Πώς χρησιμοποιούνται τα drones για τον αφανισμό κουνουπιών

LIKE US ON FACEBOOK

Ένα καινούργιο πρότζεκτ στο Μαλάουι στοχεύει να καταπολεμήσει μια από τις πιο ολέθριες ασθένειες της περιοχής, κάνοντας χρήση μιας μείξης υψηλής και χαμηλής τεχνολογίας.

Πώς χρησιμοποιούνται τα drones για τον αφανισμό κουνουπιών; Το drone κάνει έναν δυνατό θόρυβο την ώρα που σηκώνεται από το έδαφος, έχοντας ως αποστολή να απαθανατίσει πολλές εικόνες της δεξαμενής που βρίσκεται από κάτω. Οι ντόπιοι ενθουσιάζονται από τον ήχο και την όψη αυτής της περίεργης μηχανής. Χρειάζονται μόνο μερικά λεπτά για να δημιουργηθεί ένα μικρό πλήθος θαυμαστών αυτού του περίεργου αντικειμένου. Όμως, ο λόγος ύπαρξής του στην περιοχή, αποτελεί μια σημαντική προσπάθεια εξάλειψης της ελονοσίας.

Μερικά μέτρα πιο κάτω από την απογείωση, ο Patrick Kalonde περπατάει πάνω σε γρασίδι και σε λάσπη. Ο Patrick είναι ένας κλινικός γιατρός της Unicef, ο οποίος εργάζεται πάνω στις ανθρωπιστικές χρήσεις που θα μπορούσαν να έχουν τα drones. Έχοντας στο χέρια ένα πλαστικό δοχείο και μια κουτάλα, ψάχνει να βρει προνύμφες κουνουπιών.

Η αντίθεση που υπάρχει ανάμεσα σ’ αυτές τις δύο εικόνες, οι οποίες απέχουν μόνο λίγα μέτρα, δεν θα μπορούσε να είναι πιο έντονη. Ωστόσο, και οι δύο αυτές εικόνες είναι εξίσου σημαντικές για την επιτυχία του καινούργιου πρότζεκτ το οποίο έχει ως στόχο τον προσδιορισμό της τοποθεσίας όπου γίνεται η αναπαραγωγή των κουνουπιών.

Μια μικρή πόλη της Αφρικής, εν ονόματι Κασούνγκου, είναι το μοναδικό κέντρο του πρώτου διαδρόμου ανθρωπιστικών δοκιμών των drones. Ο διάδρομος στήθηκε από την Unicef το 2017 με την υποστήριξη της Κυβέρνησης του Μαλάουι και εκτείνεται σε μια περιοχή 80 χιλιομέτρων για πτήσεις και δοκιμές, έχοντας ως στόχο την παροχή βοήθειας στους ντόπιους.

Ο διάδρομος αυτός της Unicef είναι πρόθυμος να διαλύσει την αρνητική φήμη που έχουν τα drones, δηλαδή ότι είναι χρήσιμα μόνο για καταστροφή, και να διαμηνύσει ότι τα drones κάνουν καλό. Χωρίς αυτό το πρόγραμμα η υλοποίηση του πρότζεκτ θα ήταν μια πολύ πιο δύσκολη υπόθεση.

Μάχη ενάντια στην ελονοσία

Μέχρι στιγμής ο διάδρομος αυτός έχει χρησιμοποιηθεί για παραδόσεις προμηθειών έκτακτης ανάγκης σε απρόσιτες αγροτικές περιοχές, για να χαρτογραφήσει τις επιδημίες χολέρας και για να εκπαιδεύσει την επόμενη γενιά των κατοίκων του Μαλάουι να είναι σε θέση να κατασκευάσουν και να οδηγήσουν drones. Στο Κασούνγκου προσπαθούν να προσθέσουν στην λίστα των βοηθειών την μάχη ενάντια στην ελονοσία.

Ο αριθμός των θανάτων που οφείλονται στην ελονοσία έχουν μειωθεί αρκετά από την αρχή του αιώνα, ωστόσο, η ασθένεια συνεχίζει να προκαλεί όλεθρο σε όλη την Αφρική. Στο Μαλάουι, περίπου το ¼ των παιδιών κάτω των πέντε ετών είναι θετικοί στην ασθένεια. Πολλά κέρδη έχουν αποκομισθεί από κάποια μέτρα που έχουν παρθεί (όπως οι δωρεάν κουνουπιέρες). Δυστυχώς όμως, είναι μακρύς ο δρόμος για να επιτευχθεί ο στόχος ελάττωσης της διάδοσης της ελονοσίας.

Η άμεση σχέση του νερού και της ελονοσίας

Μπορεί κάποιος να αναρωτιέται τι σχέση μπορεί να έχουν όλα αυτά με τις δεξαμενές και τα drones. Η ελονοσία και το νερό είναι άμεσα συνδεδεμένα μεταξύ τους. Πιο συγκεκριμένα, λίγες μέρες αφότου το θηλυκό κουνούπι Anopheles τρέφεται από έναν ανυποψίαστο άνθρωπο ή ζώο, ψάχνει νερό για να αφήσει τα αυγά του. Στην διάρκεια της περιόδου των βροχών – που είναι ανάμεσα στον Νοέμβριο και τον Απρίλιο- δεν είναι δύσκολο για το κουνούπι να βρει μια μικρή λακκούβα με νερό ή μια λίμνη. Όπως είναι φυσικό, εκείνη η περίοδος, είναι η εποχή που τα κουνούπια ευδοκιμούν και εν συνεχεία η διάδοση της ελονοσίας είναι σε έξαρση.

Όταν οι βροχές υποχωρούν, οι χώροι αναπαραγωγής είναι πολύ πιο σπάνιοι και συχνά θέτουν την απορία: «Πού πηγαίνουν τα κουνούπια στις περιόδους ξηρασίας;»

Με την χαρτογράφηση των περιοχών αναπαραγωγής των κουνουπιών, όχι μόνο θα γίνει ξεκάθαρο ποιες περιοχές είναι επιρρεπείς στην μετάδοση της ελονοσίας, αλλά θα μπορέσουν επιπροσθέτως να παράσχουν κάποιες χρήσιμες πληροφορίες που θα μπορούν, στην συνέχεια, να οδηγήσουν στην μείωση του αριθμού των κουνουπιών σε υδάτινες περιοχές. Πώς;

Αποτρέποντας τα κουνούπια να αναπαραχθούν, ειδικά στις πιο αραιοκατοικημένες περιοχές κατά τη διάρκεια της περιόδου ξηρασίας, και με αυτό τον τρόπο θα υπάρξει σημαντικό αντίκτυπο στις περιπτώσεις ελονοσίας.

Η χαρτογράφηση των περιοχών αναπαραγωγής

Η συνοικία Κασούνγκου είναι διακεκομμένη με δεξαμενές οι οποίες τροφοδοτούν τοπικά αγροκτήματα. Φτάνοντας στον Ιούνιο, έχει παρατηρηθεί ότι τα νερά υποχωρούν στις δεξαμενές, αφήνοντας μια ρηχή και λασπώδη ακτή με άφθονη βλάστηση. Αυτό είναι το ιδανικό έδαφος αναπαραγωγής για τα κουνούπια Anopheles και παράλληλα είναι ένας εξαιρετικός χώρος στον οποίο μπορούν να εστιάσουν οι ειδικοί τις προσπάθειές τους. Ιδιαιτέρως γιατί άλλοι ερευνητές βρήκαν ότι υπάρχει μια σύνδεση ανάμεσα στις δεξαμενές και στην αυξημένη μετάδοση της ελονοσίας.

Βυθίζοντας την κουτάλα του στην άκρη του λασπώδες ύδατος, δεν χρειάζεται πολύς χρόνος για τον Patrick να βρει αρκετές προνύμφες Anopheles. Έτσι γίνεται κατανοητό ότι υπάρχουν τα προσδοκόμενα αποτελέσματα. Μέχρι και τις 11 το πρωί, ακόμα και στα μέσα του χειμώνα στο Μαλάουι, η θερμοκρασία είναι υψηλή.

Η δειγματοληψία των κουνουπιών είναι μια πολύ δύσκολη εργασία, η εργασία αυτή εκτελείται συνήθως από εθνικά προγράμματα που έχουν ως στόχο την εξάλειψη της ελονοσίας. Σκοπό του πρότζεκτ είναι να αναδείξει αν με την καταγραφή εικόνων από τα drones, η διαδικασία μπορεί να γίνει φθηνότερη και αποτελεσματικότερη.

Όταν ο ήλιος δύει και η θερμοκρασία πέφτει, η προσοχή στρέφεται στην επεξεργασία όλων των δεδομένων που υπάρχουν στα drones για να ελεγχθεί αν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τον εντοπισμό πιθανών περιοχών αναπαραγωγής. Αυτό το τμήμα της διαδικασίας δύναται να γίνει περίπλοκο και ακριβό, αναλόγως του λογισμικού που χρησιμοποιείται. Λαμβάνεται όμως σοβαρά υπόψη, ότι η επιχείρηση της ανάλυσης αυτή στο μέλλον, δεν θα γίνεται από τους ειδικούς αλλά θα είναι ένα έργο που θα εκτελούν οι τοπικοί ελεγκτές ελονοσίας, έτσι η φιλικότητα προς το χρήστη, είναι εξίσου σημαντική.

Οι μελέτες βρίσκονται σε πρώιμο αλλά ταυτόχρονα ελπιδοφόρο στάδιο

Οι μελέτες είναι στο αρχικό τους στάδιο καθώς διανύεται μόλις η πρώτη τους εβδομάδα, ωστόσο έχουν καταγραφεί κάποιες εντυπωσιακές εικόνες από τις δεξαμενές του Κασούνγκου και τις λασπώδεις ακτές, όπου τα αποτελέσματα μέχρι στιγμής έχουν βρει πολλά σημεία με προνύμφες κουνουπιών. Η συγκέντρωση αποδεικτικών στοιχείων και από τις επιτόπιες έρευνες και από τα δεδομένα των drones είναι το επόμενο βήμα. Βέβαια η εμπειρία των ειδικών διαβεβαιώνει ότι θα εντοπιστούν όλες οι περιοχές όπου κρύβονται τα κουνούπια.

Το πλήθος των ντόπιων κρούει τον κίνδυνο για την ελονοσία, και αναφέρεται συχνά στις δικές τους εμπειρίες. Ανάμεσα στα λόγια τους, αναφέρεται η ελπίδα τους ότι η κάτι μπορεί να γίνει και να αλλάξει η κατάσταση. Ευελπιστούν η ελονοσία να αποτελέσει παρελθόν και να μην αποτελεί πλέον τόσο σοβαρό κίνδυνο για τους συνανθρώπους τους αλλά και τους ίδιους. Αυτό το πρόγραμμα έχει τους θετικότερους οιωνούς, όμως μελλοντικά φανερώνει ότι θα μπορέσει να φέρει την αλλαγή.

Διαβάστε ακόμα:

Το πρώτο εμβόλιο κατά της ελονοσίας είναι πια γεγονός

Photo: Michelle Stanton
Copyright © iPop 2012 - 2017 | All rights reserved