Πρώτη φορά περίοδος: Για κάποια κορίτσια είναι ένα πρώτο δείγμα ωριμότητας, για άλλα είναι μια τρομακτική ιδέα. Η πρώτη φορά που θα έρθει περίοδος στη γυναίκα είναι μια πολύ σημαντική στιγμή της ζωής της. Εάν είσαι τυχερή, η μαμά σου σου έχει μιλήσει από νωρίς για την περίοδο και είσαι λιγάκι προετοιμασμένη για το τι ακριβώς συμβαίνει στο σώμα. Εάν δεν σου έχει μιλήσει κανείς γι’ αυτό, τα πράγματα γίνονται λίγο πιο περίπλοκα.

Εμείς εδώ στο iPop.gr θέλαμε να μάθουμε πώς ήταν αυτή η εμπειρία για τις γυναίκες της ομάδας μας. Έτσι, μαζέψαμε τις αληθινές ιστορίες των συντακτριών μας και τις μοιραζόμαστε μαζί σας.

Η έμμηνος ρύση συνήθως έρχεται στα κορίτσια στην ηλικία της εφηβείας, κατά μέσο όρο στα 12 χρόνια, όμως, πολλές φορές μπορεί να εμφανιστεί και σε μικρότερη ηλικία.

Η πρώτη φορά περίοδος είναι ένα πολύ σημαντικό γεγονός στη ζωή της γυναίκας, κι όπως η πρώτη φορά που κάνει σεξ, είναι κάτι δεν ξεχνάει, όσα χρόνια κι αν περάσουν.

Πρώτη φορά περίοδος: Αληθινές ιστορίες

Εύα Μανωλαράκη

Μεγαλώνοντας σε μία οικογένεια όπου οι γυναίκες είχαν τη σημαντική πλειοψηφία, η περίοδος ήταν ένα θέμα που δεν αποτελούσε συζήτηση ταμπού. Από πολύ μικρή η μαμά μου, μου είχε εξηγήσει τι συμβαίνει στο γυναικείο σώμα, γιατί συμβαίνουν αυτές οι αλλαγές στον οργανισμό μου και κάθε πότε θα εμφανίζεται η περίοδός μου. Χμμμ και νόμιζε ότι με προετοίμασε!

Έλα, όμως, που έφτασα 14 ετών (στην β’ γυμνασίου) και ενώ σ’ όλες τις συμμαθήτριες μου είχε έρθει περίοδος όταν ήταν 12-13 και συζητούσαν για την αλλαγή στο σώμα τους, εγώ ζούσα με το άγχος «γιατί δεν μου έχει έρθει, τι συμβαίνει με τον οργανισμό μου, έχω πρόβλημα;», ανυπομονούσα για το πότε θα έρθει αυτό το «σημάδι ωριμότητας» όπως το έλεγε η μαμά μου.

Τελικά δεν είχα πρόβλημα, η περίοδος μου εμφανίστηκε μία Τρίτη, στο σχολείο, ενώ δεν ήμουν καθόλου προετοιμασμένη με αποτέλεσμα να λερωθώ! Το άγχος με κυρίευσε αλλά ευτυχώς οι φίλοι μου ήταν εκεί για μένα! Ένας συμμαθητής μου έδωσε την ζακέτα του για να μπορώ να κυκλοφορώ μέχρι να αλλάξω ρούχα χωρίς να ντρέπομαι και η καλύτερη μου φίλη μου έδωσε μία σερβιέτα νυκτός ALWAYS, «για να είμαι σίγουρη ότι δεν θα ξαναλερωθώ» όπως είπε χαρακτηριστικά σαν μεγάλη ώριμη γυναίκα!

Και αφού πλέον είχα όσα χρειαζόμουν, ζήτησα από την μητέρα μου να πάμε μαζί να προμηθευτούμε όλα τα απαραίτητα για αυτό τον μήνα -και τον επόμενο ώστε να μην ξαναβρεθώ ποτέ σε δύσκολη θέση και για να μην ξανά χρειαστεί να χάσω ούτε μία ώρα από το σχολείο!

Κλαούντια Ντιντάτη

Σκέφτομαι την πρώτη φορά που μου ήρθε περίοδος… ήμουν έκτη δημοτικού. Σηκώνομαι το πρωί να ετοιμαστώ για το σχολείο και βλέπω ξαφνικά αίμα στο εσώρουχό μου.

Θορυβήθηκα, θυμάμαι να με λούζει κρύος ιδρώτας και άρχισα να κοιτάω μήπως έχω χτυπήσει. Δεν βρήκα ίχνος τραυματισμού. Η μητέρα μου έλειπε στη δουλειά κι έτσι φώναξα αμέσως τη μεγαλύτερη αδερφή μου για να της πω τι μου συνέβη και πώς θα το αντιμετωπίσω.

Όταν της διηγήθηκα το “τρομακτικό” κι “ανεξήγητο” που μου είχε συμβεί, χαμογέλασε και μου είπε πως «ωριμάζω» και πώς μου είχε έρθει περίοδος. Δεν ήθελα να πάω σχολείο, τα συναισθήματά μου ήταν ανάμεικτα.

Τότε η αδερφή μου, που με βγάζει πάντα απ’ τις δύσκολες στιγμές μέχρι και σήμερα, μου έδωσε μια σερβιέτα ALWAYS κι ακόμη δύο για να έχω μαζί μου στο σχολείο. Δεν γνώριζα πως αυτό το μωβ χρώμα θα το βλέπω κάθε μήνα για έξι περίπου ημέρες. Τις σκέψεις μου διέκοψε η αδερφή μου λέγοντας μου «κάνε γρήγορα, θα αργήσεις για το σχολείο».

Μόλις επέστρεψα μου εξήγησε η μητέρα μου τι ακριβώς μου είχε συμβεί και πώς το σώμα μου θα αρχίσει να αλλάζει και να ωριμάζει.

Άρτεμις Σκούφου

Στα 12 μου χρόνια συνειδητοποίησα ότι μεγάλωσα, ότι από κοριτσάκι θα αρχίσω να γίνομαι γυναίκα σιγά σιγά και ότι από εκείνη την ημέρα και κάθε μήνα θα έπρεπε να κουβαλάω μαζί μου τουλάχιστον μία σερβιέτα.

Μου πήρε λίγο καιρό να συνειδητοποιήσω την αλλαγή και να τη συνηθίσω. Κάθε φορά που είχα περίοδο και πήγαινα στο σχολείο φοβόμουν μην πάει κάτι στραβά με τη σερβιέτα μου και λερωθώ και το δουν οι συμμαθητές μου και γίνω ρεζίλι… λες και ήταν κάτι κακό.

Ρωτούσα συνεχώς τις φίλες μου αν είναι όλα εντάξει κι αν έχω λερωθεί. Παρ’ όλο που δεν είχα ποτέ κάποιο πρόβλημα με την περίοδό μου, κάθε φορά που μου ερχόταν στα εφηβικά μου χρόνια, η αυτοπεποίθησή μου ήταν χαμηλή κι εγώ ντροπαλή. Κι αυτό φυσικά δεν με βοηθούσε και στην απόδοσή μου στο σχολείο.

Δεν περίμενα να νιώθουν κι άλλα κορίτσια σαν εμένα, πόσο μάλλον να υπάρχουν κοπέλες που δεν πηγαίνουν στο σχολείο, γιατί δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να αγοράσουν σερβιέτες.

Αν έχεις βιώσει κι εσύ τις δυσκολίες αυτές ή έχεις νιώσει κι εσύ αμήχανα κατά τη διάρκεια της περιόδου σου, τότε #mineisaiapousa, γιατί τα νέα κορίτσια χρειάζονται και τη δικιά σου βοήθεια για να αγοράσουν σερβιέτες και να νιώσουν πιο δυνατά!

Αφροδίτη Πρέβεζα

Ήμουν 1η γυμνασίου, ένα πρωί καθημερινής στο σπίτι, απ’ αυτές τις μέρες που είχαμε ελεύθερες για να διαβάσουμε για τις εξετάσεις. Με θυμάμαι να είμαι ξαπλωμένη στο κρεβάτι και να βλέπω τηλεόραση, όταν ξαφνικά εντόπισα το κόκκινο χρώμα στο εσώρουχό μου.

Στην αρχή τρομοκρατήθηκα αλλά αμέσως μου ήρθε στο μυαλό η πρόσφατη συζήτηση που είχα με τη μητέρα μου και τη μεγαλύτερη αδερφή μου για την περίοδο.

Έτσι, συνειδητοποίησα αμέσως τι είχε συμβεί, το είπα -μ’ ένα αίσθημα ντροπής- στη μητέρα μου, η οποία μου έδωσε μια σερβιέτα και μου είπε σε ποιο συρτάρι του μπάνιου θα βρίσκω κάθε φορά που τις χρειάζομαι!

Μετά τα πρώτα λεπτά αμηχανίας και ντροπής, ένιωσα ότι μεγαλώνω, ότι γίνομαι σαν την αδερφή μου κι ότι το κοριτσάκι που είμαι σιγά σιγά μεταμορφώνεται σε γυναίκα! Δεν θα ξεχάσω ποτέ εκείνη τη μέρα, ούτε κι εκείνη που μου ήρθε δεύτερη φορά περίοδος και ήμουν απροετοίμαστη, αλλά η κολλητή μου μ’ έσωσε, δίνοντάς μου μια σερβιέτα. Ένιωσα σαν να μου κάνει το σημαντικότερο δώρο που μου έχει κάνει ποτέ άνθρωπος! Από τότε, εκτιμώ όσο τίποτα τη δυνατότητα να έχουμε όλοι πρόσβαση σε προϊόντα προσωπικής υγιεινής.

Χριστιάνα Νάσιου

Πώς ήταν η πρώτη φορά που μου ήρθε η περίοδος στην εφηβεία; Με πολλά ερωτηματικά, αμέτρητα, και τη μαμά μου συγκινημένη να μου εξηγεί ότι όλα είναι απολύτως φυσιολογικά κι ότι δεν είναι κάτι περίεργο ή κάτι για το οποίο θα έπρεπε να νιώθω άβολα.

Εκείνη ήταν το άτομο που κάθε φορά εξασφάλιζε ότι εγώ κάθε μήνα θα είχα στο ντουλαπάκι του μπάνιου τα προϊόντα υγιεινής που χρειαζόμουν για να είμαι πάντα ΠΑΡΟΥΣΑ και ποτέ ΑΠΟΥΣΑ απ’ το σχολείο, τις εκδρομές με τις φίλες μου, αλλά και τις διάφορες μαθητικές δραστηριότητες.

Κι αυτό που για μένα ήταν τόσο αυτονόητο για κάποια κορίτσια στην ευαίσθητη ηλικία της εφηβείας δυστυχώς δεν είναι. Σε μια ηλικία που το άγχος για το εάν έχουν την οικονομική δυνατότητα να αγοράσουν προϊόντα περιόδου δεν θα έπρεπε να υπάρχει. Γι’ αυτό εγώ δηλώνω ξανά ΠΑΡΟΥΣΑ στην καμπάνια της ALWAYS και ελπίζω κι εσύ να #mineisaiapousa.

Για κάποια κορίτσια, η απουσία απ’ το σχολείο είναι αναπόφευκτη…

Κι ενώ τα κορίτσια του iPop.gr ανήκουν στην κατηγορία των γυναικών που δεν αντιμετώπισαν ποτέ πρόβλημα με την πρόσβαση σε προϊόντα υγιεινής, χιλιάδες άλλα κορίτσια σημειώνουν απουσίες στο σχολείο, καθώς δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα ν’ αγοράσουν σερβιέτες.

Η Always και η Ένωση «Μαζί για το Παιδί» έχουν βάλει ως στόχο την υποστήριξη των κοριτσιών και την ενίσχυση της αυτοπεποίθησής τους κατά τη διάρκεια της εφηβείας. Μέσω της καμπάνιας #MinEisaiApousa, έχουν προσφερθεί ήδη περισσότερα από 880.000 προϊόντα γυναικείας υγιεινής σε περισσότερα από 5.200 κορίτσια στην περιοχή της Αττικής, της Βόρειας Ελλάδας, της Κορίνθου, του Αγρινίου και του Μεσολογγίου.

Μετά την τεράστια ανταπόκριση του κόσμου, τέθηκε ένας νέος στόχος, στον οποίο οφείλουμε όλοι να συμβάλλουμε ώστε να γίνει πραγματικότητα: Να καλυφθούν οι ετήσιες ανάγκες πάνω από 5.000 κοριτσιών στην Ελλάδα.

Περισσότερα από 10.000 κορίτσια στη χώρα μας έχουν χάσει το σχολείο κατά τη διάρκεια της περιόδου, αλλά είναι στο χέρι μας να βοηθήσουμε αυτά τα κορίτσια.

Mέχρι τις 17 Οκτωβρίου μπορείς να βοηθήσεις με τους παρακάτω τρόπους:

  • Ανεβάζοντας μια φωτογραφία με τους αγαπημένους σου φίλους με το hashtag #MinEisaiApousa δωρίζουμε μία επιπλέον σερβιέτα στα κορίτσια που έχουν ανάγκη γιατί το σχολείο είναι κάτι περισσότερο από εκπαίδευση, είναι και φιλία!
  • Επιλέγοντας ένα διπλό πακέτο Always, γιατί με την επιλογή σου υποστηρίζεις και ενισχύεις την περαιτέρω δωρεά για τα κορίτσια που έχουν ανάγκη. Με άλλα λόγια, με κάθε αγορά, βοηθάμε τα κορίτσια που έχουν ανάγκη να μην χάσουν το σχολείο κατά την διάρκεια της περιόδου.

Επίλεξε προϊόντα ALWAYS duopack και δώσε τη δυνατότητα στα κορίτσια που βρίσκονται στην ευαίσθητη ηλικία της εφηβείας να ζήσουν όλες τις μαθητικές εμπειρίες που θα τους μείνουν αξέχαστες!