«Δώσε αίμα. Δώσε τώρα. Δίνε συχνά», αυτό είναι το μήνυμα από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) και σήμερα Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντή Αιμοδότη είναι η μέρα να προσφέρουμε. Όχι, μόνο σήμερα αλλά κάθε στιγμή που μπορούμε.

Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντή Αιμοδότη και είναι σημαντικό να τη γιορτάζουμε για όλους αυτούς που προσφέρουν το αίμα τους σε ανθρώπους που το έχουν ανάγκη, για τους ανθρώπους που έχουν μάθει να δίνουν ζωή μέσα από μερικές σταγόνες αίμα. Σήμερα τιμούμε τον Αιμοδότη.

«Τι μπορείς να κάνεις; Δώσε αίμα. Δώσε τώρα. Δίνε συχνά», αυτό είναι το μήνυμα απ’ τον ΠΟΥ , στοχεύοντας στην ανάπτυξη δράσεων προς την κατεύθυνση της αύξησης της συχνότητας της εθελοντικής αιμοδοσίας. Αλτρουισμός, γνώση για την αιμοδοσία, ικανοποίηση, αυτό είναι το τρίπτυχο κινήτρων σύμφωνα με τους ειδικούς για την προσέλκυση αιμοδοτών.

Έρευνες έχουν δείξει ότι ενώ το 75% του πληθυσμού μπορεί κάποια στιγμή της ζωής του να χρειαστεί μετάγγιση αίματος μόνο ένα μικρό ποσοστό περίπου 1,5% είναι αιμοδότες και όμως «με μία μόνο αιμοδοσία μπορείς να σώσεις τρεις ζωές», αναφέρει το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας. Κάθε χρόνο σε όλες τις υπηρεσίες αιμοδοσίας της χώρας συλλέγονται περίπου 600.000 μονάδες αίματος.

Το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας στο πλαίσιο της ανάληψης της παγκόσμιας εμβέλειας διοργάνωσης, του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Εθελοντή Αιμοδότη διοργάνωσε ανοιχτή καμπάνια με ποικίλες δράσεις σε όλη την Ελλάδα, η οποία ξεκίνησε την 1η Μάρτη και κορυφώνετε σήμερα με την κεντρική εκδήλωση τιμής στον ανώνυμο εθελοντή αιμοδότη στο Ζάππειο Μέγαρο, με την συμμετοχή αντιπροσωπειών του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και εκπροσώπων από τα κέντρα αίματος της Ευρώπης, της Ασίας και της Αφρικής και την τελετή παράδοσης της Σημαίας της Παγκόσμιας Ημέρας Εθελοντή Αιμοδότη στους εκπροσώπους της Ρουάντα, που αναλαμβάνει τη διοργάνωση του 2019.

Ποιος μπορεί να δώσει αίμα;

Μπορεί κάποιος να προσφέρει αίμα εάν είναι μεταξύ 18 και 65 ετών, ζυγίζει πάνω από 50kg, είναι υγιής και έχει ασφαλή τρόπο ζωής. Ο μέσος ενήλικας διαθέτει μεταξύ τεσσάρων και πέντε λίτρων αίματος (σχεδόν δέκα μονάδες). Μία μονάδα αίματος (μία απλή αιμοδοσία) είναι περίπου 450 ml, ποσότητα η οποία δεν γίνεται αισθητή αφού αναπληρώνεται γρήγορα από τον οργανισμό του υγιούς αιμοδότη.

Πόσο συχνά μπορώ να δίνω αίμα;

Το μεσοδιάστημα μεταξύ δύο αιμοδοσιών πρέπει να είναι τρεiς μήνες, που σημαίνει ότι μπορείς να δίνεις αίμα τέσσερις φορές τον χρόνο. Οι γυναίκες μπορούν να δίνουν αίμα τρεiς φορές τον χρόνο.

Που μπορώ να προσφέρω αίμα;

Αίμα μπορείς να προσφέρεις σε οποιοδήποτε νοσοκομείο του Ε.Σ.Υ διαθέτει αιμοδοσία.

Τι χρειάζεται να κάνεις πριν την αιμοδοσία:

  • Να έχεις κοιμηθεί πάνω από 6 ώρες ύπνο.
  • Να έχεις φάει πρωινό ή ελαφρύ γεύμα τουλάχιστον 1 ώρα πριν.
  • Να μην έχεις πιει πολύ ή πάρει ναρκωτικά το προηγούμενο βράδυ (με ένα ποτό δεν υπάρχει θέμα).
  • Να έχουν περάσει τουλάχιστον 3 μήνες από την προηγούμενη αιμοδοσία αν είσαι άντρας και 4 μήνες αν είσαι γυναίκα.
  • Να έχουν περάσει τουλάχιστον 6 μήνες από τότε που έκανες piercing ή tattoo.
  • Να μην είσαι κρυωμένος.
  • Να έχεις μαζί σου αστυνομική ταυτότητα.
  • Οι κοπέλες να μην είναι σε έμμηνο ρύση ή να έχουν ολοκληρώσει την περίοδό τους τουλάχιστον 3 μέρες πριν.

Διαβάστε επίσης:

Ο “μαγικός” αριθμός 42 και το απίστευτο video για τη δωρεά αίματος

Photo: Getty Images