Πριν από αρκετά χρόνια, γνωρίζαμε ελάχιστα πράγματα για τις ορμόνες. Θεωρούσαμε απλά πως επηρεάζουν τη διάθεσή μας και δεν ασχολούμασταν παραπάνω. Ποιες είναι οι τρεις ορμόνες στο ανθρώπινο σώμα που πρέπει να γνωρίζεις;

Αλλά ποιες είναι οι ορμόνες στο ανθρώπινο σώμα; Και είναι μερικές πιο σημαντικές από άλλες; Το ανθρώπινο σώμα φιλοξενεί περισσότερους από 50 τύπους ορμονών… αλλά εδώ θα αναφέρουμε τις τρεις που πρέπει όλοι να γνωρίζουν.

Γιατί τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά.

Ποιες είναι οι τρεις ορμόνες στο ανθρώπινο σώμα που πρέπει να γνωρίζεις;

Κορτιζόλη -Η ορμόνη του άγχους

Η πιο σημαντική ορμόνη είναι η κορτιζόλη.

Αν διαρκώς είσαι αγχωμένος -και ορισμένες φορές δεν το συνειδητοποιείς- τότε θα επηρεάσει τον υποθάλαμο, την υπόφυση και τη σύνδεση που έχουν με τις ωοθήκες.

Και τότε μπορεί να αντιληφθείς ότι καταλήγεις σε μια κατάσταση όπου δεν είσαι πλέον σε ωορρηξία ή η ωορρηξία καθυστερεί. Ή μπορεί να παρατηρήσεις ότι η περίοδος είναι όλο και πιο βαριά όταν αγχώνεσαι, κυριαρχούν τα οιστρογόνα ή η προγεστερόνη πέφτει.

ορμόνες στο ανθρώπινο σώμα

unsplash/Finn Hackshaw

Έτσι όλα αυτά τα συμπτώματα επανέρχονται σε αυτή την ρυθμισμένη αντίδραση άγχους και την υπερπαραγωγή κορτιζόλης.

Για να βεβαιωθείς ότι αυτή η ορμόνη είναι υπό έλεγχο, μπορεί να εξετάσεις διάφορους παράγοντες στον τρόπο ζωής σου. Η γυμναστική, ο ύπνος και η διατροφή είναι τα κατάλληλα.

Οι ορμόνες επηρεάζουν την ομορφιά σου! Μάθε τα πάντα!

Οιστρογόνα – Η κυρίαρχη ορμόνη για τις γυναίκες

Το οιστρογόνο παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην έναρξη της εφηβείας για τα κορίτσια, αλλά ο σκοπός του μας ακολουθεί και αργότερα.

Το οιστρογόνο είναι μια από τις πιο σημαντικές ορμόνες για τις γυναίκες και ειδικά για την αναπαραγωγή. Εκτός από την αναπαραγωγή είναι σημαντική ορμόνη και για την υγεία της καρδιάς και των οστών.

Το σώμα παράγει φυσικά οιστρογόνα, αλλά τα τρόφιμα πλούσια σε φυλλικό οξύ μπορούν να βοηθήσουν το σώμα να χρησιμοποιήσει οιστρογόνα πιο αποτελεσματικά. Και ορισμένα τρόφιμα, όπως τα ρεβίθια, περιέχουν φυσικά οιστρογόνα!

Μελατονίνη -Η ορμόνη του ύπνου

ορμόνες στο ανθρώπινο σώμα

Photo: unsplash/Jordan Bauer

Η μελατονίνη είναι η ορμόνη απ’ την οποία όλοι εξαρτόμαστε για τον ύπνο μας.

Το να κοιμάσαι αρκετές ώρες μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο για προβλήματα υγείας, να βοηθήσει την πνευματική διαύγεια και πολλά άλλα. Η φυσική παραγωγή της μελατονίνης του σώματος φτάνει στο peak μεταξύ 1 π.μ. και 4 μ.μ., αλλά τρόφιμα όπως μπανάνες, κεράσια και ρεβίθια μπορεί να βοηθήσουν το σώμα σου για να απελευθερώσει τη μελατονίνη.

Διαβάστε επίσης:

Οι ορμόνες που ευθύνονται για την αύξηση βάρους και πώς θα τις “αντιμετωπίσεις”!

Photo: Pixabay