Στην Ελλάδα η πρώτη αιτία θανάτου στους άντρες είναι ο καρκίνος του δέρματος. Στις γυναίκες η πιο συχνή αιτία θανάτου είναι ο καρκίνος του μαστού, ο οποίος παρουσιάζει αυξητική τάση από το 2003. Παρά την επικράτησή του, λίγοι άνθρωποι έχουν σαφή κατανόηση του τι είναι, του πως μπορεί να προσβληθείς και του πως το αντιμετωπίζεις.

Ο Οκτώβρης είναι ο Μήνας Ευαισθητοποίησης για τον καρκίνο του μαστού. Γι’ αυτό το λόγο αποφασίσαμε να κάνουμε μια έρευνα για να καταρρίψουμε τους μύθους που υπάρχουν για τον καρκίνο του μαστού. Οι μύθοι για τον καρκίνο του μαστού έχουν ως αποτέλεσμα να υπάρχει σύγχιση για την κυτταρική νόσο.

Οι έλεγχοι για τον καρκίνο του μαστού μπορούν να βοηθήσουν στην ανίχνευση του καρκίνου στα αρχικά του στάδια, γεγονός που αυξάνει τις πιθανότητες επιτυχούς θεραπείας του. Ξεκινώντας από την ηλικία των 40 ετών, οι γυναίκες μπορούν να υποβληθούν σε εξετάσεις για καρκίνο του μαστού σε ετήσια βάση μέσω των μαστογραφιών (ακτινογραφία του μαστού). Αλλά ανεξάρτητα από την ηλικία σου θα πρέπει πάντα να κάνεις αυτοεξέταση του μαστού σου, ώστε να είσαι εξοικειωμένη με το στήθος σου. Εάν παρατηρήσεις τυχός παρατυπίες, επισκέψου τον γιατρό σου. Ο γυναικολόγος σου θα σου κάνει επίσης μια εξέταση μαστού κατά τη διάρκεια της ετήσιας επίσκεψής σου.

μύθοι για τον καρκίνο του μαστού

Καμία στην οικογένειά μου δεν έχει καρκίνο του μαστού. Δεν κινδυνεύω

Περίπου το 85% των γυναικών που προσβάλλονται από καρκίνο του μαστού δεν έχουν οικογενειακό ιστορικό της νόσου. Οι δύο μεγαλύτεροι παράγοντες είναι ότι είσαι γυναίκα και ότι μεγαλώνεις, και δεν μπορείς να τα αλλάξεις αυτά. Το οικογενειακό ιστορικό δεν είναι στην πραγματικότητα τόσο ψηλά στον κατάλογο των παραγόντων κινδύνου, διότι η πλειοψηφία των ασθενών με καρκίνο του μαστού δεν έχουν οικογενειακό ιστορικό.

Επιπλέον, μερικές στατιστικές δείχνουν ότι ένας στους δύο άντρες και μία στις τρεις γυναίκες μπορεί να αναπτύξουν καρκίνο στη διάρκεια της ζωής τους. Συνεπώς, έχει να κάνει με φυσικούς γενετικούς παράγοντες αλλά και περιβαλλοντικούς παράγοντες. Επιπλέον, η διατροφή και το αν πίνεις και καπνίζεις παίζει πολύ μεγάλο ρόλο. Πολλοί άνθρωποι λένε «Δεν περίμενα να πάθω καρκίνο, επειδή κανείς στην οικογένειά μου δεν είχε», αλλά στην πραγματικότητα είναι πολύ συχνό. Οι περισσότεροι καρκίνοι του μαστού δεν είναι γενετικοί.

Το οικογενειακό ιστορικό του πατέρα μου δεν έχει σημασία

Το πιο αναγνωρισμένο γονίδιο του καρκίνου του μαστού / στις ωοθήκες, το BRCA,  είναι μια γενετική μετάλλαξη που δεν συνδέεται με το φύλο. Ως εκ τούτου, μπορεί να κληρονομηθεί και από την πλευτά του πατέρα ή της μητέρας.

Εάν έχω υψηλό κίνδυνο για καρκίνο του μαστού από την οικογένειά μου, δεν υπάρχει τίποτα που να μπορεί να γίνει

Αν νομίζεις ότι έχεις υψηλό κίνδυνο για να προσβληθείς επισκέψου έναν ειδικό. Πάρε μια επίσημη εξιολόγηση κινδύνου και έναν υπολογισμό του κινδύνου για καρκίνο κατά τη διάρκεια της ζωής σου, επειδή υπάρχουν πράγματα που μπορείς να κάνεις. Δεν χρειάζεται να βρίσκεσαι στο σκοτάδι.

Το αποσμητικό προκαλεί καρκίνο του μαστού

Το αποσμητικό δεν προκαλεί καρκίνο του μαστού. Μερικές γυναίκες το πιστεύουν αυτό διότι όταν πηγαίνεις για να κάνεις μαστογραφία, ζητείται να μην φοράς αποσμητικό. Οι περισσότερες δεν συνειδητοποιούν ότι το αποσμητικό περιέχει αλουμίνιο. Το αλουμίνιο είναι μέταλλο και μπορεί να μοιάζει με μικρά, λευκά στίγματα στην μαστογραφία. Και αυτό θα μπορούσε να μοιάζει με ασβέστιο, το οποίο όταν συσσωρεύεται, μπορεί να είναι καρκίνος. Έτσι, δεν υπάρχει σχέση μεταξύ αποσμητικού και καρκίνου.

Δεν μπορώ να προβληθώ από κακρίνο του μαστού αν είμαι κάτω των 40

Τυπικά ο καρκίνος του μαστού παρατηρείται στις γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση, αλλά υπάρχει και στις νεότερες γυναίκες. Ωστόσο δεν είναι τόσο συχνό.

Οι άντρες δεν μπορούν να πάθουν καρκίνο του μαστού

Οι άνδρες μπορούν να προσβληθούν από τον καρκίνο του μαστού. Είναι σπάνιο. Συνήθως είναι άντρες ηλικίας μεταξύ 60 και 70 ετών.

Παράγοντες κινδύνου:

 • Στενή συγγενής με καρκίνο του μαστού
 • Έλαβαν οιστρογόνα
 • Ιστορικό γυναικομαστίας
 • Ασθένεια στους όρχεις
 • Ιστορικό έκθεσεις σε ακτινοβολία στο στήθος
 • Παχυσαρκία

Πόνος στο στήθος ισούται με καρκίνο

Οι περισσότεροι καρκίνου του μαστού είναι στην πραγματικότητα εντελώς ανώδυνοι.

μύθοι για τον καρκίνο του μαστού

Ο καρκίνος του μαστού απαιτεί πάντοτε μαστεκτομή

Η χειρουργική απόφαση να εκτελεστεί μια πλήρης αφαίρεση μαστού(μαστεκτομή) σε σχέση με μια διαδικασία που ονομάζεται ογκεκτομή (απλά η αφαίεση του όγκου) βασίζεται συχνότερα στο μέγεθος του όγκου σε σχέση με το μέγεθος του μαστού.

Άλλοι μύθοι που υπάρχουν για τον καρκίνο του μαστού:

 1. Η καφεΐνη προκαλεί καρκίνο του μαστού
 2. Το να τρως ζάχαρη ή προκαλεί καρκίνο του μαστού ή επιδεινώνει τον καρκίνο
 3. Οι βαφές για τα μαλλιά αυξάνουν τις πιθανότητες καρκίνου
 4. Τα κινητά προκαλούν καρκίνο
 5. Το άγχος προκαλεί καρκίνο
 6. Το αλκοόλ δεν αποτελεί παράγοντα κινδύνου
 7. Τα συμπτώματα του καρκίνου του μαστού είναι πάντα προφανή
 8. Η μαστογραφία είναι αρκετή για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού
 9. Η μαστογραφία μπορεί να σε βάλει σε υψηλότερο κίνδυνο για ανάπτυξη καρκίνου
 10. Τα φυτικά προϊόντα μπορούν να θεραπεύσουν τον καρκίνο
 11. Μια διπλή μαστεκτονή είναι πάντα η ασφαλέστερη επιλογή
 12. Δεν θα υπάρχουν παρενέργειες στην ερωτική ζωή μετά από τις θεραπείες

Ρώτα τον γυναικολόγο σου. Όλοι αυτοί οι μύθοι έχουν απορριφθεί απο έρευνες που έχουν γίνει. Είναι ο καιρός να τους καταρρίψουμε. Η ενημέρωση και η πρόληψη σώζουν ζωές. Και αν παρατηρήσεις κάποια αλλαγή στο στήθος σου, μην το αμελήσεις και μην το αφήσεις στην τύχη του.

Διαβάστε επίσης:

Όλα όσα ο γυναικολόγος σου θέλει να σταματήσεις να κάνεις

Credits: Freepik