο κοινό σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας αλλά η πρωτεΐνη είναι βασική για την ανάπτυξη και συντήρηση των μυών.

Προβλήματα στο δέρμα και τα νύχια

σημάδια ότι σου λείπει πρωτεΐνη

Getty

Ίσως το έχεις ακούσει ξανά. Η έλλειψη πρωτεΐνης κάνει τα νύχια σου αδύναμα, εύθραυστα ενώ μπορεί να παρατηρήσεις και μερικές λευκές γραμμές. Εκτός από τα νύχια όμως η ανεπάρκεια πρωτεΐνης μπορεί να επηρεάζει και το δέρμα σου καθώς η πρωτεΐνη επιτρέπει την “αναγέννηση” των κυττάρων, παράγει νέα κύτταρα και αντικαθιστά τα νεκρά. Έτσι, αν έχεις έλλειψη τότε το δέρμα σου θα είναι ξηρό και λεπτό.

Απώλεια μαλλιών

Τα μαλλιά μας είναι 90% πρωτεΐνη, γνωστή ως κερατίνη. Αν δεν έχεις αρκετή τότε τα μαλλιά σου θα είναι πιο λεπτά και το χρώμα τους πιο θαμπό.

Λιπώδες ήπαρ

Το λιπώδες ήπαρ είναι ένα από τα πιο κοινά συμπτώματα της έλλειψης πρωτεΐνης κι αν δεν το προσέξεις και δεν το θεραπεύσεις, τότε μπορεί να οδηγήσει σε φλεγμονή, ακόμη και ηπατική ανεπάρκεια. Είναι αρκετά συνηθισμένο σε ανθρώπους που καταναλώνουν πολύ αλκοόλ, στους υπέρβαρους ακόμη και στα παιδιά.

σημάδια ότι σου λείπει πρωτεΐνη

Στέρηση ύπνου

Αν έχεις προβλήματα με τον ύπνο τότε είναι πολύ πιθανό να συνδέεται με την έλλειψη πρωτεΐνης. Οι πρωτεΐνες λαμβάνουμε από τα τρόφιμα λειτουργούν ως δομικά στοιχεία για την τρυπτοφάνη, ένα αμινοξύ που προκαλεί υπνηλία.

“Φτωχή” μνήμη

Είναι πολύ σημαντικό να λαμβάνεις την απαραίτητη ποσότητα πρωτεΐνης για να έχεις μια υγιή λειτουργία του εγκεφάλου. Αν βιώνεις μια έλλειψη κινήτρου, φτωχή μνήμη ή πρόβλημα με το να μάθεις κάτι καινούργιο, τότε αυτά είναι σημάδια ότι σου λείπει πρωτεΐνη.

Διαβάστε επίσης:

Τα σημάδια στο σώμα σου που μαρτυρούν έλλειψη βιταμινών

Photo: unsplash/Kinga Cichewicz, ISTOCK/LOLOSTOCK