Η περίοδος ή η έμμηνος ρύση είναι μία από τις πιο δύσκολες καταστάσεις στη ζωή της γυναίκας, που καλείται να αντιμετωπίσει σχεδόν κάθε μήνα.

Είτε πριν την περίοδο είτε κατά τη διάρκειά της, παρατηρούνται αλλαγές στις περισσότερες γυναίκες, κυρίως στην ψυχολογία τους, στη βουλιμία τους, ακόμα και στη συμπεριφορά τους. Η πλειοψηφία, όμως, αυτών δεν είναι σωστά ενημερωμένες κι έτσι πέφτουν σε παγίδες που θα μπορούσαν να είχαν αποφύγει. Σίγουρα τα λάθη που κάνεις στην περίοδο δεν είναι λίγα, είτε εξαιτίας της κακής πληροφόρησης, είτε επειδή δεν έχεις ασχοληθεί αρκετά με το θέμα.

Διατροφή

λάθη που κάνεις στην περίοδο

Η διατροφή είναι το νούμερο ένα λάθος που κάνουν όλες οι γυναίκες. Λίγες μέρες πριν έρθει η περίοδος τρως κι εσύ σίγουρα γλυκά, πατατάκια, μπισκότα κι ό,τι άλλο ανθυγιεινό υπάρχει. Κι όμως, είναι λάθος. Η ανθυγιεινή διατροφή και ιδίως η σοκολάτα όχι απλά δεν σε ικανοποιούν, αλλά χαλάνε περισσότερο τη διάθεσή σου. Όταν περιμένεις περίοδο, αλλά και κατά τη διάρκειά της το σωστό είναι να καταναλώνεις περισσότερα φρούτα και λαχανικά, που θα σε γεμίσουν ενέργεια και θα σου ανεβάσουν την ψυχολογία. Ίσως αυτό που σου λέω να μην είναι εύκολο, αλλά αν το κάνεις θα δεις σίγουρα διαφορά, όχι μόνο στη διάθεσή σου, αλλά και στη ζυγαριά σου.

Γυναικολόγος

Στη γυναικολόγο δεν πάμε μόνο για το τεστ Παπ ή για να δούμε αν μείναμε έγκυος. Είναι πολύ σημαντικό να επισκέπτεσαι τη γυναικολόγο σου, ακόμα κι όταν παρατηρείς κάποιες ανωμαλίες στον κύκλο σου ή κάτι το ασυνήθιστο. Επικοινώνησε μαζί της και λύσε κάθε απορία σου, γιατί είναι σημαντικό για την υγεία σου.

Γυμναστική

λάθη που κάνεις στην περίοδο

Μέσα στα λάθη που κάνεις στην περίοδο είναι και το θέμα της σωματικής άσκησης. Φυσικά και δε θα σου πω να πας στο γυμναστήριο τις πρώτες μέρες της περιόδου και ειδικά αν έχεις πόνους. Τις ημέρες, όμως, πριν σου έρθει θα μπορούσες να ασκηθείς κανονικά. Άλλωστε, η γυμναστική όχι μόνο σου φτιάχνει τη διάθεση, αλλά και μειώνει σημαντικά τους πόνους της περιόδου. Μήπως αυτή είναι η λύση που έψαχνες τόσο καιρό;

Γόνιμες μέρες

Λίγες είναι οι γυναίκες που ξέρουν καλά τον κύκλο της περιόδου τους. Και μην σου φαίνεται περίεργο. Οι γόνιμες μέρες είναι πριν και κατά τη διάρκεια της ωορρηξίας, δηλαδή στη μέση περίπου του κύκλου σου. Αυτό δε σημαίνει, όμως, ότι τις υπόλοιπες μέρες του κύκλου σου δε μπορείς να μείνεις έγκυος. Πιθανότητα να μείνεις έγκυος υπάρχει ακόμα και κατά την περίοδο, αλλά μειωμένη και εξαρτάται κι από την ημέρα της περιόδου.

Άγχος

λάθη που κάνεις στην περίοδο

Ένας ασταθής κύκλος μπορεί να οφείλεται σε πολλούς παράγοντες, όπως το στρες, η απότομη αλλαγή βάρους, κάποια πρόσφατη ασθένεια, διαταραχή των ορμονών ή και χρήση διαφόρων φαρμάκων. Σίγουρα έχεις ακούσει ότι όταν αγχώνεσαι δεν έρχεται η περίοδος. Αυτό δεν είναι τόσο απλό. Το άγχος επηρεάζει τον κύκλο της περιόδου σου και απορυθμίζει τις ορμόνες σου. Γι’ αυτό και τον μήνα που είσαι περισσότερο αγχωμένη, θα αδιαθετήσεις πιο αργά.

Λίμπιντος

Η προγεστερόνη, η ορμόνη που θεωρείται πως μειώνει τη λίμπιντο, κατά τη διάρκεια της περιόδου είναι σε αρκετά χαμηλά επίπεδα Έτσι αυξάνεται η όρεξή σου, τόσο για σεξουαλικά παιχνίδια, όσο και για γλυκά. Δεν είναι παράλογο, λοιπόν, αν κατά την περίοδο έχεις αυξημένη ερωτική διέγερση.

Αφού διαπίστωσες και μόνη σου ότι έχεις πέσει κι εσύ σε αρκετές παγίδες, φρόντισε να μειώσεις τα λάθη που κάνεις στην περίοδο. Μην ξεχνάς ότι η ψυχική υγεία είναι πολύ σημαντική, γι’ αυτό προσπάθησε να μην χαλάς τη διάθεσή σου με το παραμικρό και να διατηρήσεις την ηρεμία σου.

Αν ψάχνεις τρόπους για να βελτιώσεις τη διάθεσή σου εκείνες τις ημέρες διάβασε κι αυτό:

Πώς να αντιμετωπίσεις την κατάθλιψη της περιόδου!