Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος σήμερα 31 Μαΐου κι εσύ πόσα τσιγάρα έχεις κάνει από το πρωί; Οι αριθμοί των καπνιστών στην Ελλάδα τρομάζουν.

Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος κι εσύ ανάβεις το ένα τσιγάρο μετά το άλλο. Όχι, πως δεν γνωρίζεις τις βλαβερές συνέπειές του στον οργανισμό σου, αλλά είναι δύσκολο να το κόψεις το “άτιμο”, σκέφτεσαι. Καθόλου δύσκολο δεν είναι καθώς όλα είναι στο μυαλό. Και ήρθε η ώρα να το σβήσεις το τελευταίο τσιγάρο και να μην ξαναγεμίσεις τον οργανισμό σου με καπνό.

Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος και οι αριθμοί στην Ελλάδα τρομάζουν…

Γνωρίζεις πόσοι είναι οι ενεργοί καπνιστές στην Ελλάδα, ανεξαρτήτως συχνότητας; 3,8 εκατομμύρια! 2,3 εκατομμύρια είναι άνδρες και 1,5 εκατομμύριο είναι γυναίκες.

Αυτοί που καπνίζουν σε καθημερινή βάση είναι 3,05 εκατομμύρια (1,98 εκατομμύρια άνδρες και 1,07 εκατομμύρια γυναίκες), με βάση στοιχεία για το 2016.

Το ποσοστό των καθημερινών χρηστών καπνού εκτιμάται σε 34%, δηλαδή ένας στους τρεις Έλληνες καπνίζει κάθε μέρα. 

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, εκτιμάται ότι το 2025 το ποσοστό των καπνιστών (και των δύο φύλων) στην Ελλάδα θα έχει υποχωρήσει στο 37% από 52% το 2000. Μέσα στην ίδια 25ετία, το ποσοστό των ανδρών καπνιστών αναμένεται να μειωθεί από 60% σε 47% και των γυναικών από 43% σε 28%. Η μείωση θα είναι αισθητή, αλλά τα ποσοστά καπνιστών θα παραμείνουν υψηλά.

Κι αν θέλεις να δούμε τα νούμερα των καπνιστών παγκοσμίως και αυτά είναι σοκαριστικά. Σε 1,1 δισεκατομμύρια υπολογίζονται οι ενήλικοι καπνιστές παγκοσμίως σήμερα, όσοι και το 2000.

 Και όλα αυτά, όταν το τσιγάρο σκοτώνει περισσότερους από 7 εκατομμύρια ανθρώπους κάθε χρόνο!

Μια νέα μελέτη του ΠΟΥ αναδεικνύει το κάπνισμα (ενεργητικό και παθητικό) ως βασική αιτία των καρδιοπαθειών και των καρδιαγγειακών θανάτων από έμφραγμα, εγκεφαλικό κ.α.

«Οι περισσότεροι άνθρωποι ξέρουν ότι ο καπνός προκαλεί καρκίνο και πνευμονοπάθεια, αλλά πολλοί δεν γνωρίζουν ότι επίσης προκαλεί καρδιοπάθεια και εγκεφαλικό, τις κυριότερες αιτίες θανάτου στον κόσμο», δήλωσε ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ δρ Τέντρος Αντχανόμ-Γκεμπρεγιέσους.

Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος

Γρήγορα tips για να κόψεις το κάπνισμα

  1. Πρέπει να το κόψεις μαχαίρι: Ναι είναι αλήθεια δεν υπάρχει σαν σενάριο το αραιώνω το κάπνισμα. Ο μόνος τρόπος να το κόψεις είναι μια κι έξω.
  2. Πέτα τα όλα τα πράγματα σου: Όχι δεν θα κάνεις μετακόμιση! Αυτά που θα πετάξεις είναι τα περιττά πράγματα τα οποία έχεις σπίτι σου και σε βάζουν σε πειρασμό, όπως είναι τα τασάκια, αλλά και οι αναπτήρες.
  3. Πείσε τον εαυτό σου: Για να μπορέσεις να αποχαιρετήσεις το τσιγάρο πρέπει πρώτα να πείσεις τον εαυτό σου πως πρόκειται για μια σωστή απόφαση.
  4. Θες να καπνίσεις σαν τρελός; Υπάρχει λύση. Βρες κάτι άλλο να ασχοληθείς. Μπορείς να φας για παράδειγμα μια τσίχλα.
  5. Δήλωσε το σε όλους: Ενημέρωσε τους πάντες για την απόφαση που πήρες. Έτσι οι φίλοι σου θα σε βοηθήσουν και δεν θα σε προκαλούν.

Μην ξεχνάς: Όλα είναι στο μυαλό και η υγεία είναι στα χέρια σου!

Διαβάστε επίσης:

Το video που θα σε κάνει να κόψεις το κάπνισμα “μαχαίρι”

Photos: snowing / Freepik, unsplash/Maaike Nienhuis