Για πολλά χρόνια θεωρούσαμε πως η καλή χοληστερόλη κάνει καλό στην καρδιά μας και μας προστατεύει από τις καρδιακές παθήσεις. Τι ισχύει, όμως, στην πραγματικότητα;

Νέες έρευνες αποκαλύπτουν πως αν καταναλώνεις μεγάλη ποσότητα απ’ την καλή χοληστερόλη μπορεί τελικά να αποδειχθεί επιζήμια για τον οργανισμό σου. Τόσο η καλή όσο και η κακή χοληστερόλη μπορεί να είναι επικίνδυνες για την υγεία σου.

Χοληστερόλη: Καλή, κακή και η χειρότερη

Η χοληστερόλη είναι μια λιποπρωτεΐνη, ένας συνδυασμός λίπους και πρωτεΐνης. Σε αντίθεση με το σωματικό λίπος, δεν κάθεται απλώς σε ένα σημείο και σε εμποδίζουν με το στενό σου φόρεμα. Τριγυρνά.

Μαζί με τα τριγλυκερίδια χρησιμεύει στις κυτταρικές μεμβράνες. Επιπλέον, έχει καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη νευρικών συνδέσμων του εγκεφάλου και βοηθάει τον οργανισμό στο σχηματισμό και την προστασία των νευρώνων και στη δημιουργία των ιστών των κυττάρων.

Δεσμεύεται με πρωτεΐνες στις λιποπρωτεΐνες και βρίσκεται σε μεγαλύτερη συγκέντρωση σε ιστούς που είτε την παράγουν είτε έχουν πυκνές μεμβράνες, για παράδειγμα στο συκώτι, τη σπονδυλική στήλη και τον εγκέφαλο, όπως επίσης και στα αθηρώματα.

Η χοληστερόλη μεταφέρεται εκεί όπου χρειάζεται με το αίμα.

Και όπως όλοι γνωρίζουν υπάρχει η καλή και η κακή.

Τι αποκάλυψε η έρευνα;

Ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Emory στη Γεωργία εξέτασαν σχεδόν 6.000 άτομα για να ανακαλύψουν πως η επίδραση από τα επίπεδα της χοληστερόλης αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής και θανάτου. Οι συμμετέχοντες στη μελέτη είχαν μέση ηλικία 63 ετών και οι περισσότεροι είχαν ήδη κάποια καρδιακή πάθηση. Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν πως ακόμα τα άτομα με καλή χοληστερόλη (41-60mg/dl) είχαν χαμηλότερο κίνδυνο στην υγεία τους.

Τα χαμηλότερα επίπεδα καλής χοληστερόλης (χαμηλότερο από 41 mf/dl) συνδέθηκαν με προβλήματα στην υγεία. Παράλληλα, η έρευνα ανακάλυψε πως ο κίνδυνος ήταν πραγματικά υψηλός όταν τα επίπεδα της καλής χοληστερόλης ήταν ανεβασμένα (μεγαλύτερη από 60mg/dl).

Αυτοί οι άνθρωποι είχαν σχεδόν 50% αυξημένες πιθανότητες να πάθουν καρδιακή προσβολή ή κάποιο άλλο πρόβλημα με την καρδιά, συγκριτικά με τους υπόλοιπους. Παράλληλα, η μελέτη έδειξε πως η σχέση των υψηλών επιπέδων καλής χοληστερόλης και καρδιαγγειακών παθήσεων, παρατηρείται συνήθως στις γυναίκες.

Ωστόσο, πρέπει να γίνουν κι άλλες έρευνες ώστε να εξακριβωθεί αυτή η σχέση, καλής χοληστερόλης και προβλήματα με την καρδιά.

Διαβάστε επίσης:

Τα τρόφιμα πέρα απ’ το σπανάκι που είναι οι καλύτερες πηγές σιδήρου!

Photo: Getty Images