Το κρεβάτι αποτελεί την πιο ασφαλής, ζεστή και γι’ αυτούς τους λόγους αγαπημένη θέση στον πλανήτη. Η καλύτερη ώρα της ημέρας είναι όταν πέφτουμε για ύπνο. Απ’ το πρωί που ξυπνάμε σκεφτόμαστε την ώρα και τη στιγμή που θα ξαναβρεθούμε πίσω στο κρεβάτι μας.  Εκεί βρίσκεις τη σιγουριά και την ασφάλεια, έτσι δεν είναι; Μάλλον δεν είναι έτσι.

Υπάρχουν πολλά τρομακτικά πράγματα που μπορεί να μας συμβούν κατά τη διάρκεια του ύπνου (ούτε στον ύπνο μας δεν μπορούμε να ησυχάσουμε).

Παράλυση ύπνου

Αυτό ακούγεται σαν αδυναμία να μετακινηθείς ή να μιλήσεις όταν πέφτεις για ύπνο ή όταν ξυπνάς. Ευτυχώς είναι προσωρινό!

Μερικά απ’ τα συμπτώματα:

  • Αδυναμία να κινηθείς
  • Αίσθημα πίεσης στο στήθος
  • Ψευδαισθήσεις ότι ένα άτομο είναι μαζί σου στο δωμάτιο

Αυτό συμβαίνει όταν ο εγκέφαλός σου είναι εξαιρετικά ενεργός κι όταν βλέπει όνειρα. Το σώμα παραλύει προσωρινά.

Τι μπορείς να κάνεις; Να φροντίζεις να κοιμάσαι ένα ικανοποιητικό 8ωρο αλλά να λάβεις υπόψιν και το οικογενειακό ιστορικό στο συγκεκριμένο θέμα γιατί μπορεί να σχετίζεται με την πάθηση.

Αποφρακτική άπνοια ύπνου

Η αποφρακτική άπνοια ύπνου συμβαίνει όταν το “πέρασμα” του λαιμού στενεύει κατά τη διάρκεια του ύπνου, διακόπτοντας προσωρινά την αναπνοή. Η διακοπή της αναπνοής δεν θα σε πνίξει καθώς οι πάσχοντες ξυπνούν τακτικά. Μπορεί επίσης να εκφράζεται με ροχαλητό (σύντροφοι κουράγιο). Η ιδέα όμως ότι μπορεί να κλείσει ο λαιμός όσο κοιμάσαι είναι τρομακτική!

Η αποφρακτική άπνοια ύπνου είναι πιο συνηθισμένη στους άνδρες και τους υπέρβαρους καθώς και στους καπνιστές, αλκοολικούς και σε μερικές γυναίκες κατά την εμμηνόπαυση.

Υπνοβασία

Αυτό συμβαίνει κατά τη διάρκεια ενός βαθύ ύπνου, μιας κατάστασης που έρχεται μετά από μερικές ώρες ύπνου.  Η θεωρία πως δεν πρέπει να ξυπνήσεις κάποιον από την υπνοβασία είναι παραπλανητική. Συνίσταται να ξυπνάς με ήπιο τρόπο ένα άτομο που υπνοβατεί αφού τους καθοδηγείς πίσω στο κρεβάτι τους.

Δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να φωνάξεις και να τρομάξεις το άτομο. Επιπλέον, δεν πρέπει να του περιορίσει το χώρο εκτός φυσικά αν κινδυνεύει.

Οργασμός κατά τη διάρκεια του ύπνου

Ο οργασμός κατά τη διάρκεια του ύπνου συνηθίζεται περισσότερο στους άνδρες αλλά και οι γυναίκες μπορούν να έρθουν σε οργασμό ενώ κοιμούνται.

Στις γυναίκες η αυξημένη ροή αίματος είναι αυτή που κάνει τον οργασμό ακόμη πιο πιθανό. Ο εγκέφαλος αναγνωρίζει ότι έχεις μεγαλύτερη ροή αίματος σε συγκεκριμένους ιστούς και μπορεί να οδηγήσει σε σεξουαλική διέγερση.

Αίσθημα της πτώσης

Όλοι το έχουμε ζήσει. Πέφτουμε από σκάλες, απ΄την ταράτσα από οπουδήποτε. Οι απλές σπασμώσεις των ποδιών μπορούν να μας ξυπνήσουν επειδή νιώθουμε ότι βρισκόμαστε στον γκρεμό και πέσαμε.
Πρόκειται για μια συνηθισμένη περίπτωση και φυσιολογική.

Απώλεια της αίσθησης της όσφρησης

Μια μελέτη του Brown University το 2004 διαπίστωσε ότι η αίσθηση της όσφρησης ουσιαστικά σβήνει ενώ κοιμάστε.
Αν και δεν είναι επιβλαβές είναι πολύ παράξενο που εγκέφαλός μας μπορεί να το κάνει αυτό!

Photos: Stocksy/Liliya Rodnikova