Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ποιοι είναι οι πιο κοινοί τύποι καρκίνου στις γυναίκες. Όχι, για να… πανικοβληθούμε, αλλά γιατί η ενημέρωση, η πρόληψη και η έγκαιρη διάγνωση μπορούν να σώσουν ζωές. 

Ο καρκίνος είναι η πρώτη αιτία θανάτου στην Ελλάδα. Ποιοι είναι οι πιο κοινοί τύποι καρκίνου στις γυναίκες; Ο καρκίνος του μαστού, του παχέος εντέρου, του ενδομητρίου, του πνεύμονα, του τραχήλου της μήτρας, του δέρματος και των ωοθηκών.

Το να γνωρίζεις για αυτούς τους τύπους καρκίνου είναι σημαντικό ώστε να μπορείς να τους αποτρέψεις ή να τους εντοπίσεις έγκαιρα.

Οι πιο κοινοί τύποι καρκίνου στις γυναίκες & όσα πρέπει να ξέρεις

Καρκίνος του μαστού

Ο καρκίνος του μαστού είναι απ’ τους πιο κοινούς τύπους στην Ελλάδα για τις γυναίκες.  Μπορεί να συμβεί σε οποιαδήποτε ηλικία, αλλά ο κίνδυνος αυξάνεται καθώς μεγαλώνουμε. Λόγω ορισμένων παραγόντων, ορισμένες γυναίκες μπορεί να έχουν περισσότερες πιθανότητες να έχουν καρκίνο του μαστού από άλλες. Ωστόσο, κάθε γυναίκα πρέπει να γνωρίζει τους κινδύνους για τον καρκίνο του μαστού και τι μπορεί να κάνει για να μειώσει τον κίνδυνο.

Ο εντοπισμός του καρκίνου του μαστού όσο πιο νωρίς γίνει, τόσο πιο πιθανό είναι να μην εξαπλωθεί και τόσο πιο εύκολη θα είναι η θεραπεία. Το κλειδί είναι οι τακτικές εξετάσεις αλλά και ο αυτοέλεγχος.

τύποι καρκίνου στις γυναίκες

Καρκίνος του παχέος εντέρου

Ο καρκίνος του παχέος εντέρου είναι καρκίνος που ξεκινά από το κόλον ή το ορθό. Ορισμένοι παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου περιλαμβάνουν το υπερβολικό βάρος ή την παχυσαρκία, τη σωματική αδράνεια, τη διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε κόκκινα και επεξεργασμένα κρέατα, το κάπνισμα, τη βαριά χρήση αλκοόλ, την ηλικία και το προσωπικό ή οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του παχέος εντέρου ή των πολύποδων.

Ο τακτικός έλεγχος του καρκίνου του παχέος εντέρου είναι ένα απ’ τα πιο ισχυρά όπλα κατά του καρκίνου του παχέος εντέρου. Οι περισσότεροι καρκίνοι του παχέος εντέρου αρχίζουν με έναν πολύποδα.

Μερικά απ’ τα συμπτώματα είναι:

 • Έντονος πόνος στην κοιλιά.
 • Μια γενική ενόχληση, αργή πέψη και κόπωση.
 • Αίμα στα κόπρανα.
 • Ανεξήγητη απώλεια βάρους.
 • Συχνές κρίσεις διάρροιας και δυσκοιλιότητας.

Καρκίνος του ενδομητρίου

Καρκίνος του ενδομητρίου είναι ο καρκίνος που προκύπτει από το ενδομήτριο (η επένδυση της μήτρας). Είναι το αποτέλεσμα της ανώμαλης αύξησης των κυττάρων που έχουν την ικανότητα να εισβάλουν ή να εξαπλωθούν σε άλλα μέρη του σώματος.Το πρώτο σημάδι είναι πιο συχνά κολπική αιμορραγία που δεν σχετίζεται με την περίοδο της γυναίκας. Άλλα πιθανά συμπτώματα περιλαμβάνουν πόνο κατά την ούρηση ή τη σεξουαλική επαφή, ή πυελικό πόνο.Ο καρκίνος του ενδομητρίου εμφανίζεται πιο συχνά στις δεκαετίες μετά την εμμηνόπαυση.

Οι γυναίκες που έχουν καρκίνο του μαστού ή καρκίνο των ωοθηκών ενδέχεται επίσης να έχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του ενδομητρίου.

Περίπου το 40% των περιπτώσεων σχετίζονται με την παχυσαρκία. Ο καρκίνος του ενδομητρίου συνδέεται επίσης με την υπερβολική έκθεση σε οιστρογόνα, υψηλή αρτηριακή πίεση και διαβήτη. Ενώ λαμβάνοντας μόνο οιστρογόνα αυξάνεται ο κίνδυνος του καρκίνου του ενδομητρίου, λαμβάνοντας μαζί οιστρογόνα και προγεστερόνη σε συνδυασμό , όπως στα αντισυλληπτικά, μειώνεται ο κίνδυνος. 2-5% των περιπτώσεων σχετίζονται με γονίδια που κληρονομούνται από τους γονείς του ατόμου.

Καρκίνος του πνεύμονα

Ο καρκίνος του πνεύμονα προκαλείται πιο συχνά απ’ την έκθεση σε χημικά και άλλα σωματίδια στον αέρα. Ενώ το κάπνισμα είναι η κύρια αιτία του καρκίνου του πνεύμονα (κατά 80%), δεν είναι όλοι οι άνθρωποι με καρκίνο του πνεύμονα καπνιστές. Κάποιοι μπορεί να είναι πρώην καπνιστές και κάποιοι δεν έχουν καπνίσει καθόλου.

Ο καρκίνος στους πνεύμονες έχει μεγάλο ποσοστό θνησιμότητας, αλλά υπάρχουν πράγματα που μπορείς να κάνεις, για να σε να βοηθήσουν μειώσεις τον κίνδυνο.

Μερικά συμπτώματα περιλαμβάνουν: 

 • Έντονο και επίμονο βήχα.
 • Πόνος στο στήθος όταν βήχεις.
 • Ένα “σφύριγμα” στο στήθος κατά την αναπνοή.
 • Κόπωση.
 • Απώλεια βάρους.
 • Βήχας με αίμα.
 • Νιώθεις ότι δεν μπορείς να αναπνεύσεις αρκετά.

τύποι καρκίνου στις γυναίκες

Photo:unsplash/Nienke Broeksema

Καρκίνος του τραχήλου της μήτρας και των ωοθηκών

Η χρόνια λοίμωξη από ορισμένους τύπους HPV είναι ο σημαντικότερος παράγοντας κινδύνου για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας.

Τόσο στον καρκίνο του τραχήλου όσο και στον καρκίνο των ωοθηκών, η πρόληψη και ο τακτικός έλεγχος και εξέταση (τεστ ΠΑΠ) μπορούν πραγματικά να σου σώσουν τη ζωή. Γι΄αυτό δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να παραλείπεις τον ετήσιο έλεγχο.

Συμπτώματα που δεν πρέπει να αγνοείς:

 • Η ακανόνιστη περίοδος αλλά και η βαριά αιμορραγία θα πρέπει να σε θορυβήσουν και να πας για μια εξέταση στον γιατρό.
 • Η απώλεια βάρους, χωρίς συγκεκριμένο λόγο.
 • Ο πόνος στην πύελο. Μια δυσφορία στην λεκάνη ή την κοιλιά δεν πρέπει να αγνοηθεί.
 • Αλλαγή στις κολπικές εκκρίσεις και έντονες οσμές.

Καρκίνος του δέρματος

Ο καθένας μπορεί να πάθει καρκίνο του δέρματος και οι περισσότεροι καρκίνοι του δέρματος των βασικών κυττάρων και των πλακωδών κυττάρων προκαλούνται από την επανειλημμένη και απροστάτευτη έκθεση του δέρματος σε υπεριώδη ακτινοβολία απ’ τον ήλιο, καθώς και από τεχνητές πηγές.

Ένας τύπος καρκίνου του δέρματος που ονομάζεται μελάνωμα είναι λιγότερο κοινός από μερικούς άλλους τύπους καρκίνου του δέρματος, αλλά είναι πιο επικίνδυνος επειδή είναι πιο πιθανό να αναπτυχθεί και να εξαπλωθεί.

Η προστασία απ’ τις ακτίνες του ήλιου είναι το Α και το Ω, ενώ πρέπει να δίνεις και προσοχή στις ελιές στο δέρμα σου και να ενημερώνεις τον γιατρό σου για τυχόν αλλαγές.

Διαβάστε επίσης:

Άνθρωποι νίκησαν τον καρκίνο και μοιράζονται την ιστορία τους

Photo: unsplash/Roman Kraft