Κι ενώ οι ντομάτες σε γενικές γραμμές είναι ασφαλείς για να τις καταναλώσεις, υπάρχουν -δυστυχώς- και ορισμένα αρνητικά που πρέπει να κοιτάξεις. Πότε η κατανάλωση ντομάτας είναι επικίνδυνη;

Αν έχεις ένα από τα παρακάτω συμπτώματα ίσως θα ήταν καλό να αποφύγεις την κατανάλωση ντομάτας για να δεις πώς το σώμα σου θα αντιδράσει αλλά και τι είναι αυτό που τελικά σε επηρεάζει.

Μπορεί να είναι ένα από τα αγαπημένα σου λαχανικά αλλά η κατανάλωσή της ίσως έχει δυσάρεστες παρενέργειες στο σώμα σου.

Τι μπορείς να προκαλέσει η κατανάλωση ντομάτας;

Παλινδρόμηση των γαστρικών οξέων

Οι ντομάτες είναι πολύ όξινες και μπορεί να προκαλέσουν καούρα σε άτομα που έχουν ήδη προβλήματα με το στομάχι, όπως γαστρίτιδα και γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση. Ακόμη, όμως, κι αν είσαι υγιής η κατανάλωση μεγάλης ποσότητας ντομάτας ή και σάλτσα ντομάτας μπορεί να προκαλέσει καούρα και ενοχλήσεις στο στομάχι.

Πόνος στις αρθρώσεις

H κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων από το αγαπημένο σου λαχανικό μπορεί να προκαλέσει πόνο στις αρθρώσεις. Αυτό συμβαίνει επειδή περιέχουν ένα αλκαλοειδές που ονομάζεται σολανίνη, το οποίο συσσωρεύει ασβέστιο στους ιστούς. Η υπερβολική συσσώρευση μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή, πόνο και οίδημα στις αρθρώσεις.

κατανάλωση ντομάτας

unsplash/Rodion Kutsaev

Πρόβλημα στα νεφρά

Ναι, οι ντομάτες είναι επίσης πλούσιες σε κάτι που ονομάζεται οξαλικό – μια ουσία που δεν μεταβολίζεται εύκολα όταν καταναλώνεται σε υπερβολική ποσότητα – και μπορεί να οδηγήσει σε πέτρες στα νεφρά. Οι ντομάτες είναι επίσης πλούσιες σε κάλιο, που μπορεί να επηρεάσει τη λειτουργία των νεφρών. Αν ήδη πάσχεις από προβλήματα στα νεφρά θα πρέπει να το γνωρίζεις!

Αλλεργικές αντιδράσεις

Οι ντομάτες περιέχουν μια ένωση που ονομάζεται ισταμίνη, η οποία ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα για την καταπολέμηση ξένων “εισβολέων”. Αυτό συνήθως προκαλεί αλλεργικές αντιδράσεις, όπως εξανθήματα και πρήξιμο της γλώσσας, μεταξύ άλλων. Για όσους έχουν διαγνωστεί με αλλεργία στην ντομάτα βιώνουν πολύ πιο σοβαρά συμπτώματα.

Λυκοπενδερμία

Το λυκοπένιο είναι ένας τύπος χρωστικής που υπάρχει στις ντομάτες και σε άλλα τρόφιμα. Όταν καταναλώνεται στη σωστή ποσότητα είναι ευεργετικό για την υγεία της καρδιάς. Αν, όμως, καταναλώνεις μεγάλη ποσότητα μπορεί να οδηγήσει σε αποχρωματισμό του δέρματος σε διάφορα σημεία, κάτι που είναι γνωστό ως λυκοπενδερμία.

κατανάλωση ντομάτας

unplash/Matt Alaniz

Προβλήματα στο ουροποιητικό

Τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε οξύ, όπως οι ντομάτες, μπορεί να προκαλέσουν ενοχλήσεις στην ουροδόχο κύστη. Αν έχεις προβλήματα με το ουροποιητικό είναι καλύτερο να αποφύγεις αυτές τις τροφές.

Το μαγείρεμα της ντομάτας επίσης δεν βοηθά στην περίπτωση αυτή και τα προϊόντα όπως η σάλτσα ντομάτας και το κέτσαπ είναι ακόμη πιο επικίνδυνα.

Πάντως σίγουρα μπορείς να φτιάξεις αυτή τη συνταγή:

Φτιάξε λιαστές ντομάτες στο σπίτι

Photo: unsplash/Chinh Le Duc