Θες να έχεις γερά δόντια και ούλα για πάντα; Να μην παιδεύεσαι και να μην τρέχεις συνέχεια στον οδοντίατρο με προβλήματα που μπορεί να προκύψουν; Ξέρεις, όμως, τις κατάλληλες τροφές για τα δόντια; 

Φυσικά και η διατροφή σου παίζει πολύ σημαντικό ρόλο και στην υγεία της στοματικής κοιλότητας. Αν θες, λοιπόν, να έχεις γερά δόντια θα πρέπει να προσέξεις και τη διατροφή σου. Μια ετήσια επίσκεψη στον οδοντίατρο δεν φτάνει. Άλλωστε, τι να σου κάνει κι ο οδοντίατρος αν καταναλώνεις συνέχεια ζάχαρη;

Οι καλύτερες τροφές για τα δόντια

Φθοριωμένο νερό

Εντάξει δεν το λες τροφή, όμως σίγουρα το φθοριωμένο νερό είναι το κατάλληλο ρόφημα για την υγεία της στοματικής σου κοιλότητας. Το φθόριο βοηθά τα δόντια να είναι πιο γερά κι ανθεκτικά απέναντι στα οξέα.

Φρούτα με βιταμίνη C

Φρούτα όπως τα πορτοκάλια, τα ακτινίδια και οι φράουλες είναι πλούσια σε βιταμίνη C και απαραίτητα για την πρόληψη της ουλίτιδας, αλλά και της φθοράς του κολλαγόνου. Μην ξεχνάς πως μαζί με τα δόντια πάνε πακέτο και τα γερά ούλα.

Πράσινο τσάι

Το πράσινο τσάι περιέχει κατεχίνες, που μειώνουν τη συγκέντρωση των ελεύθερων ριζών στην στοματική κοιλότητα και καταπολεμούν τις φλεγμονές. Επιπλέον, μελέτες έχουν δείξει κατά καιρούς πως όσοι έπιναν συχνά πράσινο τσάι είχαν απώλεια λιγότερων δοντιών αργότερα στη ζωή τους.

τροφές για τα δόντια

unsplash/Louis Hansel

Γαλακτοκομικά προϊόντα

Σίγουρα θα ξέρεις πως το ασβέστιο κάνει καλό στα δόντια. Ε λοιπόν, τα γαλακτοκομικά προϊόντα είναι πλούσια σε ασβέστιο και πρωτεΐνες, που συμβάλλουν στην υγεία των δοντιών σου. Βέβαια, τα λευκά τυριά έχουν μικρότερη περιεκτικότητα σε ασβέστιο απ’ ό,τι τα κίτρινα τυριά, γι’ αυτό και πρέπει να είσαι πολύ προσεκτικός στο τι επιλέγεις.

Ασβέστιο περιέχουν, επίσης, το μπρόκολο και το σπανάκι, οπότε δεν χρειάζεται να περιορίζεσαι στα γαλακτοκομικά.

Μήλα

Τα μήλα περιέχουν φυτικές ίνες, που βοηθούν πάρα πολύ τα δόντια σου; Γιατί; Διότι καθαρίζουν την επιφάνεια των δοντιών κι απομακρύνουν τα βακτήρια και καταστρέφουν την οδοντική πλάκα.

τροφές για τα δόντια

Pexels

Ξηροί καρποί

Μία άλλη πολλή καλή πηγή πρωτεΐνης είναι οι ξηροί καρποί, οι οποίοι πέρα από πρωτεΐνες περιέχουν ακόμη και ιχνοστοιχεία που δεν ευνοούν την τερηδόνα κι είναι απαραίτητα για την υγεία των δοντιών σου, όπως μαγνήσιο, κάλιο, ψευδάργυρο, ασβέστιο και φώσφορο.

Διάβασε ακόμα:

Τα καθημερινά πράγματα που κιτρινίζουν τα δόντια σου

Photo: Pexels