Έχεις σκεφτεί ποτέ τι συμβαίνει στο σώμα σου όταν κάνει κρύο; Εκτός του ότι “παγώνεις” κυριολεκτικά και νιώθεις ότι δεν μπορείς να κουνηθείς, όλα αυτά που συμβαίνουν στο σώμα είναι πραγματικά απίστευτα!

Όταν κάνει κρύο επηρεάζεται ο εγκέφαλός μας, η καρδιά μέχρι και τα μαλλιά μας! Το πρωί δεν μπορείς να σηκωθείς απ’ το κρεβάτι, τρέμεις σαν το ψάρι και με δυσκολία μπορείς να πληκτρολογήσεις ένα μήνυμα.

Κι όμως, όλα αυτά συμβαίνουν στο σώμα μας όταν κάνει κρύο

Εγκέφαλος

Ο υποθάλαμος στον εγκέφαλο ανταποκρίνεται στα σήματα απ’ τις απολήξεις των νεύρων και απελευθερώνει ορμόνες σε μια προσπάθεια να ρυθμίσει τη θερμοκρασία του σώματος και να διατηρήσει τα ζωτικά όργανα ζεστά. Με τον τρόπο αυτό, προκαλεί σφίξιμο των αιμοφόρων αγγείων. Όταν το σώμα εκτίθεται σε υπερβολικά μεγάλο ψύχος για παρατεταμένο χρονικό διάστημα, η λειτουργία του υποθαλάμου μπορεί να επηρεάσει τη διαδικασία σκέψης. Και αυτό σημαίνει ότι μπορεί να μην είσαι σε θέση να σκεφτείς καθαρά.

Καρδιά

Το σώμα θα πρέπει να καταναλώνει περισσότερο οξυγόνο και να αντλεί περισσότερο αίμα γύρω απ’ τα ζωτικά όργανα για να παραμείνει ζεστή, κι έτσι ανεβάζει παλμούς για να ικανοποιήσει αυτήν την ζήτηση.

Δάχτυλα

Δάχτυλα χεριών και ποδιών εκτός του ότι είναι μονίμως παγωμένα, τι άλλο συμβαίνει; Η απώλεια της ροής του αίματος μπορεί να επηρεάσει ιδιαίτερα τα εκτεθειμένα δάχτυλα των χεριών αλλά και των ποδιών οδηγώντας σε αποχρωματισμό (γίνονται μπλε), σε μούδιασμα και τελικά πόνο και φουσκάλες. Σε προχωρημένες περιπτώσεις βέβαια, όταν εκτίθενται σε θερμοκρασίες κατάψυξης για μεγάλες χρονικές περιόδους μπορεί να νεκρώσουν!

όταν κάνει κρύο

Μαλλιά

Οι ορμόνες που απελευθερώνονται απ’ τον υποθάλαμο του εγκεφάλου “λένε” στο δέρμα μας να λειτουργεί ως μονωτήρας για να διατηρήσει τη θερμότητα του σώματος Αυτό αναγκάζει τις τρίχες να προσκολληθούν στο σώμα (ή αλλιώς να “ηλεκτριστούν”).

Μύτη

Το δέρμα στο εσωτερικό της μύτης μπορεί να στεγνώσει και να σπάσει όταν κάνει πολύ κρύο!

όταν κάνει κρύο

Πνεύμονες

Συνήθως η μύτη, το στόμα και ο λαιμός θερμαίνουν και υγραίνουν τον αέρα πριν φτάσει στους πνεύμονες. Αλλά αν είναι εξαιρετικά πολύ κρύος τότε ο μυϊκός ιστός στο αναπνευστικό σύστημα μπορεί να σπάσει, προκαλώντας δυσκολία στην αναπνοή και βήχα.Δεν αποτελεί έκπληξη, λοιπόν, το γεγονός ότι η αναπνοή στον ξηρό, ψυχρό αέρα μπορεί να επιδεινώσει την κατάσταση όσων έχουν άσθμα.

Χείλη

Το δέρμα στα χείλη μπορεί να γίνει πολύ ξηρό, λεπτό και να σκάσει.

Μύες

Οι συσπάσεις στους μυς πραγματοποιούνται σε μια προσπάθεια να παράγουν ενέργεια και να κυκλοφορήσει το αίμα. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ρίγος.

όταν κάνει κρύο

Αίμα

Τα αιμοφόρα αγγεία γίνονται πιο στενά ώστε να ταξιδεύουν πιο γρήγορα για να οξυγονώσουν το σώμα. Οι ορμόνες που απελευθερώνονται απ΄τον υποθάλαμο σε αυτά τα αιμοφόρα αγγεία για να δώσουν προτεραιότητα στα ζωτικά όργανα.

Photo: iStock, Getty, unsplash/Daniel Spase, unsplash/adrian