Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που υποφέρουν από χρόνιο πόνο στις αρθρώσεις. Κι ενώ προσπαθείς να βρεις από πού προέρχεται ο πόνος στις αρθρώσεις, ποια είναι η αιτία, είναι σημαντικό να καταλάβεις πως πρόκειται για ένα πολύ επικίνδυνο σύμπτωμα το οποίο απαιτεί εξέταση και θεραπεία.

Ο πόνος στις αρθρώσεις απασχολεί μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού και υπάρχουν ορισμένα πράγματα που ίσως να μη γνωρίζεις. Σε κάθε περίπτωση είναι κάτι που δεν πρέπει να αγνοήσεις αλλά πρέπει να ζητήσεις τη βοήθεια ενός ειδικού και να λάβεις την κατάλληλη θεραπεία.

Πόνος στις αρθρώσεις: 5 πράγματα που πρέπει να γνωρίζεις

Το ασβέστιο και η βιταμίνη D μπορούν ν’ απαλύνουν τον πόνο

πόνος στις αρθρώσεις

Υπάρχουν πολλές έρευνες που έχουν αποδείξει πως η βιταμίνη D μπορεί να απαλύνει τον πόνο στις αρθρώσεις.

Επίσης, έχει επισημανθεί πως οι αρθρώσεις αρχίζουν να πονάνε περισσότερο όταν η ανεπάρκεια δεν αντιμετωπίζεται. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να λαμβάνεις βιταμίνη D με ασβέστιο. Δεν θα σε θεραπεύσει, αλλά θα μειώσει τη φλεγμονή και θα κρατήσει τα οστά σου ισχυρά.

Μια δίαιτα με αντιοξειδωτικά μπορεί να μειώσει τη φλεγμονή

Μια σωστή διατροφή, την οποία μπορεί να σου την προτείνει ένας γιατρός, μπορεί να μειώσει τον πόνο στις αρθρώσεις.

Υπάρχουν ορισμένα τρόφιμα που μπορεί να σε βοηθήσουν: ψάρι, λάδι, φρούτα, λαχανικά και τσάι τριαντάφυλλου. Όλα αποτελούνται από πράγματα που καταπολεμούν τη φλεγμονή. Επίσης, το τσάι τριαντάφυλλου είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά που μπορούν να βοηθήσουν στην προστασία απ’ την κυτταρική βλάβη.

Πρέπει ν’ ανησυχείς εάν οι αρθρώσεις σου κάνουν «κρακ» όλη την ώρα;

Η φυσική δραστηριότητα βοηθά την κατάσταση

Φυσικά, όταν πονάει το γόνατό σου δεν μπορείς να τρέξεις όπως ένας υγιής άνθρωπος, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως πρέπει να αποφύγεις τη φυσική δραστηριότητα.

Ακόμη και το περπάτημα μπορεί να είναι αρκετό. Συνήθως, οι γιατροί συστήνουν να κάνεις ορισμένες ασκήσεις που δεν προσθέτουν πίεση στις αρθρώσεις.

Είναι σημαντικό να συμβουλευτείς τον γιατρό σου για το είδος των ασκήσεων που είναι καλύτερο για σένα και τη δική σου κατάσταση, την οποία ο γιατρός σου γνωρίζει καλύτερα απ’ τον καθένα.

πόνος στις αρθρώσεις

Photo: unsplash/Clem Onojeghuo

Θα πρέπει να είσαι προσεκτικός με τη θερμοκρασία

Να είσαι προσεκτικός πριν εφαρμόσεις θερμότητα σε μια άρθρωση που σε ενοχλεί. Υπάρχουν κάποιες συνθήκες όπου απαγορεύεται να ζεσταθεί το σώμα, όπως είναι θερμά λουτρά, μασάζ και σάουνα.

Το ίδιο ισχύει και για την εφαρμογή μιας κρύας πετσέτας ή παγάκι. Εάν είναι Χειμώνας και έχει κρύο έξω μην ξεχάσεις να φορέσεις ζεστά ρούχα και γάντια.

Εάν αντιμετωπίζεις έντονο πόνο στις αρθρώσεις, τότε θα πρέπει να επισκεφτείς τον γιατρό, να κάνεις τις κατάλληλες εξετάσεις και να σου πει όσα επιτρέπεται και όσα απαγορεύεται να κάνεις.

Πόνος στις αρθρώσεις δεν σημαίνει αρθρίτιδα

Ορισμένες φορές είναι εξαιρετικά δύσκολο να διαγνώσεις ένα άτομο με πόνο στις αρθρώσεις.

Πολλά απ’ τα συμπτώματα των ασθενειών είναι παρόμοια. Εάν έχεις τουλάχιστον μια άρθρωση που σε πονάει, θα πρέπει να πας σ’ έναν ρευματολόγο. Μόνο ένας ειδικός μπορεί να διακρίνει την αρθρίτιδα από άλλες μορφές ασθενειών των αρθρώσεων.

Διαβάστε επίσης:

Τα σημάδια ότι το σώμα σου θέλει απεγνωσμένα βιταμίνη D!

Photo: unsplash/bruce mars