Άγχος… Έχεις άγχος για τα πάντα. Για τη δουλειά, για τα οικονομικά, για τις σχέσεις σου, τα παιδιά σου… Για όλα. Γνωρίζεις πολύ καλά πως επηρεάζει την υγεία σου σημαντικά και αυτά είναι τα σημεία στο σώμα που χτυπά το άγχος. Τι μπορείς να κάνεις γι΄αυτό;

Άλλοι αγχώνονται λιγότερο, άλλοι περισσότερο. Όταν είναι “παραγωγικό” και σε μικρό βαθμό είναι εντάξει… γιατί άνθρωποι είμαστε. Όταν, όμως, σε ξεπερνά και νομίζεις πως δεν μπορείς να το διαχειριστείς, υπάρχει πρόβλημα. Ποια είναι ακριβώς τα σημεία στο σώμα που χτυπά το άγχος; Και τι μπορείς να κάνεις γι΄αυτό;

Αν αγχώνεσαι υπερβολικά, καθημερινά ή αν σε πιάσει μια ξαφνική κρίση άγχους, τότε σίγουρα θα έχεις δει ένα από αυτά τα συμπτώματα.

Σημεία στο σώμα που χτυπά το άγχος

Αυχένα και ώμοι

Αν νιώθεις ότι έχεις πιαστεί σε αυχένα και και ώμους, τότε μπορεί να φταίει το άγχος και όχι επειδή στραβοκοιμήθηκες. Όταν αγχώνεσαι, ασυναίσθητα ανυψώνεις λίγο τους ώμους και σφίγγεις την περιοχή του αυχένα. Κι έτσι, πονάς σε αυτά τα σημεία.

Κεφάλι

σημεία στο σώμα που χτυπά το άγχος

Όταν αγχώνεσαι έχεις πονοκεφάλους ή και ημικρανίες. Αυτό είναι αποτέλεσμα όλων των χημικών που απελευθερώνει το άγχος στο σώμα. Αυτά τα χημικά επηρεάζουν τα νεύρα και τα αιμοφόρα αγγεία στον εγκέφαλο και οδηγούν σε πονοκέφαλο.

Στομάχι

Σίγουρα το έχεις παρατηρήσει κι εσύ, όταν αγχώνεσαι πονάει το στομάχι σου. Νιώθεις ότι δεν μπορείς να φας και έχεις μονίμως μια καούρα. Και αυτό συμβαίνει επειδή το άγχος παράγει περισσότερο πεπτικό οξύ απ’ το συνηθισμένο.

Σαγόνι

Σου έχουν πει ποτέ πως τρίζεις τα δόντια σου; Μπορεί να ευθύνεται το άγχος για αυτό. Ο κύριος μυς της γνάθου μετά από πίεση και άγχος, καταλήγει να αναγκάζει το πηγούνι να κινείται από την μια πλευρά στην άλλη. Και γι΄αυτό τρίζεις τα δόντια σου… μέχρι που καταλήγεις να πονάς!

Δέρμα

σημεία στο σώμα που χτυπά το άγχος

deposit photos

Όταν  αγχώνεσαι, το δέρμα απελευθερώνει τις ορμόνες του στρες και κάνει το δέρμα μας πολύ ευαίσθητο. Αυτές οι ορμόνες ενεργοποιούν επίσης ,τους αδένες του δέρματος και αρχίζουν να παράγουν περισσότερα έλαια, τα οποία κλείνουν τους πόρους και έχουν ως αποτέλεσμα την εμφάνιση ακμής αλλά και άλλων δερματικών προβλημάτων.

Πάγκρεας

Όταν έχεις χρόνιο άγχος, το σώμα μπορεί να δώσει το σήμα στο πάγκρεας να παράγει περισσότερη ινσουλίνη από ότι έχει ανάγκη. Αυτή η υπερπαραγωγή ινσουλίνης μπορεί προκαλέσει βλάβη στις αρτηρίες, να οδηγήσει σε αύξηση βάρους και ακόμη να αυξήσει και τον κίνδυνο διαβήτη.

Φυσικά, το έντονο άγχος μπορεί να προκαλέσει απώλεια μαλλιών, προβλήματα στην καρδιά, ενώ “ρίχνει” και το ανοσοποιητικό σου σύστημα.  Κι εσύ τι κάνεις για όλα αυτά; Αγχώνεσαι ακόμη περισσότερο;

Διαβάστε επίσης:

Γιατί νιώθουμε ότι το άγχος χειροτερεύει τα βράδια;

Photo: Unsplash/Lena Bell