Συχνά το να πίνεις τσάι, να τρώς πολύ αλάτι, τσιπς ή να καταναλώνεις πολύ ξίδι μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρή διάβρωση των δοντιών, επισημάνουν οι ειδικοί. Μεταξύ των γευμάτων, είναι πολύ σύνηθες να πίνεις ένα τσάι ή να απολαύσεις ένα γλυκό ή αλμυρό σνακ. Πρόσεξε, λοιπόν, τι δεν πρέπει να καταναλώνεις συχνά!

Ερευνητές στο King’s College London ανακάλυψαν τι δεν πρέπει να καταναλώνεις συχνά αν θέλεις να είσαι υγιής. Η έρευνα κατέληξε στο ότι η κατανάλωση όξινων τροφίμων και ποτών, ειδικά μεταξύ των γευμάτων, θα μπορούσε να είναι εξαιρετικά επιζήμιο για την κατάσταση των δοντιών σου.

Τι δείχνει η μελέτη…

Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο British Dental Journal χρησιμοποίησε έρευνα που διεξήγαγε στο παρελθόν το νοσοκομείο του Guy, η έρευνα αυτή αξιολόγησε τη διατροφή 300 ατόμων με ενδείξεις οξείας διάβρωσης των δοντιών σε σύγκριση με 300 άτομα με υγιή δόντια.

Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η κατανάλωση όξινων ποτών δύο φορές την ημέρα, όπως τα αναψυκτικά, το νερό με μια φέτα λεμονιού ή τσάι από ζεστό φρούτο, θα μπορούσαν να σου διαβρώσουν τα δόντια έως 11 φορές περισσότερες συγκριτικά με κάποιον που δεν τα καταναλώνει.

Τα ποτά με πρόσθετα φρούτα ή αρώματα φρούτων δεν είναι οι μόνοι παράγοντες για να σου διαβρώσουν τα δόντια.

Άλλα προϊόντα που περιλαμβάνουν αυτά τα όξυνα στοιχεία είναι οι πίκλες ή τα τσιπς που περιλαμβανουν ξύδι η πολύ αλάτι. Η γευσιγνωσία του κρασιού σημειώθηκε επίσης ως δυνητικά επιβλαβής για την κατάσταση των δοντιών σου, καθώς δεν συνίσταται το να κρατάς και να δοκιμάζεις κρασί για τόση ώρα στο στόμα σου. Δεν είναι επομένως μόνο αυτό που τρως ή πίνεις, αλλά το πόσο συχνά το επαναλαμβάνεις σε σημείο που θα μπορούσε να διαβρώσει σταδιακά τα δόντια σου.

Οι ερευνητές έχουν θεωρήσει ότι η συχνή χρήση σνακ μεταξύ των παιδιών και των ενηλίκων θα μπορούσε επίσης να φταίει.

Ο Dr Saoirse O’Toole, κλινικός λέκτορας στην προσθετική σχολίασε:

Είναι γνωστό ότι μια όξινη διατροφή συνδέεται με την διαβρωτική φθορά των δοντιών, όμως η μελέτη μας έχει δείξει την επίδραση του τρόπου με τον οποίο καταναλώνονται όξινα τρόφιμα και ποτά. Η μείωση της πρόσληψης οξέων μπορεί να είναι το κλειδί για την καθυστέρηση της εξέλιξης της διάβρωσης των δοντιών

Η διάβρωση των δοντιών επηρεάζει έως και το 30% των ενηλίκων στην Ευρώπη και μπορεί να κάνει τα δόντια σου να είναι πιο επιρρεπή στην ευαισθησία.