Καθώς όλο και περισσότερα κρούσματα κορονοϊού γίνονται γνωστά, πολλοί άνθρωποι αναρωτιούνται πώς μπορούν να προετοιμαστούν, πώς είναι το να έχεις τον ιό αλλά και πόσο καιρό διαρκούν τα συμπτώματα του κορονοϊού.

Ενώ υπάρχουν μερικές αναφορές για σοβαρές περιπτώσεις, αξίζει να σημειωθεί ότι η πλειοψηφία των περιπτώσεων είναι ήπιες.

Μια πρόσφατη μελέτη που δημοσίευσε το Κινεζικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων διαπίστωσε ότι, από τις 44.672 περιπτώσεις COVID-19 που επιβεβαιώθηκαν στην Κίνα μέχρι τις 11 Φεβρουαρίου, πάνω από 36.000 (81%) απ’ αυτές ήταν ήπιες. Η μελέτη, η οποία είναι η μεγαλύτερη που έχει διεξαχθεί μέχρι σήμερα για τον νέο κορονοϊό, συγκεκριμένα ορίζει ως “ήπια” την περίπτωση στην οποία δεν εμφανίζεται πνευμονία ή σοβαρή πνευμονία.

Ποια είναι τα συμπτώματα του κορονοϊού και πότε πρέπει να ελεγχθείς;

Τα κύρια συμπτώματα της νόσου περιλαμβάνουν τα κατωτέρω: Πυρετός, βήχας, πονόλαιμος, αρθραλγίες, μυαλγίες, καταβολή και δυσκολία στην αναπνοή.

Σε πραγματικά ήπιες περιπτώσεις, μερικοί άνθρωποι μπορεί να μην έχουν ακόμη συμπτώματα ενώ έχουν ιό.

Οι άνθρωποι που έχουν μολυνθεί μπορεί να παραμείνουν χωρίς συμπτώματα για πέντε μέρες, δηλαδή όσο διαρκεί η επώαση του ιού.

Σχεδόν όλοι οι ασθενείς εμφανίζουν τα συμπτώματά τους μέσα σε περίπου 12 μέρες απ’ την έκθεση στον ιό και την έναρξη της λοίμωξης, κάτι που δικαιολογεί και την καραντίνα των 14 ημερών που ισχύει έως σήμερα.

συμπτώματα του κορονοϊού

Δείτε στον χάρτη τα κρούσματα ανά τον κόσμο.  

Πρέπει να πας οπωσδήποτε για εξέταση:

Εάν έχεις:

Οξεία λοίμωξη του αναπνευστικού (αιφνίδια έναρξη νόσου, με τουλάχιστον ένα από τα παρακάτω συμπτώματα: πυρετό, βήχα, δύσπνοια), με ή χωρίς ανάγκη νοσηλείας

ΚΑΙ

Τουλάχιστον ένα από τα παρακάτω επιδημιολογικά κριτήρια, εντός των τελευταίων 14 ημερών πριν από την έναρξη των συμπτωμάτων:

  • Στενή επαφή με πιθανό ή επιβεβαιωμένο κρούσμα λοίμωξης
    ή
  • Ιστορικό ταξιδιού σε πληττόμενες από SARS-CoV-2 περιοχές με βάση τα τρέχοντα επιδημιολογικά δεδομένα.

Πόσες μέρες διαρκούν τα συμπτώματα;

Το πόσον καιρό διαρκούν τα συμπτώματα εξαρτάται από τη σοβαρότητα της περίπτωσης. Οι περισσότερες ήπιες περιπτώσεις (που σημαίνει ότι τα συμπτώματα είναι παρόμοια με το κοινό κρυολόγημα ή τη γρίπη), οι άνθρωποι τείνουν να βελτιώνονται μόνοι τους μέσα σε 10 έως 14 ημέρες.

Δες εδώ τους κανόνες υγιεινής που πρέπει να ακολουθείς.

Σε σοβαρές περιπτώσεις, ο ιός μπορεί να πάει στους πνεύμονες και να προκαλέσει πνευμονία και τα συμπτώματα μπορεί να διαρκέσουν περισσότερο. Αυτά τα άτομα συνήθως νοσηλεύονται μέχρι να εξαφανιστούν τα συμπτώματα. Οι γιατροί στις σοβαρές περιπτώσεις μπορεί να κάνουν μια αξονική τομογραφία των πνευμόνων για να δουν πώς ο ιός επηρεάζει τους πνεύμονες.

Πότε σταματάει να είναι μεταδοτικός ο ιός;

Για να πούμε ότι ένας ασθενής δεν μεταδίδει τον ιό σε άλλους, θα πρέπει να ακολουθηθούν κάποιες διαδικασίες. Τα συμπτώματά να έχουν υποχωρήσει ή να έχουν βελτιωθεί, η θερμοκρασία πρέπει να είναι φυσιολογική και πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί τέσσερις εξετάσεις για τον κορονοϊό, οι οποίες να έχουν βγει αρνητικές.

Στην εξέταση, ο γιατρός παίρνει ένα δείγμα με μια μπατονέτα απ’ τη μύτη και το στόμα και μετά από μερικές ώρες βγαίνει το αποτέλεσμα.

Δες ακόμα:

Πού τηλεφωνώ αν παρουσιάσω συμπτώματα κορονοϊού & όλα τα επόμενα βήματα

Photo: Freepik