Ιστορίες για το κάπνισμα θα ακούσεις πολλές! Για εκείνους που δεν μπορούν να το σταματήσουν ό,τι κι αν κάνουν, για εκείνους που τα κατάφεραν και το σταμάτησαν εν μια νυκτί και για εκείνους που δεν το ξεκίνησαν ποτέ!

Γιατί τα λέμε όλα αυτά ειδικά σήμερα; Γιατί είναι παγκόσμια ημέρα κατά του καπνίσματος και γιατί η επανάληψη είναι μήτηρ της μαθήσεως… Και οι προσωπικές ιστορίες για το κάπνισμα, η φωνή της εμπειρίας ίσως είναι ο καλύτερος δάσκαλος.

Είναι αυτός που θα σε βοηθήσει να πάρεις ιδέες, να πάρεις τη δύναμη, να εμπνευστείς και τελικά να το κάνεις και εσύ. Γιατί αν ο άλλος μπορεί, εσύ γιατί να μην το κάνεις;

Προσωπικές ιστορίες για το κάπνισμα από πρώην καπνιστές!

Όταν συνειδητοποιείς αυτό:

«Όταν κάπνιζα, σπαταλούσα πολλές ώρες και σκεφτόμουν πόσο θα ήθελα να το κόψω. 16 από τα 26 χρόνια που πέρασα κοιτάζοντας το μήκος ενός αναμμένου τσιγάρου ήταν δυστυχισμένα χρόνια που κάπνιζα»!

«Απεγνωσμένη να καπνίσω, απεγνωσμένη να το κόψω»

Πριν τρία χρόνια ήμουν μια απελπισμένη γυναίκα. Ήμουν απελπισμένη να το κόψω αλλά ήθελα όσο τίποτα άλλο να καπνίσω. Αρρώστησα από το τσιγάρο αλλά αγαπούσα να καπνίζω. Μισούσα το πώς μύριζε αλλά απολάμβανα τη μυρωδιά από τον καπνό μου. Μισούσα που μου είπαν ότι θα έπρεπε να το σταματήσω,ενώ ήξερα ότι θα έπρεπε να το σταματήσω. Πάνω απ ‘όλα, ήμουν άρρωστη και κουρασμένη με το να νιώθω άρρωστη και κουρασμένη. Και μισούσα το να νιώθω ηλίθια

«Είναι στο δικό σου χέρι. Και εσύ μπορείς να το κάνεις» 

«Με έναν εθισμό σχεδόν 2 πακέτα την ημέρα, με κρύο στήθος και φρικτό βήχα που θα μπορούσε να με στείλει στο νοσοκομείο… Στη συνέχεια καθόμουν στην άκρη του κρεβατιού με ένα τσιγάρο να κρέμεται από το στόμα μου και έναν αναπτήρα στο χέρι μου προσπαθώντας να πάρω μικρές, ρηχές αναπνοές… Κάτι έσπασε. Είδα το τσιγάρο και τον αναπτήρα αλλιώς και απλά τα πέταξα».

«Όσα έμαθα σε έναν χρόνο»

Ο χρόνος και η υπομονή είναι τα πιο σημαντικά εργαλεία. Θέλει χρόνο για να γιατρέψεις το σώμα και το μυαλό από αυτόν τον εθισμό. Είναι σημαντικό να περνάς χρόνο κάθε μέρα διαβάζοντας και μαθαίνοντας για τον εθισμό της νικοτίνης. Θέλει χρόνο αλλά μην ξεχνάς όλα τα πράγματα στα οποία επενδύεις τελικά επιστρέφουν σε σένα!

Διαβάστε επίσης:

Οι επιστήμονες βρήκαν τον πιο αποτελεσματικό τρόπο να κόψεις το κάπνισμα!

Photo: unsplash/A B E D K A Y A L I