Στον κόσμο της απώλειας βάρους που ζούμε, οι δίαιτες με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες έχουν κερδίσει τεράστια δημοτικότητα. Όμως, είναι στ’ αλήθεια ωφέλιμες ή μπορούν να μας βλάψουν;

Η διατροφολόγος Tapasya Mundhra εξηγεί πότε η διατροφή βλάπτει την υγεία μας και γιατί! Η ίδια πιστεύει ότι μια δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες δεν είναι απαραιτήτως επιβλαβής, ιδιαίτερα εάν ακολουθείται για μικρό χρονικό διάστημα.

Sad Mickey Mouse GIF - Find & Share on GIPHY

Οι διατροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες και χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της πρόσληψης θερμίδων και να σε κάνουν να νιώθεις πλήρης για περισσότερο χρόνο.

Αυτό με τη σειρά του βοηθά στην απώλεια βάρους. Όταν ακολουθείς μια δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες, είναι, όμως, πολύ σημαντικό να επιλέγεις σωστά την πρωτεΐνη σου!

Ορισμένες από τις πιο υγιεινές πηγές πρωτεϊνών είναι τα καρύδια, φασόλια, ψάρια, πουλερικά, όσπρια, φακές, όσπρια και γαλακτοκομικά προϊόντα.

Πότε μπορεί μια τέτοια διατροφή να κάνει κακό στην υγεία σου;

Οι δίαιτες με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες μπορεί να προκαλέσουν ορισμένες αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία σου εάν τις ακολουθήσεις για μεγάλο χρονικό διάστημα.

«Αυτές οι διατροφές δημιουργούν ένα φορτίο στα νεφρά σου και στο συκώτι. Αυτά τα δύο όργανα δεν μπορούν να επεξεργαστούν τις πρωτεΐνες με τη μια, κάτι το οποίο έχει πολύ σοβαρότερες συνέπειες απ’ αυτές που θα δεις εξωτερικά, όπως κακή αναπνοή, υπερβολική εφίδρωση και μεταβολές της διάθεσης», λέει η Tapasya Mundhra.

Η ίδια προσθέτει ότι το σώμα χρειάζεται μια συγκεκριμένη ποσότητα υδατανθράκων για να λειτουργήσει σωστά. Η έλλειψη υδατανθράκων εξαιτίας των διατροφών μπορεί να σου προκαλέσει μια σειρά από ψυχολογικά συμπτώματα, όπως έντονες αλλαγές στη διάθεση και δυσκολία στη συγκέντρωση.

Επίσης, το ν’ ακολουθείς συνεχώς μια δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες, μπορεί να οδηγήσει σε σχηματισμό πετρών στα νεφρά.

Πώς ν’ ακολουθήσεις σωστά μια διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες;

Πρώτον, βεβαιώσου ότι το κάνεις μόνο για ένα μικρό χρονικό διάστημα. Για να έχεις μια υγιή ζωή και να διατηρείς ένα υγιές βάρος, η διατροφή σου πρέπει να έχει ισορροπία μεταξύ όλων των θρεπτικών ουσιών, όπως οι ίνες, οι υδατάνθρακες, οι πρωτεΐνες, τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα και τα λίπη.

The Fresh Prince Of Bel Air Diet GIF - Find & Share on GIPHY

Το να λιμοκτονείς για να χάσεις βάρος, το μόνο που θα σου προκαλέσει είναι προβλήματα υγείας και διάθεσης.

Σιγουρέψου ότι τρέφεσαι σωστά, πίνεις αρκετό νερό και δεν ξεχνάς να φας τα λαχανικά σου!