Οστικό οίδημα: Τι είναι, πώς γίνεται η διάγνωση και πώς αντιμετωπίζεται

LIKE US ON FACEBOOK

Είναι δεδομένο ότι πολλές φορές οι αθλητές έχουμε ακούσει κάποιον συναθλητή μας να υποφέρει από οστικό οίδημα. Ακόμη χειρότερα έχει συμβεί σε κάποιον από εμάς η συγκεκριμένη κάκωση.

Η ερώτηση όλων είναι αν αυτός ο τραυματισμός είναι τόσο σοβαρός όσο ακούμε και είναι δυνατόν να μας κρατήσει μακριά από τον αθλητισμό για καιρό.

Τι είναι οστικό οίδημα

Το οστικό οίδημα είναι ένα σημείο του οστού που έχει τραυματιστεί. Ουσιαστικά η βλάβη αφορά τη σπογγώδη ουσία και συγκεκριμένα τη ρήξη μερικών μόνο οστικών δοκίδων από τις πολλές που συνθέτουν το κόκαλο. Αν ο τραυματισμός είναι σοβαρότερος και η ρήξη αφορά το σύνολο των δοκίδων τότε έχουμε κάταγμα. Θα μπορούσαμε λοιπόν να χαρακτηρίσουμε το οστικό οίδημα ως προστάδιο ενός κατάγματος το οποίο μπορεί να μείνει εκεί και να μην εξελιχθεί σε κάταγμα με την κατάλληλη φροντίδα.

Πώς προκαλείται η ισχιαλγία;

Διάγνωση

Τα πρώτα συμπτώματα είναι πόνος στην τραυματισμένη περιοχή ο οποίος συνήθως δεν υποχωρεί ούτε όταν το σημείο ζεσταθεί. Σπάνια αλλά πιθανό να εντοπιστεί υγρό σε γειτονικές αρθρώσεις από το σημείο του τραυματισμού. Η καλύτερη εξέταση που μπορούμε να κάνουμε σε αυτή την περίπτωση είναι η μαγνητική τομογραφία.

Αίτια

Ένα από τα αίτια του συγκεκριμένου τραυματισμού είναι άμεση πλήξη από εξωτερικό παράγοντα. Το συχνότερο αίτιο όμως στον αθλητισμό δεν είναι άλλο από την καταπόνηση που προκαλείται στο σώμα εξ’ αιτίας των έντονων προπονήσεων.

Διάβασε τη συνέχεια στο run247.gr

Δες ακόμα:

Από τι προκαλείται ο πόνος στο ισχίο και τι μπορείς να κάνεις;

Photo: Getty Images

Copyright © iPop 2012 - 2017 | All rights reserved