Επειδή πλένεις τα χέρια σου κάθε φορά που γυρνάς σπίτι ή πας στο μπάνιο, δεν σημαίνει ότι διώχνεις και τα μικρόβια. Ξέρεις πώς να πλένεις τα χέρια σου, ώστε να φύγουν τα μικρόβια; 

Το να ρίχνεις απλά νερό στα χέρια σου δεν είναι πλύσιμο. Σύμφωνα, άλλωστε, με μία έρευνα, το 97% των φορών που πλένεις τα χέρια σου το κάνεις λάθος. Το να πλένεις σωστά τα χέρια σου είναι θέμα υγείας και υγιεινής. Από τη στιγμή που συναναστρέφεσαι με κόσμο οφείλεις να απομακρύνεις τα μικρόβια από τα χέρια σου, πλένοντάς τα, και να μην τα μεταδίδεις σε άλλους.

Πώς να πλένεις τα χέρια σου σωστά;

  1. Ανοίγεις τη βρύση κι αφήνεις το νερό να τρέξει πάνω στα χέρια σου ενώ τα τρίβεις μεταξύ τους.
  2. Προσθέτεις σαπούνι στα χέρια σου.
  3. Τα τρίβεις καλά μεταξύ τους, επιμένοντας σ’ όλα τα σημεία: Ανάμεσα στα δάχτυλα, κάτω απ’ τα νύχια, στην παλάμη, στο πάνω μέρος της παλάμης.
  4. Κάνεις αυτή τη διαδικασία για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα.
  5. Ξεπλένεις καλά τα χέρια σου βάζοντάς τα κάτω απ’ το νερό.
  6. Σκουπίζεις καλά τα χέρια σου με μια καθαρή πετσέτα.

πώς να πλένεις τα χέρια

Τα 20 δευτερόλεπτα είναι ο ελάχιστος χρόνος που πρέπει να πλένεις τα χέρια σου, αν θες να είναι καθαρά και χωρίς μικρόβια. Καλό είναι, επίσης, να αλλάζεις όσο πιο τακτικά γίνεται την πετσέτα με την οποία σκουπίζεις τα χέρια σου, ενώ αυτή πρέπει να χρησιμοποιείται αποκλειστικά από ‘σένα κι από κανέναν άλλο. Το κάθε μέλος της οικογένειας έχει την δικιά του πετσέτα. Αν βρίσκεσαι εκτός σπιτιού, αποφεύγεις να χρησιμοποιήσεις οποιαδήποτε ξένη πετσέτα. Είναι προτιμότερο να χρησιμοποιήσεις χαρτί μιας χρήσης κι ύστερα να το πετάξεις στον κάδο, όπως ακριβώς στις δημόσιες τουαλέτες, στις οποίες είναι καλό να μην πιάνεις την πόρτα και το πόμολο αφού έχεις πλύνει τα χέρια σου. Προτίμησε να την ανοίξεις με τον αγκώνα.

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις για τα αντισηπτικά!

Διάβασε ακόμα:

Πλύσιμο με νερό και σαπούνι ή αντισηπτικό χεριών; Τι είναι καλύτερο;

Photos: Pexels