Το 10% έως 30% του πληθυσμού πάσχει από φούσκωμα στην κοιλιά. Η δυσπεψία, η εμμηνόρροια, η δυσκοιλιότητα και οι τροφικές αλλεργίες είναι οι συνηθέστερες αιτίες και είναι συνήθως προσωρινές. Φούσκωμα στην κοιλιά και υγεία: Πότε είναι κάτι πιο ανησυχητικό;

Τις περισσότερες φορές έρχεται και φεύγει και μπορείς να εντοπίσεις τον λόγο. Άλλες φορές, όμως, αυτό το φούσκωμα είναι απειλητικό για την υγεία και πρέπει να προσέξεις και να απευθυνθείς σε κάποιον ειδικό.

Φούσκωμα στην κοιλιά και υγεία: Οι 6 ανησυχητικές περιπτώσεις

Λοίμωξη του ουροποιητικού συστήματος

φούσκωμα στην κοιλιά και υγεία

Μια λοίμωξη του ουροποιητικού συστήματος μπορεί να σε κάνει να θέλεις να τρέχεις συχνά-πυκνά στο μπάνιο. Μερικές φορές μπορεί ακόμη και να σου προκαλέσει την αίσθηση ότι θέλεις να μπεις ξανά στο μπάνιο ενώ μόλις… βγήκες. Νιώθεις μια πίεση στην κοιλιά, έναν πόνο ή ένα φούσκωμα. Παράλληλα, μπορεί να εμφανίσεις πυρετό, ρίγη, ναυτία και εμετό.

Το φούσκωμα μπορεί επίσης, να προκληθεί από σοβαρές λοιμώξεις των νεφρών.

Ηπατική νόσος

Η ασθένεια του ήπατος, η οποία μπορεί να προκληθεί από τη χρήση αλκοόλ, την ηπατίτιδα C ή  λόγω καρκίνου, μπορεί να οδηγήσει σε συσσώρευση υγρών και να προκαλέσει φούσκωμα στην κοιλιά. Εάν το φούσκωμα προκαλείται εξαιτίας ενός προβλήματος στο συκώτι, τότε μπορεί να νιώθεις κουρασμένος και να αρρωσταίνεις πολύ εύκολα.

Σε αυτήν την περίπτωση πρέπει να επικοινωνήσεις άμεσα με έναν γιατρό.

Φλεγμονώδης νόσος του εντέρου

φούσκωμα στην κοιλιά και υγεία

Η φλεγμονώδης νόσος του εντέρου είναι μια φλεγμονώδης κατάσταση που επηρεάζει κυρίως το παχύ έντερο και το λεπτό έντερο. Αυτό μπορεί να προκαλέσει διάρροια, πόνο στην κοιλιά, ακόμη και φούσκωμα.

Έρευνες έχουν δείξει ότι τα άτομα με νόσο του Crohn είναι πιο πιθανό να έχουν δυσανεξία στη λακτόζη. Η δυσανεξία στη λακτόζη μπορεί να προκαλέσει αέρια που με τη σειρά τους οδηγούν σε πρήξιμο.

Τα ροφήματα που σου προκαλούν φούσκωμα στο στομάχι!

Διαβρεκίτιδα

Τι είναι πάλι αυτό;; Πρόκειται για μια φλεγμονή του εντέρου η οποία εμφανίζεται στην επιφάνειά του, με τη μορφή εκκολπωμάτων.

Αυτά τα εκκολπώματα είναι διαδοχικά σε μια επαναλαμβανόμενη υπερβολική πίεση μέσα στο παχύ έντερο. Συνήθως προκύπτει από μια δίαιτα πολύ χαμηλή σε φυτικές ίνες, πλούσια σε σάκχαρα και την έλλειψη γυμναστικής.

Μεταξύ των συμπτωμάτων είναι η ναυτία, διάρροια, δυσκοιλιότητα και φούσκωμα.

Καρκίνος

φούσκωμα στην κοιλιά και υγεία

Υπάρχουν πολλά όργανα που βρίσκονται στην κοιλιακή περιοχή όπως το πάγκρεας, το στομάχι, η μήτρα και οι ωοθήκες. Εάν αναπτύσσεται καρκίνος σε ένα από αυτά τα όργανα, μπορεί να οδηγήσει σε ανεξήγητο φούσκωμα.

Επομένως, αν παρατηρήσεις ένα επίμονο φούσκωμα κι ένα ξαφνικό οίδημα στην κοιλιά καλό θα ήταν να επικοινωνήσεις άμεσα με τον γιατρό σου για να βγάλει μια διάγνωση όσο πιο γρήγορα γίνεται!

Ψυχική υγεία…

Όταν ένα άτομο υποφέρει από χρόνιο στρες, οι ορμόνες όπως η κορτιζόλη αυξάνονται κι έχουν… πρωταγωνιστικό ρόλο. Σε μια τέτοια κατάσταση, οι πεπτικές ορμόνες δεν παράγονται άφθονα που μπορεί να οδηγήσουν σε δυσπεψία και να σου προκαλέσουν αυτό το φούσκωμα στην κοιλιά.

Διαβάστε επίσης:

Ο πιο γρήγορος τρόπος για να μειώσεις το φούσκωμα στην κοιλιά!

Photo: unsplash/Joanna Nix, depositphotos