Πότε χαλάνε τα τρόφιμα; Εύκολοι τρόποι να το καταλάβεις

LIKE US ON FACEBOOK

Σε μερικά τρόφιμα τα σημάδια της αλλοίωσης είναι ξεκάθαρα. Σε μερικά άλλα πάλι όχι. Σίγουρα, πάντως, εμείς πρέπει να ξέρουμε πότε κάτι είναι κατάλληλο να το καταναλώσ0υμε και πότε όχι.

Δεν υπάρχει λόγος να πανικοβάλλεσαι για το πότε χαλάνε τα τρόφιμα στο ψυγείο σου. Υπάρχουν εύκολοι τρόποι να το καταλάβεις και να τα πετάξεις.

Γάλα

Αν δεν έχεις ανοίξει το γάλα, τότε μπορεί να διατηρηθεί στο ψυγείο ακόμα και 3 – 4 μέρες μετά την ημερομηνία λήξης που αναγράφεται στη συσκευασία, αν αυτό έχει διατηρηθεί σωστά. Αυτό ισχύει για το γάλα με 2% λιπαρά και το αποβουτυρωμένο.

Αν έχεις ανοίξει ήδη το γάλα, τότε για να διατηρηθεί μέχρι την ημερομηνία λήξης πρέπει να διατηρείται περίπου στους 4 βαθμούς κελσίου.

Προσοχή:Καλό είναι να τοποθετούμε το γάλα στο κύριο σώμα του ψυγείου και όχι στα ράφια της πόρτας.

Σάλτσες

Όλοι αγαπάμε την κέτσαπ και τη μαγιονέζα αλλά αυτό δε σημαίνει ότι είναι «αθάνατες».

Η κέτσαπ διατηρείται στο ψυγείο για ένα χρόνο κλειστή και αφού ανοιχτεί για έναν μήνα.

Η μαγιονέζα διατηρείται για 4 μήνες κλειστή στο ψυγείο και 3 μήνες αφού έχει ανοιχτεί.

Η σος σόγιας αν και κλειστή δε χαλάει σχεδόν ποτέ, αν ανοιχτεί διατηρείται, περίπου, για 3 χρόνια.

Η μουστάρδα διατηρείται για 2 χρόνια κλειστή στο ψυγείο και 1 χρόνο αφού έχει ανοιχτεί.

Η σος ταμπάσκο είναι ασφαλής μέχρι να αρχίσει να γίνεται σκούρο το χρώμα της.

Σε κάθε περίπτωση, αν παρατηρήσουμε αλλαγές στην υφή ή «ξινίλα» στη γεύση της σάλτσας, τότε καλό είναι να την πετάξουμε.

Καρπούζι

Αν το καρπούζι είναι στυφό, στεγνό και το χρώμα του δεν είναι ζωηρό τότε, κατα πάσα πιθανότητα, δεν είναι κατάλληλο για να το καταναλώσουμε. Σε γενικές γραμμές, η μυρωδιά, η υφή και το χρώμα του φρούτου «προδίδει» το πόσο φρέσκο και κατάλληλο για βρώση είναι.

Μοσχαρίσιος κιμάς

Ο μοσχαρίσιος κιμάς μπορεί να διατηρηθεί για για 2 μέρες στη συντήρηση του ψυγείου και, περίπου, 2 μήνες στη κατάψυξη.

Αν η υφή του κιμά είναι γλοιώδης, το χρώμα του μουντό και η μυρωδιά του ξινή ή γλυκόξινη, τότε δεν είναι κατάλληλος για μαγείρεμα.

Αυγά

Τα αυγά μπορούν να διατηρηθούν για περίπου 3 εβδομάδες στη συντήρηση του ψυγείου και έναν χρόνο στον καταψύκτη. Για τα αυγά, όμως, υπάρχει και κόλπο για να διαπιστώσεις αν είναι «καλά».

Πάρε ένα μπολ με νερό και άφησε μέσα το αυγό. Αν βουλιάξει τότε το αυγό είναι κατάλληλο για κατανάλωση, αν επιπλέει, τότε καλύτερα να το πετάξεις.

Ελαιόλαδο

Το ελαιόλαδο μπορεί να διατηρηθεί απο 1 έως 2 χρόνια, αν δεν είναι εκτεθειμένο στον ήλιο και στη ζέστη.

Γιαούρτι

Το γιαούρτι μπορεί να διατηρηθεί στο ψυγείο για μία εβδομάδα κλειστό και περίπου 5 μέρες αν έχει ανοιχτεί.

Εννοείται, πως αν παρατηρήσετε σημάδια μούχλας ή αλλαγή στο χρώμα τότε πρέπει να το πετάξετε αμέσως.

Διαβάστε επίσης:

Εσύ ξέρεις ποιες ημερομηνίες λήξης πρέπει να ακολουθείς πιστά;

Copyright © iPop 2012 - 2017 | All rights reserved